Mit gondoltok erről a kutatásról, igaz lehet, hogy a magyar társadalom sokat „fejlődött” a „tolerancia” felé?
A Háttér Társaság megbízásából végzett kutatást a Medián az LMBTQI-témák magyarországi megítéléséről.
A kutatás összefoglalójának egyik legfontosabb megállapítása, hogy a magyarok 60%-a ismer legalább egy LMBTQI-személyt (2019-ben ez a szám még 24% volt, tavaly 54%) sőt, 86%-nak több ilyen ismerőse van, ezen belül 44%-nak „néhány”.
A magyar társadalom lényegében fele, 49%-a gondolja úgy, hogy „az azonos nemű párok számára is biztosítani kellene, hogy házasságot köthessenek”. Az ellenzők aránya 38%, 13% pedig nem tudott dönteni ebben a kérdésben.
A nők 56, a férfiaknak a 40%-a támogatja a „házassági egyenlőséget”. A felsőfokú végzettségűek körében 61% az arány, a középfokú végzettségűeknél 60%, az általános iskolát vagy még azt sem végzettek körében csupán 25%. A budapestiek 67%-a, a megyeszékhelyen lakóknak 50%-a, a kisebb városokban lakóknak 48%-a, a falunk élőknek pedig a 38%-a támogatja a „házasságot”. A 65 év felettiek 33%-a támogató, a 30 év alattiak között 75% ez az arány, ami irdatlanul magas. Utóbbiért a közösségi média, illetve a szórakoztatóipar agymosását tehetjük első számú felelőssé.
Ami a konkrét „toleranciát” illeti, a válaszadók nagyjából fele (53%) tartja elfogadhatónak, ha két férfi szerelmes lesz egymásba, randevúzik (54%), vagy szexuális kapcsolatot létesít egymással (52%), a nőknél ez az arány 57%, 55%, 52%. Magyarul nincs különösebb eltérés a két nem homoszexualitásának elfogadása között ebben a tekintetben, pedig sokan úgy tartják, hogy a férfiakkal kapcsolatban kevésbé „elfogadóak”. Ugyanakkor 45% gondolja úgy, hogy két férfi egyáltalán ne csókolózzon egymással, míg ez a nőknél 40%. 38% egyáltalán nem támogatja, hogy két férfi összeházasodjon. Továbbá 38% szerint két férfi soha ne neveljen közösen gyereket (32% támogatja teljes mértékben), míg a nők esetében csak 33% a teljes elutasítása ráta.
Aggasztó a tendencia.
Az ilyen kutatásokban egyáltalán nem bízom, mert nagyon könnyű "megfelelő" mintát találni, hogy az az eredmény jöjjön ki, amit a mérő/mérést rendelő publikálni szeretne.
Ettől függetlenül szerintem igaz a tendencia, a társadalom egésze egyre elfogadóbb (nem csak az LGBTQ terén, de bőrszín és nemzetiség alapján is), és ebben a fiatalok, iskolázottak és városiak járnak előbb.
A konkrét adatok nem tudom mennyire pontosak, de szerintem a tendencia igaz. És nem csak Magyarországon jellemző ez, mindenhol így van. A fiatalok és a képzettek túlnyomó többsége toleráns ilyen téren.
Szerintem pozitív tendencia ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!