Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Oroszországban mennyire magas...

Oroszországban mennyire magas az életszínvonal?

Figyelt kérdés

Mik a körülmények, mennyire élnek jól az emberek?

Ha Svájc 10, Magyarország 7, Afganisztán 1, akkor Oroszország mennyi?

2024. márc. 17. 21:23
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

Sehol nem használják az életszínvonal mérésére az egy főre jutó GDP-t, ezt nem tudom honnan veszed. Mint írtam, nézz utána a "Leprechaun economics" címszónak ha érdekel a téma, ír közgazdászok erről konkrétan kötetnyi szakirodalmat írtak.

Az életszínvonal mérésére a HDI indexet, azaz a Human Development Indexet szokták használni.

2024. márc. 18. 06:22
 22/22 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
63%

ma 06:22

De, használják, és nem a GDP-t, hanem a vásárlőeróparitáson vett GDP-t. Tisztában vagyok a hibáival, de nagyjából valós képet ad. Idézet a belinkelt Wiki-oldalról:

"...GDP (PPP) per capita is often considered one of the indicators of a country's standard of living, although this can be problematic..."

A HDI-t a fejlettség mérésére használják, ahogy a nevében is szerepel.

De ez felesleges szőrszálhasogatás, mindegyik hasonló indikátor nagyjából ugyanezt az eredményt hozza ki, azé is, aki a GNI-t írta, meg a tied is, aki a HDI-t.

2024. márc. 18. 06:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!