Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A fidesz megszüntette a...

A fidesz megszüntette a titkos szavazást? Nyílt lépés a diktatúra felé?

Figyelt kérdés

ma 20:04
A kérdező szavazást indított:
Igen megszüntette. Nyílt lépés a diktatúra felé.
Ez korrekt demokrata lépés, kifejtem miért jó ha mindenki láthatja kire szavazott a másik.
11 szavazat
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

"“Hát elkezdődött (pedig még csak 2024 novembere van!) A ma megismert javaslattal MAGYARORSZÁGON MEGSZŰNIK A TITKOS SZAVAZÁS a választásokon!

Sokszor mondtam, hogy a Fidesz rendszerének egyik legfontosabb és legveszélyesebb tulajdonsága a játékszabályok állandó módosítása. Ezzel nem csak a maguk érdekei szerint alakítják például a választási rendszert, de gyakorlatilag legalizálják a csalásokat is.

Pont ez történik most is: az éj leple alatt közzétett módosítóból első körben mindenkit a budapesti választókerületek átrajzolása érdekel, de van ennél egy sokkal súlyosabb lépés is: az, hogy A SZAVAZÓLAPHOZ NEM KELL BORÍTÉKOT adni. Apróságnak tűnik, spórolással és a szavazatszámlálás egyszerűsítésével magyarázzák, pedig valójában ez a NYÍLT SZAVAZÁS BEVEZETÉSE. Képzeljük el a választást ezután egy 500 lelkes faluban! A polgármester embere ott ül a szavazatszámláló bizottságban, és konkrétan megnézi, ki hogyan szavazott. Aztán aki nagyon ugrál, megütheti a bokáját. Ugyanezt célozta annak idején, hogy legálissá tették a szavazólapok fényképezését, de a jelek szerint túlságosan macerás és kockázatos volt így ellenőrizni, hogy “jól szavaztak-e” az alattvalók, más megoldást kellett találni."

ma 20:17
 2/11 anonim ***** válasza:
64%

Túlzásokba nem kell esni...

A nem kell adni, nem azt jelenti, hogy nem lesz ott a boríték. Csak nem kötelező elkérni és abba belerakni. Aki akarja beleraaki nem, az nem.

És mitől sérülne ettől a titkos szavazás? Bemész a fülkébe, X-elsz, összehajtogatod, aztán bedobod azurnába.

Nem kéne a balos bukott politikusok hülyeségeit terjesztened.

ma 20:19
 3/11 A kérdező kommentje:
És szerinted a faluban szavazók akik rettegnek a fidesz ellen szavazni majd nyugodtabbak lesznek?
ma 20:21
 4/11 anonim ***** válasza:
67%
3: szerintem teljesen nyugodtak, csak te hisztizel itt totál idióta módon. Én eddig sem kértem borítékot, felesleges, félbehajtás pont elég.
ma 20:34
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Ezt a módosítót be tudnád nekem linkelni? Mert nem találom, és fontos lenne az eredeti szöveget értelmezni a kérdés szempontjából, ugyanis nem mindegy hogy csak nem lesz kötelező a boríték de továbbra is lehet kérni, vagy egyáltalán kérni sem lehet majd. Mert ez számomra nem egyértelmű abból, amit írtál.

A jelenlegi törvény szerint kötelező a borítékot kiadni, de a választópolgárnak nem szükséges azt használni. Mivel logikátlan hogy annak is ki kell adni aki nem használja, elképzelhetőnek tartom hogy csupán ezt módosítják úgy, hogy aki kéri annak ki kell adni, aki meg nem, annak nem. Ez viszont a gyakorlatban semmilyen változást nem jelent, pusztán a száraz jogi szöveget igazítják a gyakorlathoz (mert sokszor már most sem adják ki a borítékot, ha valaki nem kívánja azt használni)

ma 20:57
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Voltál te már valaha szavazni? Ha igen, akkor pontosan tudnod kell, mekkora bazi nagyok a szavazólapok. Összehajtás nélkül be sem férnek az urnába. Ha a nyomtatott felével befelé hajtod, akkor boríték nélkül sem látja senki, hogy kire szavaztál.
ma 20:59
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Miért, megszüntette? Forrás?
ma 21:30
 8/11 A kérdező kommentje:
Forrás: Hadházy Ákos facebook oldala
ma 21:36
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
#8 Hadházy facebook oldalán csak egy véleménycikk van, forrásmegjelölés nélkül.
ma 21:38
 10/11 anonim ***** válasza:
68%

"Forrás: Hadházy Ákos facebook oldala"

Megnéztem, ő sem idézi, hogy ezt milyen jogszabályra hivatkozva állítja.

Amúgy a legutóbbi választáson nekem pl nem adtak borítékot. Asszem ki volt téve, ha akarom, akkor elveszem. De én nem szoktam élni vele, csak összehajtom. Így se látja senki. És a szavazatszámlálóknak könnyebb így.

Ettől még titkos a szavazás. Akkor nem lenne titkos, ha pl nem lenne szavazófülke. De megjegyzem, itt is élhetsz azzal, hogy nem mész be. Vagy akkor nem lenne titkos, ha mondjuk szóban kéne megmondanod.

Én nem vagyok fidesz-párti, de azért ez kicsit műbalhénak tűnik. Ennél jóval durvább demokráciaellenes dolgokat szokott művelni a fidesz.

ma 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!