A liberálisokból miért hiányzik a nemzeti öntudat?
Tudom, hogy utálják a kormányt, de pont a liberálisok szokták hangoztatni, hogy az ország nem egyenlő Orbánnal.
Ennek ellenére semmi nemzeti öntudatuk nincs, sőt még tán utálnak is mindent, ami kicsit is nemzeti.
"Ennek ellenére semmi nemzeti öntudatuk nincs, sőt még tán utálnak is mindent, ami kicsit is nemzeti."
Nagyon el vagy tévedve. Bár ha nemzeti alatt a dohányboltra és a hasonló "nemzeti" mutyikra gondolsz, azokat valóban utáljuk.
Azért, mert a kommunisták rokonai, mondhatni unokatestvéreik.
A Szovjetunió is több liberális célt finanszírozott anno.
Mindkettő ideológia képviselői internacionalisták és az egyenlőség fundamentalistái.
"Kik számítanak liberálisnak?"
Nem tudom, ezen mit kell értetlenkedi, pedig egyértelmű.
-Kisebbségek érdekeinek a többség érdekei fölé rendelése
-Szabad migráció támogatása, akkor is, ha káros
-Minden heteroszexualitástól eltérő, szexuális magatartászavar támogatás, sőt felsőbbrendűségének hangoztatása, jogok követelése.
Az internacionalizmus, csak egy mellékes része.
Szerintem nagyon sok nemzeti érzelmű liberális van nálatok is - csak sajnos úgy alakult a magyar politikatörténet, hogy nekik nem lett egy erős pártjuk.
A liberalizmus a konzervativizmus ellentéte, nem a jobboldaliságé. Létezik liberális jobboldal, ahogy liberális baloldal is (és konzervatív jobboldal, meg konzervatív baloldal).
Romániában például van mind a kettőnek külön pártja: a jobboldali liberálisoké a Nemzeti Liberális Párt, a baloldali liberálisoké pedig az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége).
Én elég nagy bajnak tartom, hogy az anyaországban nem alakult ki egy liberális jobboldali erő... illetve pont a Fidesz indult annak - de konzervatív, majd aztán illiberális fordulatot vett.
Pedig a színe, a narancs, általában a nemzeti liberális pártok színe Közép-Kelet-Európában...
A pártokat viszont nem kell azonosítani az emberekkel! Sok nemzeti liberális magyar ember lehet, akik nem találnak maguknak igazán politikai pártot, ezért a "kisebbik rossz" elve mentén szavaznak.
Amúgy meg szerintem Magyarországon kevés emberből hiányzik a nemzeti öntudat. Felmérések szerint a franciák után a legnacionalistább nép a magyar.
Az más kérdés, hogy a nemzeti öntudatot ki hogyan definiálja, mit ért alatta és mire helyezi a hangsújt.
Azt tapasztalom, hogy a magyarországi baloldali liberalizmus a franciás nemzetfogalmat részesíti előnyben, politikai nemzetben gondolkodik - a jobboldal pedig inkább a németes kultúrnemzet definíció szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!