Titeket nem zavar, hogy Magyarországon nincsen olyan állami rendezvény, ahol nem istenítik a székelyeket? Székely zászló, himnusz, székely énekes és táncos stb. Ez nem olyan, mint nyugaton az LMBTQ?

Nem zavar.
Az őseim között akad nyitrai tót, lengyel " hétszilvafás " nemes, miért zavarna egy székely dal?

És ez az "éltetés" miben is nyilvánul meg? Hogy 1-szer eléneklik a székely himnuszt IS azok akik ott vannak és akik ezt maguktól el akarják énekelni?
Hallgasd meg végre a szövegét! Ha neked ez éltetés, akkor valami nagy gond van veled.

Olyan gyakran nem találkoztam vele. Egyébként sem a székely zászló, sem a székely himnusz nem egy régi kreálmány. Igazából semmi hagyománya nincs egyiknek sem.
Amit ma "székely zászlónak" hívnak azt 2004-ban alkották meg. Már a színei is problémásak szerintem, ez a bilikék heraldikailag sosem volt a székelység, illetve Erdély korábbi zászlóin, címerén.
A székely himnusz pedig egy 1921-ben írodott műdal, amit nem himnusznak írtak, hanem egy színdarabhoz.
Nincs bajom egyikkel sem, használja nyugodtan, aki akarja, de azért kötelezővé ne tegyék, mert ilyen erővel egy Nagy Feró-dal is lehetne a himnusz helyett.
Szeretem Erdélyt, több székely ismerősöm, barátom van. Egyszer egy öreg székely bácsi mondta nekem, hogy az ő himnusza a magyar himnusz. Szóval erről ennyit.

Szerintem nem ez a baj, hanem az, hogy mindig ráállnak egy csoportra és akkor az a "sláger" - a többit meg ELFELEJTIK!
A romániai magyarság kb 60%-a NEM SZÉKELY! Én ezt székely származásom ellenére mondom!
Attól, mert a székelyeket agyba-főbe ünnepeljük, nem kellene megfeledkezni a Szilágyságról, Szatmárról, a Partium, a Bánság, a Máramaros magyarságáról, a szórványról, a moldvai, gyimesi és hétfalusi csángókról, stb.
A székelység kicsit túl van hypeolva...
Erdélyen belül is számos más magyar népcsoport él, amelyikre oda kellene és illene figyelni. És Erdélyen kívül is! A palócok miért nem ugyanilyen fontosak pl.?
Én büszke vagyok székely lófő őseimre és a saját származásomra, de 30 éve nem a Székelyföldön élek és azt látom, hogy baromira nem figyelünk eléggé pl. a partiumi, szilágysági vagy a szórványban élő magyarság közösségeire, értékeire - pedig sokkal nehezebb küzdelmet folytatnak a megmaradásért mint a szerencsés helyzetben, tömbben élő székelység, amelyik saját, megyei szintű közigazgatással rendelkezik!
Figyeljünk oda a Kalotaszegre, a Mezőségre, a Szilágyságra, a Partiumra, a Bánságra, a Máramarosra IS!

Igazad van,
beáramoltak a székelyek, egyre többen lettek, mostanra egymást segítve , a székelységet túlértékelve hype-olják magukat, hogy ők magyarabbak a magyarnál stb, mindenki ostoba csak ők az okosak,miközben helyesen sem tudnak írni magyarul,iskolázatlanok, helytelenül beszélnek magyarul, mindenkit utálnak miközben összetartozásról papolnak, de kérdem én, akkor ha magyarnak vallják magukat, miért nem laknak Magyarországon mind, miért kell saját zászló, miért kell saját himnusz? Mert egy magyar ember az Magyarországon él, magyar zászló alatt és magyar himnusz énekel!
A ma paszományos ruhában a nagy Magyarországot sirató magyarul beszélő románokról, akik magyar zászlót lobogtatnak, miközben "székely felsőbbrendűségük" téveszméjében élnek és egyébként saját Székelyországot is akarnak, miközben megszülettek egy országban, és egy másik ország állampolgárságot ad nekik, hogy egy harmadik országban (pl. Német) dolgozhassanak,élhessenek.
Akik meg ide jöttek, több megbecsülést kaptak , mint egy Magyarországon született magyar, aki pl. egy lakásért egész életében dolgozik,sokszor hiába,
miközben romániai székelyek komplett házakat ,elkobzott sváb házakat kaptak ingyen a magyar államtól, csak úgy.Nekem is jó kezdés lett volna egy ilyen segítség anno, mert alföldi magyar gyerekként, már kisebbségben érzem magam a saját hazámban!
A "nagy magyarok" román himnuszt énekelnek iskolában,állami ünnepekkor, két lovat ülnek meg egy seggel,és két hajóban eveznek , két tányérból esznek , de valójában vagy Székelyországról álmodnak, vagy nagy BMWről és német lakásról...
Nem lehet több hazád, muszáj lenne választani végre.
Milyen hazafi az aki három himnuszt énekel ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!