Oroszországban mennyire magas az életszínvonal?
Mik a körülmények, mennyire élnek jól az emberek?
Ha Svájc 10, Magyarország 7, Afganisztán 1, akkor Oroszország mennyi?
Sehol nem használják az életszínvonal mérésére az egy főre jutó GDP-t, ezt nem tudom honnan veszed. Mint írtam, nézz utána a "Leprechaun economics" címszónak ha érdekel a téma, ír közgazdászok erről konkrétan kötetnyi szakirodalmat írtak.
Az életszínvonal mérésére a HDI indexet, azaz a Human Development Indexet szokták használni.
ma 06:22
De, használják, és nem a GDP-t, hanem a vásárlőeróparitáson vett GDP-t. Tisztában vagyok a hibáival, de nagyjából valós képet ad. Idézet a belinkelt Wiki-oldalról:
"...GDP (PPP) per capita is often considered one of the indicators of a country's standard of living, although this can be problematic..."
A HDI-t a fejlettség mérésére használják, ahogy a nevében is szerepel.
De ez felesleges szőrszálhasogatás, mindegyik hasonló indikátor nagyjából ugyanezt az eredményt hozza ki, azé is, aki a GNI-t írta, meg a tied is, aki a HDI-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!