Magyarországon honnan számít valaki kozeposztalybelinek? A mai magyar társadalom hogyan tagolhato?
A felső 10 e
Jómódúak
Középosztály
Szakmunkások
Betanított munkások (proletarok)
És melyszegeny réteg alkoholisták drogosok szegény telepi romák és hajléktalanok ?
Szerintetek jól csoportosítom?
Számszerűen miből mennyi lehet?
Nem pont a foglalkozàs dönt.
Ll Juniornak èrettsègije sincs ès brit luxus autòval jàr.
Egy tanàr meg kb proletàr szinten van anyagilag.
Sok szempontból lehet csoportosítani,de én nem szeretem az ilyen osztályozgatásokat.
A "középosztály" kifejezés helyett is inkább a "polgár" szót használnám, amit talán úgy tudnék definiálni:
-Anyagilag stabil lábakon áll (van fix piaci alapú jövedelme,ingatlanja stb.,nincs kiszolgáltatva a politikusok üres ígérgetéseinek és az államnak)
-Széles látókörű,nyitott gondolkodású,aki sokat utazik,megismer távoli kultúrákat.
-Jól tájékozott (érdeklik a világ dolgai,több oldalról is tájékozódik,és nem csak a magyar sajtóból)
-Képezi magát folyamatosan (van aki egyetemeket végez,de nem feltétlen kell diplomásnak lennie,a lényeg,h folyamatosan tanul,új ismereteket sajátít el,akár vállalkozást indít,nem fél kockázatot vállalni,új dolgokat kipróbálni)
-Van véleménye,és nem fél felvállalni, van olyan stabil (államtól független) egzisztenciája,h nem kell attól tartania,h bármi hátrány érheti,ha nem az aktuális rendszer nótáját fütyüli.
-Nem tartozik egyik szekértáborhoz sem,nem fekete-fehér,ők-mi (O1G- Gyurcsánysorosmigráns) mentalitásban lézeng, hanem kritikusan gondolkodik.
2# igen.es van olyan szakmunkás aki 800 e nettó vissz haza .
Meg mondjuk egy diplomás kozeposztalybeli irodista csak 500 600 e (gondolom én)
Szóval végülis nem iskolai végzettség hanem a megkeresett pénz a társadalmi mérce.
Van az a kifejezés hogy gazdag proli ott arra gondolnak hogy gazdag vagy de műveletlen?
Akkor gondolom van ellentéte is hogy valaki nagyon művelt iskolázott kritikusan gondolkodó de szegény mint a templom egere arra nincs szavunk?
A 21. században ez a fajta osztálybesorolás már nem igazán állja meg a helyét, főleg Kelet-Európában.
A magyar társadalom 50%-a (konkrét szám, nem hasra ütöttem) hónapról-hónapra él, nincs érdemi megtakarítása, a fennmaradó 50% megoszlása pedig folyamatosan szűkül felfelé. Érdemi középosztály nincs, a felső 20% az, akinek van tényleges mozgástere, de ebből is a felső 10% az igazán tehetős. Nyugat-európai értelemben ez a felső 20% lenne a középosztály.
7# most néztem egy műsort milyen a nagy jóléti USA ban élni ott nem is betéti kártyát hanem hitelkártyákat használnak az emberek mindenre .
Van nekik rengeteg féle.minden fajta vásárlásra más.
Vannak pontszámaid te milyen jó adós vagy és annál olcsóbb a hitel.
Szóval kb minden kölcsönre van nekik
Meg a kaja is amit esznek de persze utána vissza fizetik csak azt mondom ez annyira más mint itthon .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!