Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit tudtok a Rákosi korszakról?

Mit tudtok a Rákosi korszakról?

Figyelt kérdés

Ha van tapasztalatotok akkor leírhatjátok.

Ha olyan embertől hallottatok történeteket akit viszonylag megbízhatónak tartotok akkor leírhatjátok ide.

Ha olvastál róla könyvet akkor a benne leírtakat ide írhatjátok.Ill ajánlathatjátok is.

Szóval bármien információt,adatott,leírást elfogadok ,ami megbízható és nem jobboldali propaganda jellegű!!!

Felsorolhatjátok ennek a korszaknak az előnyeit,negatívumait is!

jún. 4. 17:25
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

A legjobb könyv szerintem a korszak hangulatát visszaadva:

Gáll István - A ménesgazda

[link]

Az 1978-ban készült magyar film is jól sikerült:

[link]

A film kerettörténete, hogy horthysta tiszteket ménesgazdaságba küldenek, hogy fizikai munkával neveljék őket a proletár állam hasznos tagjává. A párt ennek vezetőjévé tesz egy gyenge képességű, de jóindulatú embert, aki a kor egyik megyei erős ember (mezőgazdasági vezető) testvére. Aztán az egyes jelenetek megmutatják a kor sajátosságait.

Pl. a megyei erős ember a parlamentben összefut Rákosival és kérdésére őszintén bevallja, hogy nem megy minden jól a gazdálkodás, utána ÁVÓ-sok kocsikázni viszik Recskre (ezzel halálra rémítik), de kiderül hogy csak azért vitték, hogy onnan választhasson mezőgazdasági szakembert.

jún. 4. 18:16
 12/14 anonim ***** válasza:
Szembetűnően sok volt a Rákosi megbetegedés, - amibe rend szerint tömegesen haltak bele emberek.
jún. 4. 20:22
 13/14 anonim ***** válasza:

Én olvastam Gyarmati Györgytől a Rákosi korszakot. Te is elolvashatod.

Amit meséltek nekem az öregek, hogy az egyikük elmesélt egy viccet, és röhögött rajta mindenki, de évekig félt, hogy el fogják miatta vinni.

Öregapám unokatestvére padlássöprő volt, újságban találtam meg őt.

Haverom nagyapjának lerombolták a tanyáját, rátették őket a kuláklistára.

jún. 4. 20:22
 14/14 anonim ***** válasza:

#8 te hatalmasat tévedsz. Ahol a vezető buta, ott egy értelmes paraszt, munkás, értelmiségi, egyszóval ember tudta, mit kell tennie. És megtette, eredményesen. Ahol a vezető kevéssé volt buta, viszont elhitte az akkori propagandát, ott viszont nem volt egyszerű.

Igen, valóban sokan féltek, akár egy vicc miatt. És voltak, akik meg is járták nagyon. De ezért gondolkozzunk kicsit, mennyi volt a tényleges tragédia (egy darab is sok, de ettől még vizsgálható) és mennyi a normalitás, sőt! Azért Burger Róbert neve a mezőgazdaságban legenda volt. Nyugaton is. Amit Bábolna exportált, nem vizsgálták, vitték, tudták, Európa élvonala. És a vörös báró, a győri Tóth Ede sem tűrte, ha a munkásait alaptalanul bántják. Akkora respektje volt, hogy a fővezérek se merték kikezdeni. Mégis hogy nézne ki, a munkáshatalom a munkásvezér ellen?

Az élet mindig ugyanaz. Ha egy vezető - bármi nézetrendszerrel - humánus és értelmes, ott jó rendszerben és diktatúrában is normalitás van. Utóbbiban kicsit nehezebb, de megy. Ahol buta és alattomos vetető van, ott kitermelődik a haszonleső szolgaslepp, és az igazságtalanság tobzódik. Akár jó a rendszer akár rossz, utóbbiban durvább.

Ma is vannak mintahelyek, ahol jó dolgozni, és vannak a Rákosi korszaknál ocsmányabb körülmények is. A vezető jellemétől függően.

De pesze a fő pártember Rajk Lászlót símán kivégezték koncepciós per tán.

jún. 5. 18:51
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!