Fiatalként megélve a szoc. időszak jó volt?
èn éppen hogy csak a gyerek koromat éltem meg a szocializmusban, és szerintem jó volt. remek suliba jártam ahol alap volt az uszoda, és sok sok tábor, programok gyereknap ami ingyenes volt. szakkörök ami szintén ingyen volt. szóval azt lehet mondani gyerekeknek pozitív volt a szocializmus.
de azért hozzá teszem hogy nagyapámtol rengeteg hold földet vettek el a gyönyörü lovakkal és marhákkal együtt. az én nagyapám aki mindig is gazda emberként magán lábon állt be kellett adnia mindenét a tsz-nek és egy senkiként kellett ugrálni földet megmüvelni nem tudo, okoskodó embereknek. na neki ez egy óriási törés volt, olyan emberek oktatták ki földmüvelésböl akik még egy kapát sem fogtak.
A mögöttes tartalmát igazán nem ismerem (pl. államadósság.).De azt tudom, hogy a szüleim soha nem féltek attól, hogy nem lesz munkájuk.Nyugodtan jöttek haza a munkából, nem túlóráztak.Sokat jártunk össze a szomszédokkal.Jártunk nyaralni a Balatonra, vagy a hegyekbe.Építkeztek hitelből ők is, de nem rágták a törlesztő miatt a körmüket.Volt kp-s trabant.Mindkettőjüknek sima érettségije volt akkor.
Most itt vagyok én ebben a csodás új rendszerben: még a Balatonig se jutok el (nemhogy külföldi nyaralásra gondoljak),állandóan idegeskedem a férjem munkahelye miatt,én állandóan túlórázok,a törlesztő csak emelkedik,pedig nem vettünk kacsalábon forgó palotát, csak egy lyukat a külváros peremén.Mindketten diplomások vagyunk,nyelveket beszélünk.
Sokan szidják azt a rendszert, mert nem mondhatta azt, ami kikívánkozott belőle?Miért most lehet?A mhelyen csak bólogatni lehet, ha ellenszegülsz, kapod a fegyelmit stb.
Na szóval én inkább a szocializmust választanám.
A régi rendszer persze hogy jobb volt.
Kölcsönökből tartották fent az gazdaságot, kölcsönökből volt jobb az életszínvonal.
Mi most ennek isszuk meg a levét még mindig...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!