Vannak itt az oldalon nemzeti és konzervatív, de baloldali beállítottságú emberek?
Ezt pártfüggetlenül kérdezem: azaz kérlek attól függetlenül válaszolj, hogy a gyakorlatban melyik pártot támogatod vagy kire szavazol. Most tényleg csak a pártoktól, pártpolitikától független politikai nézeteidre vagyok kíváncsi a feltett kérdésem tekintetében.
Én azt értem ezalatt, hogy valaki KIEMELTEN fontosnak tartja:
-intézkedni az igazságtalan gazdasági, társadalmi esélyegyenlőtlenségekkel szemben
-kiemelten képviselni a munkás- és emberi jogokat
-erős szociális védőháló kialakítását (különböző segélyek, támogatások, szociális lakások, emberhez méltó hajléktalanszállók bővítése stb.)
-minél több államilag támogatott lehetőség
-nagymértékben államilag beleavatkozni a gazdaságba, hogy az hatékonyabban és igazságosabban működjön.
-stb. hasonlók
Ezek mellett viszont:
-fontosnak tartja a hagyományos, konzervatív értékeket, a nemzeti érzelműséget és a hazaszeretet, s a nemzeti érdekeket egyértelműen a nemzetközi vagy globális érdekek elé helyezi.
10-es,
sok dologban egyet értek veled, de sokban elképzelésedet azért vitatnám is...
(a zöld pipa ment)
A nemzetállamok előtti társadalmak érdekelnek inkább. A Mikszáth- és Jókai-regényekben felvázolt különös soknyelvű, akkori multikulturális társadalmak: a nemesség a maga latin-, ógörög-, és klasszicista műveltségével, meg a szlovákul, németül, nemzeteiségi nyelveken szóló egyéb szereplők, akik sokszor egymás nyelvét is eltanulták. A cigányok, akiknek saját nyelvük volt, és azt őrizték, sőt, a régi magyar paraszti kultúrából is sok fontos kincset pont ők örizték meg.
A nemzeti gondolkodást nem szeretem, de nem azért, mert annyira modern vagyok, talán inkább fordítva. Maga a nemzeti gondolkodás is egy bizonyos korban egy globalista modernkedés volt, és szétzúzott egyes kisebb archaikus, ősi közösségeket. Persze ez nem ilyen egyszerű, hisz a nemzetállam eredete ennél összetettebb volt, és részben éppen fontos néjóléti gondolatokhoz is fűződött a dolog, korszerű közigazgatás, a szegények hatékony segítése jegyében (a felbomlófélben levő faluközösségeket és ősi közösségek szociális funkcióit próbálták helyettesíteni vele), de úgy gondolom, hogy ma a XXI. században már leheteségessé vált az, hogy egyszerre valósítsuk meg a leghaladóbb és egyben a legősibb struktúrákat is. Kicsit az őskor legtermészetesebb ősi kommunizmusát szeretném a legmodernebb fejleeményekkel együtt viszontlátni: természetvédelem, a szegénység megszüntetése, a kulturális és nyelvi sokféleség megőrzése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!