Ha probléma a tanárhiány, a kormány miért nem teszi rugalmasabbá a képzésüket?(pl levelezős képzés létrehozása)
A közoktatási, köznevelési intézményekben a középiskolai oktatókból van a legnagyobb hiány.
Az általános iskolai tanítóknál, óvodapedagógusoknál is van létszámhiány, de nem olyan égető, mint a tanároknál.
Óvodapedagógus és a tanító is van levelezőn, ráadásul pusztán 3 éves képzések ezek.
A tanárképzést viszont beszigorították.5 év a képzés és nincs levelező.Meg vannak elég hülye szakpárok.
Meg, persze van tisztán pedagógia szak is, de a közoktatásban nem igazán ismerik el, csak pedagógiai asszisztens lehet vele valaki vagy kollégiumi nevelő, hasonló.Azoknak van, akiknek már van valami diplomája és oktatni akarnak felnőttképzésben.
2.
Én levelezőn tanultam anno.Nem volt más lehetőség, dolgoznom kellett már technikum után.
Sokaknak nem marad más, csak a levelező.
Erre az okosabb vezetésű egyetemek rájöttek és kínálnak államilag támogatott levelező képzéseket is.
Megtették.
A tanárképzésnek az elmúlt évtizedben rengeteg új, rugalmasabb formája lett kialakítva.
Én is így szereztem meg a tanári diplomámat 2 éve mérnökként, egyszerre sok másik olyan emberrel, akik valamilyen szakirányú végzettséggel (biológus, statisztikus, zenész, informatikus, építész, gépész stb.) pedagógus képzettséget is szereztek másod vagy harmadik diplomának és kezdtek el tanítani.
A tanárképzésben is van levelezős képzés (azon csináltam), sőt, már van rövid ciklusú képzés is amin csak 1 szakot kell megcsinálni 2-4 félév alatt. Ahol a pedagógia rész hiányzik és nem a tantárgy elméleti tudása.
Egerben van levelezőn osztatlan 10 féléves tanárképzés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!