Romániában hogy tudnak magasabbak lenni a bérek mint Magyarországon? Gazdaságilag/politikailag mi lehet a hátterében?
Románia logisztikailag jóval rosszabb helyen van nálunk, hiszen keletebbre is van és az ország legsűrűbben lakott részét (köztük a fővárost is) egy hatalmas hegyvonulat is elválasztja Európa frekventáltabb részétől. Ami nagyon megnehezíti a szárazföldi logisztikát is, autópályák sincsenek emiatt.
Románia később csatlakozott az EU-hoz mint mi, így pár év lemaradása is van ebben a gazdasági rendszerben.
Románia 20 évvel ezelőtt fejlettségben és bérekben is még Ázsia szegény részeivel versenyzett, és az életkörülmények is, miközben mi Csehország szinten voltunk akkor, most már nagyon leszakadtunk a V4-től azóta fejlettségben.
Mi miatt lehet mégis már magasabb a bérszínvonal?
Értelmes válaszokat várnék, gazdasági, gazdaságpolitikai, geopolitikai, egyéb érvekkel alátámasztva, nem csak beböfögve valamit.

11.
Aha.
És ezért keres egy spár pénztáros itt 300at,ausztriában meg 1m2t.
Ugyanazt csinálják, ugyanannyi időben, csak Ausztriában ott a kormánynak is feálló munkáskamara, aminek a munkavállalók 90%a tagja.

Nem tudom mit szivtok, de ha végeztetek, koltozzetek át par hétre.
Pár nagyvárost leszamitva meg mindig Afrika szintjen van az ország.
Mert itt nem lopnak a politikusok? Biztos jobban tudjátok.
Ja hogy nincs Orbán? De van, Iohannis-nak hivjak.
Mert ott krumplit osztogatnak? Itt is barmire szavaznak egy adag miccsért cserébe.
Az itteni minimálbér 100.000 forint megfelelője. Szoval?

Te rúúúszkí! Pútyinista vagy!
Románija igenis lyó! Éértem?
Ha nem az emegyet bambulnád egész nap akkor láthatnád, hogy a jó, szép és csodálatos Románia MINDENBEN megelezött minket! Az Óóbán miatt kenterbe vernek minket!
Szégyellem is magam, hogy magyar vagyok. Ó! Románia! Jaj Románia, te mindenem!

Romániában élek, nemtudom honnan veszi a 13. válaszoló, hogy Romániában 100.000 ft megfelelője a minimálbér...
Jelenleg bruttó 3300 lej a minimálbér, nettó 2080 lej.
Az jelenleg 162 ezer ft...
És a mezőgazdaságban, épitőiparban, stb stb jóval nagyobb a minimálbér, és most lesz 400 lejjel emelve julius elsejétől ismét.(3700 lej lesz a bruttó). Itt sincs kolbászból a kerités, de én Magyarországról költöztem ide vissza, és jóval jobban élek. Többet keresek, minden olcsóbb, stabilabb valuta, nem begyöpösödött emberek (a fidesz agymosásról nemis beszélek).

Hargita megyeben nottem fel, es 2 eve koltoztem el az orszagbol. Akkor jovel kevesebb volt a minimalber. Es kozben minden dragult legalabb pont annyit hogy a minimalbert a hajadra kenheted.
Stabil valuta? Na ne viccelj.

A lej euro árfolyam évek óta alig mozdult valamit, a forinthoz képest meg erősödött is sokat...
Az infláció is sokkal nagyobb volt Magyarországon.
És a fizetésekről annyit, hogy ugyanazzal a munkával Magyarországon kerestem 380 at, itt keresek 450 nek megfelelőtt és 800 lej értékü kajabont...

18:
Persze, mert a román gazdaság mindig a béka feneke alatt volt, így persze, hogy stabil.
Keresni meg kereshetsz annyit, de közel se élsz jobban, mint ahogy szavazatszerzési céljából előadják az "Ellenzéki" politikusok (mert ugye normális programot kitalálni nem lehet).

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!