Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az elmúlt 2 évben kb 70-100%-a...

Az elmúlt 2 évben kb 70-100%-al drágultak itthon az élelmiszerek, a fizetések ellenben stagnálnak vagy minimálisan nőttek. A kormány sikerként éli meg, hogy a magyar családoknak egyre nehezebb az országban a megélhetés?

Figyelt kérdés
2024. ápr. 14. 10:30
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
A különadót amúgy nem csak 2 évre vezették be?
2024. ápr. 14. 11:28
 12/23 anonim ***** válasza:
86%
Ezt nézve, az Áfa bevételeknek igen csak nőni kellett volna, de ÁFA bevételek csökkentek. Drasztikusan vissza esett a fogyasztás. Ez két ok, nincs elkölthető pénz az embereknél, vagy tartalékolnak, mert bizonytalan minden.
2024. ápr. 14. 11:29
 13/23 anonim ***** válasza:
0%

És küldesz is?

Egy fideszes, aki reálisan nézi a dolgokat. Ti jártok jobban, ha magamban hagytok, mert vitaképtelenek vagytok velem szemben.

2024. ápr. 14. 11:50
 14/23 anonim ***** válasza:

#9 Ki mit lát, nem igaz? :)

Én 610Ft-ért veszem az 1kg-os kenyeret. Kovászos kenyér (ez az, amitől nem vagyok rosszul).

Ettől függetlenül a 100%-os drágulást közel reálisnak tartom, úgyhogy kár ezen vitatkozni. Lehet összeadogatni és abba beleszólhat az is, hogy az intim betét és az Old Spice dezodor csak 10%-al drágult s így az pl. javítja összességében az arányt, de ez nem így működik, azt kell nézni, amit a legtöbben vesznek és amiből egy hónapban a legtöbb elhasználódik/elfogy egy háztartásban, szóval ebben nem lehet egy átlagot vonni. Én egyébként egyelőre kitartok emellett a kormány mellett, de azért a valóságot nem szoktam tagadni. Én is járok boltba, látom az árakat, 2-3 évvel ezelőtt fele annyiból volt meg egy vásárlás. Az is igaz, hogy tavaly év vége felé és idén több terméknek is csökkent az ára, jellemzően előre csomagolt húsáruknál tapasztaltam ezt, ill. egy-két háztartási szernél. Hiába emelkedtek a fizetések is, hisz az is igaz, de összességében, arányosan több a kiadás egy hónapban, ehhez hozzájön még a rezsicsökkentés csökkentése is, ami azért bőven érintett sok lakost, nem mindenki fűtöget el párszáz köbbel havonta, meg nem mindenki fér bele a vill. fogyasztással sem az állítólagos átlagba.

Egyébként mondjál valakit, aki foglalkozik ezzel? Aki nem azzal próbál politikai előnyt kovácsolni, hogy korrupciót, hogy pedofíliát, maffiát stb. emleget, hanem elmondja, hogy hát b....d már meg magadat, hát nem veszed észre, hogy minden drágább, közben meg a fizetésed ennyivel nem több? Nincs értelmes, intelligens politika ebben az országban! Egymással vannak elfoglalva, egymás bűnös dolgaival és a saját érdekeikkel. Mondj egyet, akinél te/én/mi jövünk szóba valójában, mert én k....ra fülelek, de eddig csak azt hallottam, hogy magukra gondolnak és én volnék az, ki ehhez segítséget nyújthatna egy X-el. Tehát hogy én ez vagyok és ennyit érek ebben a történetben.

2024. ápr. 14. 11:56
 15/23 Alex Fly ***** válasza:
79%
@6: "Mashol is hasonló mérték megy a kormány zsebébe, tudod altalában az emberek adójából működik egy kormány." Máshol az adódat nem lenyúlja a kormány, hanem abból működtetik az államot. Tudod olyan, itt feleslegesnek tartott dolgokat, mint pl. oktatás, egészségügy, szociális rendszer...
2024. ápr. 14. 12:19
 16/23 anonim ***** válasza:
29%

Senki nem tartja feleslegesnek ezeket a dolgokat.

Itt is ebből működik az oktatás, egészségügy, szociális rendszer.

2024. ápr. 14. 12:28
 17/23 anonim ***** válasza:
71%

A kenyér ára (fehér, 1kg) még a KSH szerint is 900 ft felett volt már 2023-ban is:

[link]

2020-ban még csak 356 ft volt egy kiló kenyér. Ez akárhogyan is nézem, 260%-os drágulás.

De csak az utóbbi két évet nézve is, nehéz olyan élelmiszert találni, amelyik nem drágult volna legalább 50%-kal (2021-2023). Azt a 75%-os reálbérnövekedést, ami 2010-2020-ig tartott, azt mind elvitte az utóbbi két év inflációja. Nesze semmi fogd meg jól, köszönjük különutas unortodox gazdaságpolitika.

2024. ápr. 14. 13:15
 18/23 anonim ***** válasza:

"2020-ban még csak 356 ft volt egy kiló kenyér. Ez akárhogyan is nézem, 260%-os drágulás."

Ez 160%-os drágulás, nem 260%-os. És kit érdekel 2020? A kérdező az utóbbi két évről beszélt. Az utóbbi két év a 2022 márciusa óta végbement infláció.

"De csak az utóbbi két évet nézve is, nehéz olyan élelmiszert találni, amelyik nem drágult volna legalább 50%-kal (2021-2023)."

Az utóbbi két év a 2022 márciusa óta végbement infláció, de te már megint 2021-ről beszélsz. Pont ez a lényeg, hogy az utóbbi két évben már nem volt olyan magas az infláció, az utóbbi egy évben konkrétan szinte semmi.

Mutass már olyan élelmiszereket, amik 2022 márciusa óta 50%-kal drágultak.

2024. ápr. 14. 13:24
 19/23 anonim ***** válasza:

"Ez 160%-os drágulás, nem 260%-os. "

Jogos. Tehát valójában csak 160%-ot drágult a kenyér 3 év alatt. Mekkora remek kormányzás is volt, nem igaz? :)

"A kérdező az utóbbi két évről beszélt. Az utóbbi két év a 2022 márciusa óta végbement infláció."

De a 2024-es átlagárakat még nem tudjuk. Ezért számoltam a 2021-2023 közötti értékekkel.

"Az utóbbi két év a 2022 márciusa óta végbement infláció, de te már megint 2021-ről beszélsz."

Persze, mert azt ismerjük. Hogyan szeretnél 2024-es árakkal számolni, mikor még csak év eleje van? Előre kitalálod, hogy mennyi lesz az infláció a maradék 8 hónap folyamán?

"Mutass már olyan élelmiszereket, amik 2022 márciusa óta 50%-kal drágultak."

Jó, de ahhoz először várjuk ki a 2024-es év végét, hogy tudjuk, mennyi inflációval számojunk 2024-re.

2021-2023 évre sok-sok ilyet találni.

2024. ápr. 14. 13:36
 20/23 anonim ***** válasza:
41%

"Jogos. Tehát valójában csak 160%-ot drágult a kenyér 3 év alatt. Mekkora remek kormányzás is volt, nem igaz? :)"

Így is nagyon magas, de a kenyér egy kiugró dolog. Nem a kenyér ára fogja eldönteni a kormányzás minőségét. :)

"De a 2024-es átlagárakat még nem tudjuk. Ezért számoltam a 2021-2023 közötti értékekkel."

Nem is kell tudni, mert még nem ért véget. De várhatóan 1-2% körül lesz, ahogyan 2023 decemberére 5% körül alakult, így még kevésbé fog a 70-100%-os drágulás helyt állni.

"Persze, mert azt ismerjük. Hogyan szeretnél 2024-es árakkal számolni, mikor még csak év eleje van? Előre kitalálod, hogy mennyi lesz az infláció a maradék 8 hónap folyamán?"

Szórlapokkal például. Megnézed a 2024-es árpilisi akciós újságokat, majd ugyanannak az árúházláncnak az akciós újságát 2022 áprilisában, keresel két egyező terméket, és úgy.

2024. ápr. 14. 13:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!