Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A sokat szidott Gyurcsány...

A sokat szidott Gyurcsány idején miért volt még sokkal magasabb reálértéke a fizetéseknek?

Figyelt kérdés

Igaz, hogy 3-szor annyit keresünk numerikusan, forint alapon, mint Gyurcsány idején, de milyen árak mellett?

Egy ferencvárosi panel Gyurcsány idején 6 millió volt, most 50 millió. Egy doboz cigaretta 500 forint volt, most 3000 forint. És stb., nagyjából hacsak nem találsz 1-2 kiragadott példát, hogy a hajháló ára még nem növekedett 10x-esére azóta, azzal most nem vagyunk kisegítve.

Állítólag akkor sem volt nagy etwas megkeresni nettó 200 ezer forintot. Csak az a vicc, hogy akkoriban 200 ezer forintból rengeteg mindent tudtál venni. Most ahhoz hogy az akkori 200 ezer forintos színvonalon tudjál élni meg kellene keresned nettó 1,5-2 millió forintot. Akkor lenne reálértékben ekvivalencia a Gyurcsány korszakhoz képest.

Akkor miért mondják, hogy Gyurcsány ilyen meg olyan gazember volt, meg csapnivaló politikus, amikor a mostanihoz képest igen jól éltünk.

okt. 26. 12:24
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
58%

A KSH a Mészáros Lölő és hasonlók emberi ésszel felfoghatatlan jövedelmét is beszámítja, ezért torzít. Az átlagszámítás megvan vagy szeretnél arra egy kisiskolás példát?

okt. 26. 13:27
 12/20 anonim ***** válasza:
20%

#11 Értem. Szóval az általános iskolai matek sem megy, nem csak a történelem meg a szövegértés.

Segítek kicsit. Az átlagjövedelem annyit jelent, hogy összeadják a jövedelmeket és elosztják annyival ahány ember jövedelmét összeadták. 4,7 munkavállaló van az országban. A "Mészáros félék" nem munkabért kapnak, a részvények osztaléka és egyéb bevételek NEM számítanak bele.

"Bruttó kereset: a személyi jövedelemadót, az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot, valamint a munkaerőpiaci járulékot is tartalmazó alapbér és egyéb jogcímeken fizetett kereseti elemek (bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés) összege."

"Átlagkereset: az alapállomány-csoportonkénti keresettömeg és az ahhoz tartozó átlagos állományi létszám hányadosa. A gyorstájékoztatóban közölt adat havi (kumulált időszakok esetén is), és a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozik."

[link]

Matematika: ha 4,7 millió munkavállaló átlagjövedelme szerinted azért ilyen magas, mert a "a Mészáros Lölő és hasonlók emberi ésszel felfoghatatlan jövedelmét is beszámítja", akkor legalább 1 millió embernek kellene ilyen magas jövedelemmel rendelkeznie a 4,7 millióból.

Akkor viszont máris megdőlt az az elmélet, hogy csak pár kiváltságos járt jól a fidesz kormányzásával.

okt. 26. 14:42
 13/20 anonim ***** válasza:

KSH... 🤣🤣🤣

Erről eszembe jut a Hofi paródia: "csináljuk stasztikát magyar módra! Írjunk be 11!" (a 10 helyett)

okt. 27. 08:03
 14/20 anonim ***** válasza:
#13 Még ezt se tudod jól. Hofi nem statisztikáról beszélt.
okt. 27. 11:03
 15/20 anonim ***** válasza:
#14 de, jól tudom megafonos "barátom". A tervről humorizált, ennek kapcsán a statisztikáról. Pontosan ül most is: akkor is, most is tervgazdálkodás volt/van, csak most "unortodox" gazdaságpolitikának hívják. Csak akkor nem tudtak ennyit lopni.
okt. 27. 11:44
 16/20 anonim ***** válasza:
#15 Most akkor azt akarod mondani, hogy a "terv" az magasabb volt, mint a valóság és ellopták azt ami a valóság meg a "terv" között volt - vagyis a nagy semmit????
okt. 27. 11:56
 17/20 anonim ***** válasza:
#16 az ilyen kommentjeidért mennyit fizet a megafon?
okt. 27. 12:02
 18/20 anonim ***** válasza:
0%
#17 Csak nem összezavartalak a valósággal? Megint?
okt. 27. 12:05
 19/20 anonim ***** válasza:
#18 szóval mennyi az annyi? Csak hogy tudjuk a valóságot 🤣
okt. 27. 21:58
 20/20 anonim ***** válasza:
74%
Hozhattok itt mindenféle statisztikákat, de egy átlagember szintjén neki az az érdekes, hogy a fizetéséből mire telik, hogy jól él-e, jól érzi-e magát a bőrében. Lehet itt megbélyegezni azokat akik le merik irni, de én pl jobban éltem arányaiban akkor, mint most. Szüleim szintén. Igaz, nekünk nem volt semmilyen hitelünk, mert én albiztam (amit anno a fizetéshez képest nem mértek aranyárban), a szüleimnek meg már évtizedek óta ki volt fizetve a lakásuk, amikor meg összedőlt a rendszer, nekem stabil munkám volt, szüleimnek jól ment a vállalkozás, de mindenki más élethelyzetben volt/van x kormány alatt... ha a mostani helyzetről kéne véleményt mondani, nem sokkal, de rosszabb helyzetben élünk. Annyi a "szerencse", hogy már nekem is van ingatlanom, viszont masszivan érzem, hogy a boltban (meg úgy általában) a pénzem sokkal kevesebbet ér. Persze lehet statisztikázni, a fizetésem nekem is a többszöröse, de az infláció mind megette. Szóval éldegélünk... viszont anno 20 évesen nem erre az életszívonalra vágytam meg kedves kormányaink nem is ezt ígérték.
okt. 29. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!