Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A KSH igazat mond vagy hazudik?

A KSH igazat mond vagy hazudik?

Figyelt kérdés
Nyilván ha kormanykozeli akk nem mond minden esetben igazat. Az infláció sem pár százalék...

tegnapelőtt 09:21
1 2
 1/13 SzocdemOliver ***** válasza:
84%
Olyan számokat közölnek amiket megrendelt tőlük a kormány. Nem hiteles semennyire!
tegnapelőtt 09:29
 2/13 anonim ***** válasza:
81%

Valószínűleg igazat ír, csak már torz az információ ami eljut hozzájuk.

Rendőrség és egészségügy területén van tapasztalatom a statisztika kényszerről. Tehát már a legalsó szinteken torzítva kell a dolgokat lepapírozni...

tegnapelőtt 09:37
 3/13 Mad Max2 ***** válasza:
64%
Kozmetikáznak bizonyos adatokat... Politikai utasítások alapján!
tegnapelőtt 09:37
 4/13 Mad Max2 ***** válasza:
64%

Pl: A gázárak változását ugy határozták meg tavaly meg az előtt is, hogy ha kevsebb fogyott belőle akkor ő szerintük csökkent az ára.

Érted ugye?:D

tegnapelőtt 09:39
 5/13 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem nem hamisítanak,a szakmai tekintélyük a tét,meg az unió statisztikai hivatalai is mér.Kibukna a csalás.Infláció pl. lehet reális,mert ha valaki pontosan tudja azt,hogy hogyan mérik,milyen árucikkek vannak milyen arányban az inflációs kosárban akkor az úgy lehet reális.Sokan úgy gondolják,hogy ők többet érzékelnek ,mert a boltban az élelmiszerek után többet fizetnek.Nekik is lehet igazuk,de az átlagos inflációt nem az határozza meg.
tegnapelőtt 09:45
 6/13 Koplárovics Béci ***** válasza:
29%

A legtöbb embernél ebben az esetben is az átlag fogalmával van a probléma. Az infláció ugyanis egy átlag. Nem teljesen reálisan van összeállítva, de egy átlag. Ugyanis pl a legtöbb ember nem vesz autót minden évben, mégis része az inflációs kosárnak ez az ár. Viszont vesz az ember évente mondjuk 1000 féle terméket. Amiből ha mondjuk 50-100 terméknek viszonylag jelentősen emelkedik az ára (bár ennyi termék árát úgysem tudja megjegyezni, csakhát 10 a múlt héten akciós vol...), azt biztosan észreveszi, és az átlag fogalmának halvány ismeretei miatt szerinte ez lesz az infláció. Holott 900 termék ára nem/alig változott, esetleg még csökkent is. Így persze jönnek a gondolatok, hogy a KSH biztosan csal. Pedig nem csal, csak nem azonos a KSH inflációs kosara az ő kosarával, és ezt feldolgozni sokkal könnyebb úgy, hogy "hazudik". Az ember az egyszerűség felé hajt.

Jöhet a fideszbirkázás meg a lepontozás, azzal is csak magadat jártatod le, és a fentiek igazságát támasztod alá.

tegnapelőtt 10:00
 7/13 anonim ***** válasza:

Azért mikor a gáz és villany családonkénti átlagfogyasztása volt a téma, ott is valahogy belekerültek az üresen álló ingatlanok. Szép és jó, hogy az átlagba bele vannak számolva, de a halottakat se tekintsük már munkanélkülieknek. Ha fogyasztásról van szó, akkor se azt nézzük már, hogy van felrakva óra, de a tető meg bent van a nappaliban. Vagy 3 éve árulják már a házat, nincs se gáz, se villany fogyasztás, mivel életvitelszerűen nem él ott senki.

Az infláció is olyan érdekes egy dolog. Középiskolában elmentem egy hétre 5000ft-al a zsembembe. 2011 környékén. Minden este vettem egy csipszet vagy csokit. Meg emellett az étkezést is megoldottam. Hentente pár száz forintot vagy akár 1 ezrest is félre tudtam tenni. Egyáltalán nem éheztem, mert nyilván akkor még nem nasira költöttem volna. Meg haverokat is meghívtam néha valamire.

Egyetemre már 10 ezer forinttal mentem. Közel sem volt nasi minden este és eléggé számolni kellett, hogy mire és mennyit költök. Hamburger, gyrostál, gyros, pizza, minden volt jó minőségben középiskolás koromban 1000 ft alatt. A nagy gyrostál valami 700 ft volt. Egyetemen már 1000 ft alatt semmit nem kaptál. Persze azért mert mindennek ment az ára. Zöldség, gyümölcs, tej, liszt, cukor, minden alapvető élelmiszer ár rohamosan nő. Azért ezt nehéz felfogni úgy, hogy ez kismértékű infláció. Magam is láttam azt, hogy oké, hogy nem minden fajta terméket vásárolok, de 2szer annyi pénzből kevesebbet tudtam venni a boltban. Ugyan ahhoz az életvitelhez kellett volna 3szor annyi pénz. De a fizetés az nem is duplázódott. Akkor hogy is van ez??

tegnapelőtt 10:02
 8/13 Mad Max2 ***** válasza:
100%

A KSH az infláció számításához használt módszertanát minden évben változtatja. És ez az ami bizonyítja hogy manipulált adatokkal dolgozik.

Ugy válogatja össze a "fogyasztói kosarat" ahogy ő jónak látja, és ezek árváltozását olyan százalákban számítja az infláció mértékének megállapításához amit ő gondol.

Ezért már évekkel ez előtt is kapott az EU- tól (EUROSTAT) jelzést hogy ez nem felel meg a közgazdasági alapelveknek.

Manipulálja az inflációs adatokat a KSH.

Jó példa a már fentebb említett gázár... Mikor bevezették a rezsicsökkentés csökkentését, akkor a gázár sok fogysztó e setén jelentősen emelkedett(akik többet fogysztottak az alap reszicsökkentett árnál) A KSH ezt ugy védte ki hogy mivel a fogyasztás csökkent(enyhébb idő, és a sporolás miatt) Igy ő szerintük ugyan nőtt a gáz fogyasztói ára, de mivel kevesebb fogyott belőle igy ők ezt érdekes modon ugy vették mintha csökkent volna az ára!

Olyan mintha én idén veszek 2 doboz sört 300 forint/doboz áron, jövőre 400 forint lesz a sör, de én csak 1 dobozzal veszek mert csak annyit engedhetek meg magamnak... Na erer a KSH megállapítja hogy olcsóbb letta sör mert tavaj 600 forintért vettem sört, idén meg 400 ért.

Na ilyeneket csinál a KSH!

tegnapelőtt 10:11
 9/13 anonim ***** válasza:
75%
Pár hónapja rúgták ki a Ksh vezetőjét, mert egyszer véletlenül a valós számokat írta le. Akkor gondolkodj. Ahol az átlagkereset bruttó 650 ezer, de levetítik, hogy ettől 74%-a az embereknek kevesebbet keres.
tegnapelőtt 10:28
 10/13 Koplárovics Béci ***** válasza:
32%

"Jó példa a már fentebb említett gázár... Mikor bevezették a rezsicsökkentés csökkentését, akkor a gázár sok fogysztó e setén jelentősen emelkedett(akik többet fogysztottak az alap reszicsökkentett árnál) A KSH ezt ugy védte ki hogy mivel a fogyasztás csökkent(enyhébb idő, és a sporolás miatt) Igy ő szerintük ugyan nőtt a gáz fogyasztói ára, de mivel kevesebb fogyott belőle igy ők ezt érdekes modon ugy vették mintha csökkent volna az ára!"

Rossz példa. Ezt ugyanis a rezsicsökkentés csökkentésének 2. évében tudta eljátszani. Amikor kevesebb gáz fogyott, így átlagosan valóban kevesebbet fizettek a fogyasztók a gázért. Ha valaki akármennyivel is a támogatott mennyiség fölött volt, majd a következő évben az ő fogyasztása csökkent, akkor átlagosan is kevesebbet fizetett egy egységért (köbméterért, MW-ért). Ha valaki a támogatott korlát alatt volt eleve, neki nem változott az egységre vetített ár. Ha valakinek nőtt a fogyasztása (mert pl hozzáépített a házhoz), akkor pedig nőtt az egységre vetített ár.

"Olyan mintha én idén veszek 2 doboz sört 300 forint/doboz áron, jövőre 400 forint lesz a sör, de én csak 1 dobozzal veszek mert csak annyit engedhetek meg magamnak... Na erer a KSH megállapítja hogy olcsóbb letta sör mert tavaj 600 forintért vettem sört, idén meg 400 ért."

Ez mégrosszabb példa. A KSH kosár nem azt veszi figyelembe, hogy hány sört veszel, hanem azt, hogy egy egységre vonatkoztatva mennyi az ára. Tehát pl 1 doboz sör árát veszi figyelembe (Vagy 1 literét). Ami viszont mindenképpen emelkedett.

Torzítás valóban van benne. És igen: minél kevesebbet fogyaszt az ember, annál inkább a kosár azon végéből fogyaszt, amelyik jobban drágul. Márpedig aki az átlag fogalmával nem egészen van tisztában, az általában épp ebből fogyaszt...

tegnapelőtt 10:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!