Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A balos kormány alatt milyen...

A balos kormány alatt milyen volt a többkulcsos adózás?

Figyelt kérdés
Hol voltak meghúzva a határok?
2024. máj. 15. 13:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
84%
Volt adó jóváírás, igy a kis jövedelműek nem fizettek szja-t vagy tenylegesen alacsonyabb szja-t fizettek mint a mai 15%
2024. máj. 15. 14:25
 12/21 anonim ***** válasza:
66%

Az adókulcsok és a sávok minden évben változtak.

A minimálbér összegéig még az is adómentes volt, aki különben a legmagasabb sávba esett bele. A sávok sem úgy működtek, hogy ha átestél egy magasabb sávba, akkor az egész jövedelmed a magasabb sávban adózott, hanem mindig csak az az összeg, amivel épp átestél.

A vállalkozókra nem vonatkozott a minimálbér adómentessége, csak az alkalmazottakra. Azért is nevezték úgy, hogy alkalmazotti adókedvezmény.

2024. máj. 15. 14:30
 13/21 anonim ***** válasza:
26%

#10 Én meg egy pont fordított esetről tudok neked beszámolni. Én Budapesten, akkor még csak sima érettségivel 3X annyit kerestem, mint diplomás édesapám a nyugdíjazása előtt egy vidéki városban.

A többkulcsos adózás miatt viszont nettóban ő azért mégsem az egyharmadát kapta az én keresetemnek, hanem kb. fele annyit. Tehát arra jó volt, hogy az ilyen igazságtalan különbségeket vidék és Budapest között némileg kiegyensúlyozza.

2024. máj. 15. 14:44
 14/21 anonim ***** válasza:
45%

A többkulcsos adózás az első fidesz kormány alatt is működött.

És az a verzió amivel 2010-ben leköszöntek a szocik, az volt a legigazságosabb, mert magas jövedelműektől megkívánt némi társadalmi szolidaritást.

Amire egyébként a jelenlegi rezsim is szeret hivatkozni, amikor rommá adóztatja a fővárost és a gazdagabb önkormányzatokat. És úgy is nevezi, hogy szolidaritási adó.

Ugye milyen érdekes, hogy ebben az esetben ez igazságosnak számít.

Meg az is amikor egy város megteremti a feltételeit, hogy egy jól tejelő cég odaköltözzön, aztán amikor látszik, hogy a település ebből majd gyarapszik, akkor gyorsan az ispán alá rendelik az egészet aki majd pofára osztogat.

Lásd Dunakeszit , vagy Dunaújvárost

2024. máj. 15. 14:47
 15/21 anonim ***** válasza:
64%
Jobb volt, rosszabb volt, ki hogy emlékszik. Ma az Áfa miatt simán befizet mindenki ugyanannyit, mint anno szja-ként. Egyik kézzel ad, a másikkal elvesz. A sok birka még nem látja 🤦🏻‍♀️
2024. máj. 15. 14:50
 16/21 anonim ***** válasza:
48%

A legmagasabb jovedelmuek sem adoztak 38%-ot!

egyreszt savosan progressziv volt az adorendszer, tehat (hasrautesre irok szamokat) 1 000 000 Ft-ig fizetett 20% adot, az 1 000 000 es 1 500 000 Ft kozotti reszre 28%-t, az afolottire pedig 38%-ot.

masreszt ok is igenybe vehettek az adojovairast (lehet volt egy maximum ami felett mar nem)

Szoval annyira nem volt veszes a dolog, mint ahogy beallitjak.

ketsegtelen a savhatarokat maskent kellett volna meghuzni, de szerintem meg mindig igazsagosabb volt, mint az, hogy az alacsonyjovedelmueket sulytani (elveszitettek az adojovarirast, nem emelik a csaladi potlekot)

2024. máj. 15. 14:53
 17/21 anonim ***** válasza:

#16 Nem volt maximum, mindenki igénybe vehette az adójóváírást, csak a vállalkozók, gazdasági társulások tagjai nem.

A sávok úgy működtek, ahogy te is írtad. Így tehát soha nem fordulhatott elő olyan, hogy valaki átlépett egy magasabb sávba, és attól kevesebb lett a nettója.

Ez tuti biztos hogy így volt. Egy nagy cégnél voltam bérelszámoló abban az időben, szép is lett volna, ha rosszul tudtam volna. És az összes bérszámfejtő program, sőt az adóhivatal SZJA bevallási íve is rosszul működött volna.

2024. máj. 15. 15:07
 18/21 anonim ***** válasza:
32%

Én nem értem,hogy a minimálbéreseknek miért kellene akkora kedvezményt adni,hogy ne kelljen SZJA-t fizetniük.Az egész nonszensz.

Ugyanúgy használnak hőszolgáltatásokat, mint mindenki más.

Az,hogy minimálbért keres arról nem én tehetek meg a többi társam, aki tanult, képezte magát és a többszörösét keresi, mint a minimálbér.

Az egykulcsos adózásnál is többet fizetnek be a jobban keresők, mint a keveset keresők.Bruttó 1 millió 15 százaléka jelentősen több, mint bruttó 250 ezer 15 százaléka.

Ne akarjon senki se minimálbéres állást.Ez nem lehet egy életcél.

2024. máj. 15. 15:51
 19/21 anonim ***** válasza:
#18 Nem csak a minimálbéreseknek volt adómentes a minimálbérig terjedő összeg, hanem mindenkinek aki alkalmazotti jogviszonyban állt.
2024. máj. 15. 16:02
 20/21 anonim ***** válasza:

valakinek azt a munkát is el kell végezni, amiért csak minimálbért adnak, és nem ördögtől való gondolat, hogy legyünk szolidárisak

Mert nem mindegy, hogy valaki aközött választ a boltban, hogy import epret vegyen vagy hazait vagy aközött, hogy meg tud-e venni ket zsömlét a gyerekének vagy sem.

2024. máj. 15. 16:05
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!