Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit problémáznak páran azon,...

Mit problémáznak páran azon, hogy Csurka István szobrot kap?

Figyelt kérdés

[link]

Csurka szombaton szobrot kap egykori párttársa, Lezsák Sándor "játszóterén", a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Szerdán egy konferenciát rendezett neki a XX. Század Intézet és a Terror Háza Múzeum.

A 444.hu szerint "Kilencven éves lenne Csurka István, és mintha a Fidesz valamiféle óvatos kultuszt építene a rendszerváltáskori politikusnak, aki 1992-es írásával olyan hatást ért el a magyar közéletben, mint amikor a családi karácsony gyertyagyújtásakor telefingja valaki a szobát."

Pedig a többség szerint nyilván megérdemli az emléke előtt ilyen módon történő tisztelgést. Mégis miért akkora gond ez egyeseknek?

ma 08:41
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
73%

Én liberálbolsik vagyok, bár fogalmam sincs, mit jelent ez.

Én szerintem, egyetlen közelmúltban elhunyt személy sem érdemel szobrot. Az időnek és a történelemnek illene ezt eldönteni és nem 2 évtized távlatából, erős politikai fennhanggal.

ma 10:22
 12/18 A kérdező kommentje:
De akkor, akik szerint a Csurka szoborral baj van, azok miért nem láttak problémát a Horn Gyuláról elnevezett közterület kapcsán?
ma 10:26
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha ez megkönnyiti a lelkivilágod, én a pufajkás Gyulának sem adtam volna szobrot.
ma 10:28
 14/18 anonim ***** válasza:
80%

Ez fordítva is igaz. Ha egy Csurka szobrot kaphat, akkor mi a baj azzal, ha Hornról közterületet neveznek el?

ma 10:31
 15/18 anonim ***** válasza:

A beismerten komcsi ügynök Csurka - nem véletlen lehetett sikeres író a Kádár rezsimben.

Aztán jól beszervezték az Antall vezette MDF-be hogy sikerüljön szétvernie. Hát sikerült.

Szlovák származású és nevű malackaképű egyén honosította meg a szlovák nacionalizmust magyar köntösben idehaza.

Egyébként megitta a napi 1-2 üveg fehérborát fröccsel aztán 70 évesen már csak dumált amíg az alkohol fűtötte.

ma 10:41
 16/18 anonim ***** válasza:

"De akkor, akik szerint a Csurka szoborral baj van, azok miért nem láttak problémát a Horn Gyuláról elnevezett közterület kapcsán?"

Miből gondolod, hogy az nem gond. Pont ugyanaz a baj ott is. Egyébként a Csurka-szoborral pont a fidesz csinál kettős mércét ebből a kérdésből.

ma 10:45
 17/18 anonim ***** válasza:
0%
Csurka nem ölt magyarokat 1956-ban.
ma 11:17
 18/18 anonim ***** válasza:

Talán szerencsésebb lenne Horn Gyuláról sem nevezni el közterületet. Tényleg annyi tisztességes művész, tudós, építészmérnök stb. van, akit vita nélkül lehetne tisztelnie mindenkinek. Vagy lehetne virágokról, növényekről, állatokról is utcát elnevezni. Miért kell erőltetni olyan elnevezéseket, amik valakiben rossz érzést szülnek?

Ugyanakkor egy politikusnál nem keresném a "pöttyöt" az életrajzában, ha konkrétan arról van szó, hogy tiszteletre méltónak tartanám-e vagy sem.

Csurka III/III-as ügynök volt. Igen, de '56 után szervezték be, gondolom gumibottal is puhították, meg adott esetben sok év börtönnel fenyegették. Én ezt nem rónám fel neki, ha 1990 utáni politizálását vállalhatónak érezném (de nem érzem annak).

Ugyanakkor Horn Gyulában sem az egykori pufajkást látom. Pláne, hogy azért lett pufajkás, mert bátyját a felkelők meglincselték, és az emiatt érzett harag és bosszúvágy miatt lett pufajkás. Horn Gyulában én a rendszerváltás előtti külügyminisztert látom, akinek jelentős szerepe volt a vasfüggöny lebontásában, a békés demokratikus átmenet biztosításában. Többek között abban is, hogy az idejött keletnémet embereket végül nem toloncolták vissza az NDK-ba 1989. szeptemberében, hanem Ausztria felé kiengedték. Ezzel jelentősen hozzájárultak az Erich Honecker vezette NDK összeomlásához, és a németek a mai napig nagyon tisztelik is emiatt Horn Gyulát.

Sok hasonló politikust lehetne mondani: Bajcsy-Zsilinszky Endre egy közönséges gyilkos volt (családi vita okán ölte meg Áchim Andrást), majd Gömbös Gyula híveként szélsőjobboldali politikus, majd a fasizmus előretörésével egyre inkább szembefordult a szélsőjobboldallal és végül nemzetiszocializmus-ellenes politikusként a Szálasi-korszakban életét áldozta nézeteiért. A szocializmus idején szinte minden nagyvárosban volt róla utca elnevezve, melyekről mostanában vetik fel némelyek, hogy meg kéne változtatni.

ma 11:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!