Az emberek miért nézik el itthon a cégeknek, munkaadóknak, hogy ha a túlórát nem fizetik ki rendesen vagy egyáltalán ha sokat túlóráztatják őket? Mire jó ez?
Akinek pl. családja van, az könnyen elcseréli a virtigli önérzetet a megalkuvásra.
Ugyanígy aki olyan helyen él, ahol még egy udvaros söprögető munkát is csak kihalásos alapon lehet kapni.
Vagy ha az embernek a nyakában valami törlesztenivaló és az összes forintnak előre meg van a helye, de egyik sem a megtakarítások között.
"Ez nem országfüggő."
Érdekes, én Németországban vagyok és tudom, hogy ezt itt nagyon szigorúan büntetnék és ezért nem is fordul elő. Vagy te melyik országokra gondoltál?
Hol normális ez? Romániában és Bulgáriában?
6
En uj zelandon vagyok es heti 4 nap a munkanap. erre kakilj gombot.
Túlóra jogilag kötelező érvényű, ha a törvényi limit nincs túllépve. Ugyanannak számít, mint a rendes munkaidő, ennek megszegése a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetésével is járhat. Persze aligha valószínű emiatt a kirúgás, de jogi szempontból megtehetné a munkáltató.
Továbbá van itt egy másik nagy tévhit. A legtöbb túlóra valójában nem számít túlórának. Gyárakban, illetve folyamatosan üzemelő helyeken munkaidőkeretben zajlik a foglalkoztatás. Ennek lényege, hogy egy keret alatt (pl 3 év) határozzák meg a munkaidőt. Ez alatt a munkáltató szabadon átpakolhatja a munkaidőt.
Elméletben úgy hangzana, hogy amennyivel többet dolgozol az egyik hónapban, annyival kevesebbet a másikban. Valóságban viszont az emberek belét is kidolgoztatják. Legálisan lehet heti 7 nap 12 órás műszakokat futtatni, havonta egyetlen kötelező pihenőnappal. Természetesen a plusz keretidőt kifizetik, cégtől függően a hónap, vagy a keretidő (3 év) végén, esetleg szabadnapként kiadják, mikor leállás van. Viszont pont az a lényeg, hogy a túlórapótlékot bukod, és a túlóra mennyiségére vonatkozó korlátokat sem kell betartani. Nem véletlenül hatalmas a fluktuáció ezeken a helyeken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!