Fideszesek, örültök a gyeremekotthonokban uralkodó áldatlan állapotoknak?
"A jó kenyér ott sokkal drágább, de úgy látom neked kár bármit írni."
Szerintem nyugodtan mutass egy ellenpéldát. A magyar és a német lidl-ben kapható félbarna kenyér között melyik az olcsóbb és mennyivel?
"Vannak szolgáltatások ott, pl fogorvos, ami 20× olyan drága átszámolva, de lehet ezen nevetni."
Nyilván, mert szemben a malomiparral itt kisebb a gépiesítés lehetősége és a német fogorvosi órabért kell kifizetned szemben az alacsonyabb bérszínvonalú magyaréval. Az igazság sajnos az, hogy árakban így is gyorsabban zárkózunk fel a nyugathoz, mint bérszínvonalban, vagy életszínvonalban.
19 "meggyőztél", magyarországon több a pénz, a németek meg éhenfagytak az olcsóbb kenyér meg ugyanolyan benzinárak mellett.
De! Akkor miért rohadnak szét a gyermekotthonok, miért nincs pénz gyerekpszichológusra, miért nincs wc papír és szappan a kórházakban?
ma 15:08
2012-ben(nem találtam korábbi adatot) az EU27 átlagának a 62,6%-án álltunk árszintből, most a 75,8%-án.
Németek 2012-ben 104,9%-án álltak, most 109,6%-án.
Közben a nettó éves átlagbér nálunk 96%-kal ment fel euróban, a németeknél meg 42%-kal.
Nekem ebből nem a jön le, hogy épp leszakadnánk a németektől vagy, hogy az áraink jobban közelednek rájuk, mint a fizetésünk.
#23, ma 15:21
Igazad van, slendriánul fogalmaztam és így valótlant állítottam, mert alapvetően élelmiszerre és egyéb általános megélhetési költségekre gondoltam, amiben sajnos elértük az EU-s átlagot: [link]
A szolgáltatások még mindig olcsóbbak nálunk, ez pedig a nagyléptékű árösszehasonlításokat torzítja, csakhogy én fogorvoshoz max. néhány évente járok, míg az élelmiszerek meg mindennapi költségeim részét képezik. Ugyanígy kevesebb magyar fizet kevesebb albérletet, mert javarészt saját ingatlanban élünk. Szerintem a te statisztikád alapján kevesen mernék azt mondani, hogy amúgy dupla olyan jól élnek.
Nagyon jó amit linkeltél csak egy a baj vele, hogy bruttó béreket adnak meg aminek köze nincs ahhoz, hogy mennyit tud abból egy átlag állampolgár fogyasztani, arról nem is beszélve, hogy a bérekre más-más terhek rakódnak országtól függően így összehasonlításra se alkalmas.
Illetve az élelmiszerekre az eurostat szerint az EU27 átlagban 14%-ot költ de még nálunk is "csak" 17-18%-a megy el erre.
Szóval ez megint ilyen cherry picking ahogy mondaná a német aki kicsit beszél angolul.
Ha a nettó éves átlagbéreket nézzük akkor 35,5%-ról 50-ra mentünk fel. (a 2010-esben nincs benne Horvátország és Cyprus, mert nem közöltek adatot, a Horvátország és Cyprus nélkül 2023-ban a 49%-án lettünk volna az átlagnak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!