Budapest után Győr a legfejlettebb magyar város?
19 - Csakhogy a kérdés nem a régiók fejlettségének összehasonlítása volt...
Két megnevezett város sorrendje volt a kérdés.
A regionális fejlettség/fejletlenség nem vetíthető ki egyes városokra.
Ott van pl. Debrecen. A város egyre láthatóbban teljesít, de még nem tudja az egész régiót feljebb hozni. Közben meg már bőven belefér az első 3-ba.
De ugyanez van Szeged vagy Nyíregyháza esetében is.
Csak hogy nyilván nem mosonmagyaróvár, sopron vagy szombathely tornássza fel a nyugat-dunántúl fejlettségét, hanem pont hogy Győr. Nyilván az Audi a legszignifikánsabb részét teszi ki a gazdasági szektornak, több száz, de le merem fogadni hogy több ezer embert foglalkoztat. Ezek mellett eléggé szépen hozzájárul a város fejlődéséhez is, mint pl az Audi Hungaria iskolaközpont, széchenyi istván egyetem szponzorációja és gyakornoki programjai és naphosszat lehetne sorolni. Nincs még egy ilyen beruházó, nincs még ilyen nagy város a Nyugat-Dunántúlon.
Alapvetően te sem azért jöttél ide, hogy a kérdező kérdésére választ adj, hanem hogy az én válaszomba bele köss. Na mindegy.
Bárhogy nézhetjük a fejlettséget, relatív, de SZERINTEM Győr a második legfejlettebb magyar város.
Biztos vagyok benne, hogy Budaörs fejlettebb mint Győr, de arra se vennék mérget hogy Székesfehérvárt előzi, valamint hogy Pest megyéből ne találnánk még fejlettebb várost.
Utolsó: Valóban gyakran kiemelik és túl idealizálják a várost, és a pezsgő életét, és hogy "mennyi mindent lehet csinálni", ami magyar viszonylatban valóban kiemelkedő, de egy Siófok vagy Hajdúszoboszló megeszi tokkal vonóval együtt.
Üdv, Győr mellől.
Az utolsó kommentre szeretnék reagálni:
Nem szeretném, hogy a kommentem bárkit megbántson vagy negatív érzéseket keltsen a főváros iránt, de amit írt a válaszoló az egy tény! Ma Magyarországon Budapest után a legfejlettebbek a közvetlenül Budapest környezetében lévő városok. Lehet, hogy ez egy kicsit beképzeltnek hangzik, de ez a terület az ország motorja, valamint itt koncentrálódik az ország lakosságának közel 1/3-része. Budaörs erre azt hiszem remek példa.
Kihangsúlyozom: Ezzel senkit nem szeretnék megbántani!
Siófok, H.szoboszló: Bár "élet" szempontjából szerintem sem egy ligában van ezekkel a kiemelkedő turisztikai célpontokkal, de Győrt is jó, élettel teli helynek tartom.
A országban betöltött gazdasági szerepe/fejlettsége pedig megkérdőjelezhetetlen, és kétségtelenül az országos átlagnál lényegesen magasabb!
Győr költségvetési főösszege: 78.670.406.805,- Ft
"230,9 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, közel százmilliárd forintos beruházási főösszeggel fogadták el Debrecen 2024-es költségvetését", plusz "230 milliárd forintból működik, 25 milliárdból fejleszt idén a Debreceni Egyetem".
Persze lehet azt mondani, hogy ezek az adatok nem a fejlettség fokmérői.
De akkor mi???
Az sem lehet fokmérő - gondolom - hogy Debrecenben a legmagasabbak az albérleti és ingatlan árak. És így is hatalmas a kereslet...
Szeged is nagyobb értékeket produkál, és a Szegedi Egyetem sem sokkal kisebb mint a Debreceni Egyetem. Csak hát e két város az Alföldön van, nem a túl fetisizált É.-Dunántúlon.
El kell menni megnézni Győrt is, és Szombathelyet is, de akkor el kell menni Szegedre, Debrecenbe és Nyíregyházára is... Aztán majd lehet vitatkozni a kérdezővel.
40N Kaposvár
Debrecenben akkumulátor gyárak épülnek és a BMW is, ami megmagyarázhatja a mostani mérlegfőösszeg hirtelen kiugrását. A fejlettség egy relatív dolog minden esetben. Lehet valamelyik város iparban, gazdaságban, oktatásban is fejlett. Debrecen nyilván kiemelkedő szerepet lát el a magyar egyetemek között. Viszont ameddig a BMW és akkumulátor gyárak nem épülnek meg és nem lépnek működésbe, lehet akármilyen drága az albérlet, az nem azt jelenti hogy fejlett a város és az emberek ezt megtehetik. Rengeteg a külföldről érkező Erasmusos diák, emellett az ukránok is Budapest után Debrecent választják ideiglenes letelepedési célnak, ez megmagyarázhatja a magas albérlet árakat. Keleti város, annyi lehetőséggel amit éppen a hely kínál, míg a győrieknek ott van Bécs, Pozsony vagy Burgenland is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!