Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az alacsony születésszám...

Az alacsony születésszám elsősorban kulturális kérdés és nem politikai?

Figyelt kérdés

Sokan beszélnek erről, hogy mit lehetne tenni, hogy több gyermek szülessen és sokféle kritika is felmerül, de nekem úgy tűnik igazából a politika ezt nem tudja annyira befolyásolni, mint amennyire szeretné hinni. Vegyük sorba a szempontokat, a kormány azt mondja ad lakhatási támogatást, adókedvezményt a családoknak. Látjuk, hogy ez nem elég, az ellenzékiek általában azt mondják működő egészségügyet, oktatást, élhető országot kéne teremteni. Rendben van. Nézzünk meg akkor egy olyan országot, mint Dánia, ahol a bérek messze magasabbak, mint nálunk, híresen jó a szociális ellátás, élen járnak nemi egyenlőségek terén, szóval a férfiak is eléggé kiveszik a részüket a gyereknevelésből, munka-magánélet egyensúlya jó és évtizedek óta az egyik legboldogabb országként tartják számon. Mennyi a termékenység? Kb annyi, mint nálunk.

Ezért gondolom, hogy illúzió azt gondolni, hogy ezeken múlik a dolog. Ez elsősorban kulturális kérdés, az emberek egyre tovább tanulnak, elvégeznek alapképzést, mesterit, esetleg még egy diplomát, mire elkezdenek dolgozni már 25 körül vannak. Na jó, de akkor egzisztenciát kéne építeni, utazni, szórakozni kicsit, akkor már rögtön 30 körül vannak mikor a család téma szóba jön. Jó, de kérdés van párjuk, ha nincs akkor azt is keresni kell, ami megint nem egyszerű, nem is biztos egyből olyant sikerül találni, akivel lehet lehet, érheti egy-két csalódás, stb. Esetleg 35 éves korára eljut oda, hogy megházasodik és 1 nagyon max 2 gyerek, ha összejön, ha nem jön közbe meddőség vagy válás, mert az is elég gyakori. A média és a filmek világa pedig rá is erősít erre, mert általában azt mutatja a családért áldozatot hozni, gyereket vállalni micsoda szenvedés és nem érdemes, az a lényeg minél több fogyasztói cikket és élményt gyűjtsön valaki. Aztán csodálkozunk, hogy ez a korszellem mellett miért nincs több gyermek.

nov. 24. 08:35
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Van olyan, hogy kultúrpolitika.

Az igazi közösség nem passzív kultúra alakulásával kapcsolatban, hanem elvileg saját érdekei mentén aktívn tesz saját kultúrájának fejlesztéséért és fentartásáért. Az kérdés lehet, hogy ki dönti el mi a "jó írány". Bármi is az, a magatehetetlen sodródás azért lehet rosszabb.

Azt igazán nem láthatjuk, hogy mi lenne a látszólag eredménytelen beavatkozás nélkül. Egyes országokat ebben a témában összevetni nem egyszerű. Ez egész rendszereket kellene vizsgálni. Tehát több értelme van közép-európai (volt szoc.) országokhoz hasonlígatni..

nov. 25. 10:40
 12/14 Senior Séf ***** válasza:
36%
Fenét, kedves 3-as. Az alacsony születésszám előidézője pont, hogy mi vagyunk, az idősebb generáció, akik erőn felül is megadtunk a gyerekeinknek mindent, létrehozva ezzel egy végtelenül elkényeztetett és önző, lemondásra képtelen fiatalságot. A gyermekvállalás pedig több évtizedes lemondással és önzetlenséggel járna.
nov. 25. 17:38
 13/14 anonim ***** válasza:
21%
Megérte lemondás előző? Miért mindenhol látom a megkeseredett kommentjeidet, az utolsó ami eszembe jut rólad, hogy boldog vagy. Lehet nem érte meg az a fene nagy önzetlenség.
nov. 25. 21:31
 14/14 Senior Séf ***** válasza:

Ilyen megfigyelést úgy tudsz tenni, kedves névtelen senki, hogy tizenéve minden válaszom névvel ellátva íródott. Ez azzal jár, hogy minden szavamért vállalom a felelősséget.

Hogy megérte-e? Nos, attól, hogy valaki, vagy valami nem a te elvárásaidnak megfelelően működik, még nem kérdőjeleződik meg a létjogosultsága.

Mutass nekem egyet a "megkeseredett kommentjeimből".

Ami a boldogságomat illeti, nehezen találsz nálam boldogabb embert, noha az unokámmal (mert van!) nem tartjuk a kapcsolatot. Ebben én vagyok a hibás, mert a gyerekeim kiskorukban csak látásból ismertek, tekintve hogy egyfolytában dolgoztam. Az évek meg csak mentek, és mire felocsúdtam, kamaszok voltak a gyerekeim. Most iszom a levét. Ennek ellenére amióta nyugger vagyok, mérhetetlen (és még számomra is érthetetlen) boldogság jellemzi a napjaimat.

tegnapelőtt 18:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!