A németek miért ennyire másabbak mint a többi európai ember?
Pár napja történt, karbantartó bsc-s mérnök vagyok egy gyárban, nem írom le pontosan hol, ahol van egy olyan eszterga ami nagyon drága mert speciális dolgokra jó és elég nagy, mert nagy alkatrészeket gyártunk. Azt tudni kell, hogy ezt csak licenszeljük (olyan mint a lízing) tehát nem a cégé, ezért mi nem szedhetjük szét, hanem gyártói karbantartás kell neki. Pár hete eljött a kötelező 6 éves nagy karbantartás, amit nyilván német cég végez (ezt se írnám le, hogy melyik).
Már az is érdekes volt, hogy előre szóltak, hogy közeleg a karbantartás, dehát gondoltuk biztos a profizmusukhoz tartozik, hogy pontosan követik a szerszámgépeiket. Kiküldtek 2 embert akiknek a feladata volt a karbantartás. Ott kezdődötek az izgalmak amikor egy vadi új BMW i7-el érkeztek, mindketten zakóban hilfiger cipőben, kerek szemüveg, stílusos haj + szakáll stb... Nagyon látszott rajtuk, hogy sokat adnak a külsőre és nagyon ízlésesen öltözködtek. Beszélgettünk velük, aztán mondták, hogy mutassuk merre van az öltöző mert átöltöznek és kezdik, de már égett a pofám, hogy milyen öltözőnk van. Kérdeztem, hogy milyen pozícióban vannak a cégnél, de azt a szót használták, hogy "maintainer" (karbantartó), tehát még abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán diplomások lettek volna.
Lementek az esztergához és a szó szoros értelmében minden lemezt levettek, minden egyes csavart kiszedtek és megolajozták vagy valamit ott fújkáltak rá. Komolyan élvezet volt nézni, hogy annyira koncentrálnak és mindent tüzetesen átnéznek. A többi dolgozó is őket leste amúgy. Amikor elsétáltál mellettük lehetett érezni a drága parfümöt, nem azt az olcsó munkás fa dezodort amit mi használunk. Ez ment 2 napig, aztán amikor mindent vissza raktak vissza öltöztek és kb szó nélkül vissza is mentek az elegáns ruhában.
Ennyi. Az jutott eszembe, hogy miért ennyivel mások a németek? Nálunk milyen egy karbantartó? Nem ismerek más német embert, de őket látva kicsit elszomorodtam, hogy ők így állnak a dolgokhoz mi meg csak elvagyunk és belőlünk sose lesz semmi lényeges. Egy "sima" karbantartásra 2 ilyen csákót küldenek ki akik ránézésre valami nagy cég főnökei is lehetnének, de csak munkások. Vagy ez csak azért volt mert a gyártó direkt jó benyomást akart kelteni?

Az, német precizitás, most fogom visszarakni az angol CAV adagolót az autómra, mert a csúcsszuper német precizitás Bosch lelökdösi a helyéről a vezérműszíjat...
Pedig csak egy vidéki bugris Magyar vagyok.

Nem minden német ilyen egyébként, de tényleg meg van bennük egy erős hajlam a precizitásra.
Nálunk egyszer Japánból jött szervizes megjavítani a CNC-t.
A csávól reggel 6-kor nekiállt, délben tartott egy ebédszünetet, aztán megint tolta délután 2-ig, de olyan tempóval, mint egy tornádó. Folyamatosan pörgött, mi csak lestünk.
És ami a legdurvább volt, kézzel hántolta méretre a gép egyik alkatrészét, aminek két százados pontosságú illeszkedés kell! Addig csinálta és próbálgatta, amíg jó nem lett.
Voltak nálunk 20-25 éve a pályán lévő szakik, de mondták, hogy utoljára az iskolában látták a tanárt kézzel hántolni, azóta se senkit.

Az ebben a formában nem igaz, hogy mások, mint a többi európai ember. Minden népnek megvannak a kultúrális sajátosságai. Ha egy franciával dolgoznál ott megint más lenne számodra fura, ha egy olasszal ott megint tök más minden és így tovább.
Abban nem tudom mi olyan meglepő, hogy pontosan végezték el a munkájukat.
A megjelenésük meg részben az anyagiakon is múlik, részben az, hogy kint kétkezi munkásnak lenni egyáltalán nem szégyen, a legtöbben büszkék rá és a társadalom is megbecsüli őket.

"Sanszos, hogy a Bosch magyaroszági gyárában készült"
Magyarországi Bosch gyár? Oda bárkit felvesznek, aki képes leírni tollal a nevét egy papírra maximum 1 helyesírási hibával. Azok a termékek, amiket ott gyártanak, nem a nyugat-európai piacra, hanem a kelet-európaira lettek gyártva, ott nem gond a sok selejt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!