Magyarország mitől drágult meg ennyire?EU csatlakozás miatt?
A nagybátyám a 90-es évek elején már meglátta a lehetőséget és elkezdett Ausztriában dolgozni hentesként.Sopronba költözött én onnan ingázott.
Elég gyorsan felépített egy akkoriban elég jó, kisebb kacsalábon forgót.Később lett nekik balatoni nyaralójuk meg budapesti lakás is.
Meg, már a 90-es években fancibb nyugati autóval jártak.
Állítása szerint a nagy jólét olyan 2005-ig tartott.Utána Magyarország elkezdett nagyon megdrágulni.A szolgáltatások, ingatlanok, autók, műszaki cikkek....minden.
Mára már abba is hagyta az ingázást és inkább nyitott saját üzletet, állítása szerint, belefárdt az ingázásba, illetve szerinte nem éri meg már annyira kijárni, mert Magyarország nagyon megdrágult.Az üzletével keres közel annyit,(kicsit kevesebbet) mint kint alkalmazottként kapott.
Ha ő most lenne fiatal és kezdene dolgozni Ausztriában, nem tudna olyan gyorsan házra, kocsira valót pénzt összeszedni, mint anno a 90-es években.
Részben igaz. De ha eurót használnánk, akkor se lenne semmi sem olcsóbb.
Szimplán arról van szó, hogy a nyugati "magállamok" fejlett iparral rendelkeznek és nagy mennyiségben olcsón tudnak termékeket előállítani. És minnél jobban távolodunk tőlük annál jobban emelkednek az árak, mert a szállítási költségek miatt növekszik.
Pl autót vásárolni is Németországban a legolcsóbb. Utána itt Kelet-Európában már drágább, a jordán ismerősök meg mondták, hogy ott ugyanazt az autót megvenni pedig kb háromszor drágább mint Magyarországon, holott a jordán bérek azért a magyar bérek alatt vannak. Az etióp cserediák haverok meg 7-8 szoros árakat mondtak. Miközben Etiópia meg a világ legszegényebb országai között van.
Tehát semmiféle különbség nincs aközött, hogy milyen olcsó egy ország és milyen magasak az árak. Az árak csak azzal állnak kapcsolatban, hogy az ipar milyen erős.
Angola fővárosa, Luanda a világ legdrágább városai között van. Messze drágább Németország vagy Magyarországnál is, kb Svájc szintjén van. Miközben az átlagbér havi 200 dollár körül van.
Én nagyrészt a "f_szparaszt" nyerészkedő magyar kereskedői mentalitással magyarázom. Ha indokolt lenne 50 forint áremelés, akkor 75-öt emeljünk, mert miért ne. (figyeljétek januárban mennyit drágul majd az 50 forint betétdíj után minden üdítő. Nem 50-et fog).
Albérletnél ugyanez "ha ránézésre fiatal, neki 40ezerrel több, mer' úgyis tudja fizetni" (ezt főbérlőtől olvastam egyszer).
Gabonánál is volt cikkezés pár éve, hogy teljesen érthetetlenül "vérszemet kapva" emeltek árat a termelők. Ez magyar sajátosság.
Egyetértek. Ilyesmiket hallottam én is mesterektől (klíma, víz-gáz stb).
Ha kimennek házhoz és mondjuk egy munka díja 30 ezer forint lenne eredetileg, akkor ha látják, hogy a ház előtt újabb autó parkol (ami simán lehet csak mondjuk céges kocsi is) akkor csakazértis rátesznek még az árra, és mondjuk 50 ezret mondanak.
"Ha ő most lenne fiatal és kezdene dolgozni Ausztriában, nem tudna olyan gyorsan házra, kocsira valót pénzt összeszedni, mint anno a 90-es években."
Az igazsághoz hozzátartozzék, hogy Nyugat-Európában és az USA-ban is probléma, hogy a mai fiatalok közel sem indulnak neki az életnek olyan pénzügyi helyzettel és megfizethető lakhatással, mint azok, akik a '60-'90-es években kezdték. Ennek egyik legnagyobb oka pedig az, hogy az eddig jellemző expanziós gazdaságpolitika egyszerűen megakadt. Egyrészt azért, mert már minden fizetőképes országot kereskedelmi értelemben "meghódítottak" a nyugati cégek és lelassult az erőforrások körforgása, másrészt pedig azért, mert a legnagyobb fizetőerővel rendelkező országok népessége elöregedőben és csökkenőben van.
Érdekes lesz majd látni, mikor átbillen a társadalom korfája, akkor hogy fog kinézni pl. az ingatlanpiac.
8
"szóval nyugaton sem könnyebb lakást venni"
De Nyugaton több pénzed van!
De a lakás is többe kerül. Miért van az, hogy nyugaton sokkal alacsonyabb a saját lakással/házzal rendelkezők aránya?
Akkor valamit nagyon rosszul csinál. Mert nekem az összes ismerősöm 500 euró felett tud félretenni. Talán nem tiktokerekre kell hallgatni...
Igazából volt egy lista arról, hogy fizetés kontra négyzetméterárak terén hol milyenek az arányok. A budapesti 3700 eurós álagnégyzetméterár nem tudom mitől lenne olcsó, amikor nekem a holland ismerőrök is kint Hollandiában is tudtak már ennyiért házat venni.
Az, hogy miért alacsonyabb a saját lakással rendelkezők az egyszerű: Mert ott átlag fizetésből is gond nélkül ki lehet fizetni az albérletet. Míg pl Magyarországon a 200-300 ezres fizuból megnézem, hogyan fizeti ki valaki a 200 ezer forintos albérletet.
A legmagasabb saját lakással rendelkezők aránya egyébként Romániában van. A legalacsonyabb pedig Svájcban.
Akkor ez azt jelenti, hogy Románia a leggazdagabb és Svájc a legszegényebb?
Nyilván nem. Szimplán azt, hogy Svájcban bárki ki tudja fizetni a lakbért, míg Romániában ezt csak nagyon kevesek engedhetik meg (az egy orbitális nagy kamu mítosz, hogy Románia megelőzött volna minket. Külföldön én románokkal éltem, nekem mondtak egy csomó dolgot, a saját szememnek hiszek nem annak, hogy az íróasztal mögött valami ballibek épp mit hogyan rajzolgattak meg matekoztak ki annak érdekében, hogy egy szaftosat orbánozhassanak)
Tehát az albérletben élő aránya elsősorban a fizetés:albérlet arányt mutatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!