Miért csökkent 250 ezerrel az erdélyi magyarok száma?
Orbán Viktor miatt...
Volt erről cikk, hogy az ottani magyar politikát, gyakorlatilag teljesen maga alá gyűrte a fidesz és igazából az ottani politikusok is csak megélhetési bűnözők lettek, akik kicsit sem a magyarsággal foglalkoznak, sokkalta inkább a saját pénztárcájukkal.
Ők is mennek Nyugatra, ahogy a románok is meg ahogy a magyarországi magyarok is.
Csak tudod mi a különbség? Romániában nem hamisítják/kozmetikázzák a statisztikákat, és a filippínó/ukrán/türkmén vendégmunkásokat nem számítják román embereknek, hogy kevesebbnek tűnjön a kivándorló.
Egész románia népessége csökken, nem csak a magyarok száma.
2011: 20,147,657
2023: 18,846,379
Mert Románia nem a legjobb hely a világon, a románok még nagyobb arányban fogynak. Milliós számban vannak románok Franciországban, Spanyolországban, Olaszországban és rengeteg van Londonba is, ezenkivül még Belgiumban és Hollandiában is. Erdélyben egy ilyen verseny megy, hogy a románok fogynak el hamarabb vagy a magyarok. A románok előnyből indulnak mert többen vannak, azonban arányaiban többen is mennek el. Én is egy határmenti városban nőttem fel, tudom hogy nagyon sok fiatal elmegy, jó ha egy-egy osztálynak a harmada ott marad (az országban, a városban még kevesebben). Nagyapám is mesélt az emberekről akiket ismert, közülök is sokan elvándoroltak, ez már évitizedes tendencia ott. A magyarországi kivondárlás egy nagyságrenddel kisebb mint a romániani, pedig a magyar sem mondható alacsony.
A magyarok közül egyébként sokan Magyarországra, mint én is, sok osztálytársam és ismerősöm is itt van. Viccesen szoktam mondani, hogy Debrecenbe nagyobb eséllyel botlok otthoni ismerősbe mint otthon, de ez félig igaz. A román egészégyügy sokkal rosszabb mint a magyar, a román börokrácia átláthatlan, a falvak összekötése a városokkal buszokkal nem jól megoldott, a vasútközlekedés meg olyan rossz és lassú, hogy az emberek inkább buszt választanak nagyobb távolságra is (ezt Magyarországon azért nem tapasztaltam). Az utak is rosszabb minőségűek. A román állam nem tud megfelelően lobbizni, hogy akárcsak gyárak települjenek be az országba, ezeket Magyarország elhappolja, például a bmw erősen fontolgatta Romániát is Debrecen helyett.
Sok magyarnak egy szintlépés már az is ha Magyarországra költözik, főleg azért mert Románia elsősorban a kárpátokon túli területeit fejleszti, és csak másodsorban Erdély, ott is inkább csak Kolozsvárt (a kommunista idők egyik fontos célkitűzése volt hogy elrománosítsák, sikerült) és Brassót.
Egy valami megy Romániában, de az világszínvonalon, ez pedig az IT, Kolozsvár remekül meg is él belőle. De már ott is probléma, hogy annyi az ember és az agglomerációba kiköltöző, hogy közművek már nem bírják, ott is kábé annyit költenek mint Magyarországon (alig).
Mint ahogy mondtam én Romániában nőttem fel, és teljesen általános volt, hogy az osztálytársaim családjának illetve rokonságának egy része külföldön dolgozik. Egyébként sokan csinálják azt, hogy kint vagy tíz évet, és utána házat építenek haza, de mivel nem tudnak jól megélni ezért sokszor inkább visszamennek. Mindenestre elég sok új, jól megépített családi ház van ez miatt még a viszonylag szegényebb részeken is, amiket egész jó áron meg lehet venni (mert hogy eladók, mert hogy üresek)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!