Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mennyire megbízható egy...

Mennyire megbízható egy választás, ha ugyanazokat a konkrét, hibátlan, természet adta számokat újra megszámolom és más más eredmény jön ki?

Figyelt kérdés
Én ezt nem értem. Vannak a számok. Ha 5 almám van, akkor örökké 5 lesz, amíg egyet meg nem eszek. Ezek szerint a nyugdíjam mértéke, a tartozasaim a bank felé is ugyanúgy változik, attól függően, hányszor számolom meg? Miért nem lehet a valasztasoknál halál egyértelmű szabályok alapján dolgozni? Miért nem lehet a számokat tisztelni? Komolyan, lehet ezek után bármi választást komolyan venni? 2024ben itt az Mi, de nem tudunk abban bízni, hogy pár k... papír jól van megszamolva?

jún. 14. 06:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
81%

Kérdező, nem tudom, tényleg nem érted vagy trollkodsz ..

Nem a számlálás volt rossz (ráadásul minimum kétszer kell számolni, ha más az eredmény, akkor újra, addig, akkor nem lesz kétszer azonos).

Itt most az érvényes/érvénytelen kupacba kerülés vitás.

jún. 14. 06:37
 2/13 A kérdező kommentje:
Nem trollkodom, egyszerűen hiányolom a színtiszta szabályokat, ami mindenki számára egyértelművé teszi, mikor érvénytelen a szavazat, mikor nem, mit kell ezen később vitatkozni. Azt is, hogy hogyan mivel kell kihúzni egy jelöltet, ha mégsem indul. Nem olyan bonyolult ez. Végülis nem az első szavazás az univerzumban...
jún. 14. 07:02
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a szabályok színtiszták.

Én tag voltam (XIX. kerület). Korábban is volt utolsó pillanatos visszalépés, a szabályt ismertük és alkalmaztuk is, hogy érvényes az a szavazólap, amin a kisesett mellett van egy érvényes szavazat. Most is érvényesnek vettük.

Jogilag elfogadom, hogy újraszámolják, erkölcsileg nem, és ezt vállalom. Mert nekem sok tapasztalatom van a számlálásban. Aki elrontja, új szavazólapot kér, kivétel nélkül. Most is többen szóltak, hogy véletlenül Szentkirályira szavaztak, kérnek másikat. Elmondtuk, hogy nem kell másik, bátran jelölje, kit választ, érvényes lesz, annak is vettük, ahogy korábban is. De kb volt 15 ilyen egész nap. Ehhez képest többszöröse volt olyan, ahol dupla szavazat ment. Ezek is érvényesek, számoltuk, és téma is volt köztünk, hogy mennyire "gáz", hogy ezeket érvényesnek kell venni, mert sanszos, hogy az illető nem annak szánta, csak nem ismeri a tv-t. Azért ikszelt kettőt, hogy ne számítson, és mivel kettőt ikszelt, számít...

jún. 14. 07:16
 4/13 A kérdező kommentje:

Hogy érted azt, hogy a dupla szavazat számít? Ugye csak arra gondolsz, hogy az így úgy kihúzott Szentkirályi+1 másik?

Más kérdés, de arra miért nincs pontos szabályozás (vagy van?), hogy milyen módon kell kihúzni valakit? Amiket láttam, abból el tudom képzelni, hogy egy idős hölgynek nem tűnik fel, ha csak egy vékony vonallal van kihúzva a Szentkirályi.

Engem ezek a bizonytalanságok aggasztanak.

jún. 14. 07:36
 5/13 anonim ***** válasza:

Persze, hogy arra gondolok, hogy egy érvénytelen (hiszen nem létező) és egy érvényes szavazat az érvényes. Két, versenyben levőre leadott szavazat nyilván érvénytelen.

Kérdező, ki volt plakátolva, hogy SZA kiesett, ki volt húzva, el is mondtuk, és két napig harsogta a média.

Ráadásul azok a szavazatok, amik csak rá mentek valóban érvénytelenek, tehát az eredményt most nem befolyásolják majd (hacsak - és őszinte leszek, simán elképzelhetőnek tartom - azóta nem került iksz valaki neve mellé az ilyen lapokon, ezzel érvényessé téve őket). Én magamból és az általam ismert tagokból tudok kiindulni: nem vettünk érvénytelennek olyan szavazólapot, amin SZA és még valaki jelölve volt.

jún. 14. 07:57
 6/13 A kérdező kommentje:

***"Kérdező, ki volt plakátolva, hogy SZA kiesett, ki volt húzva, el is mondtuk, és két napig harsogta a média."***

Hidd el, nekem nem okozott gondot, de ha A és B szavazólap nem tökéletesen azonos, mert egyiken vékony tollal van kihúzva, másikon egy láthatatlanná tevő alkoholos filctollal, akkor azt gondolom, ez nem elég egyértelmű. És tudod milyenek az emberek, ami nem egyértelmű, azt elbasszák.

***"hacsak - és őszinte leszek, simán elképzelhetőnek tartom - azóta nem került iksz valaki neve mellé az ilyen lapokon, ezzel érvényessé téve őket"***

Na erről beszélek, ettől veszik el szépen az a bizalom, ami a választásokat megbízhatóvá tennék. "Simán elképzelhetőnek tartod?" - Innentől fogva felesleges elmenni szavazni.

***"Én magamból és az általam ismert tagokból tudok kiindulni: nem vettünk érvénytelennek olyan szavazólapot, amin SZA és még valaki jelölve volt."***

A mondatodból úgy tűnik, ez kb ilyen "választás", vagy "hangulat", vagy "becsület" kérdése, de lehet, hogy nem így gondoltad.

Összefoglalva, lehet, hogy az a gond, hogy ilyen a szakmám, nincs helye félreértéseknek és "nagyjából" szabályoknak, ezért zavar, de azt gondolom, engem ezek a dolgok továbbra sem győztek meg. Lehet naív vagyok, de itt elég sok a bizonytalan emberi tényező.

jún. 14. 08:40
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

"Amiket láttam, abból el tudom képzelni, hogy egy idős hölgynek nem tűnik fel, ha csak egy vékony vonallal van kihúzva a Szentkirályi."

Sokkal aggasztóbb az, ha valaki annyira tájékozottan megy szavazni, hogy nincs tisztában, hogy kikre lehet érvényesen szavaznia.

jún. 14. 08:45
 8/13 A kérdező kommentje:

"Sokkal aggasztóbb az, ha valaki annyira tájékozottan megy szavazni, hogy nincs tisztában, hogy kikre lehet érvényesen szavaznia."

Ez nyilvánvaló, csakhogy ezt nem lehet megakadályozni. Nincs vizsga szavazás előtt.

jún. 14. 09:38
 9/13 anonim ***** válasza:

Ez egy aránylag jó vizsga volt. Nem kell újraszámolni.

jún. 14. 09:47
 10/13 anonim ***** válasza:

ez kb ilyen "választás", vagy "hangulat", vagy "becsület" kérdése, de lehet, hogy nem így gondoltad.

Hát te nagyon nem vagy képben. Ismerjük a jogszabályt, alkalmaztuk eddig is és most is. Nem hangulat kérdése. De más nevében nyilván nem tudok nyilatkozni.

jún. 14. 09:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!