Magyarországon és Ausztriában a bérek már tulajdonképpen kiegyenlítődtek, csak a "diplomaőrület" torzít a statisztikán?
Egy fizikai munkásból már akkora hiány van Magyarországon, hogy szó szerint annyit kér el bármilyen munkáért amennyit már ő maga sem szégyell. Több milliót keresnek már akármilyen szakmunkával. Például a szomszédnál eldugult a lefolyó, a szerelő elkért pár perc munkáért 30 ezer forintot például. Meg úgy alapjáraton, egy villanyszerelőért, ácsért, hegesztőért, vízvezeték szerelőért, gázszerelőért, burkolóért stb. ölnek, és nem tudnak már neki eleget fizetni, a havi 1 milla az már bőven kevés, több milláért vállalja el a legalja szakmunkás is. Itt tartunk már a bérekben Magyarországon. Ez már bőven osztrák színvonal, sőt ebben már lassan több is szerintem.
A magyaroknak mégis derogál fizikai munkásnak menni, mert valamiért bennünk van ez a papír őrület. Minden nagyi el akarja mondani az unokájáról hogy diplomás, ahogy minden szülő is a gyerekéről. Hiába keresnek filléreket, hiába a legtöbb diploma büfé szak, ami piacképtelen, nem baj, akkor is papír kell ha belegebednek is anyagilag. Így már nem csoda, hogy aki hajlandó bármilyen fizikai munkát végezni, főleg szakmunkát, az dőzsöl.
Akkor hol van itt a probléma? Tulajdonképpen elértük Ausztriát bérszínvonalban, más kérdés hogy míg az osztrákok a piaci viszonyoknak megfelelően oszlanak el az álláspiacon, Magyarországon 10 (fölösleges) diplomásra jut egy munkás. Így persze hogy a diplomások lenyomják egymás bérért azokon a területeken.
De ha egyenletesebb lenne az eloszlás a munkaerőpiacon, akkor osztrák bérszínvonal lenne már.
"A nemzetközi sofőrök talán megkeresik az 1 millát itthon is"
Talán? A nemzetközi sofőrök lényegesen többet kapnak mint egy milla. Egy milla nagyjából csak a havi távolléti díjuk összege, ami ráadásul adómentes. :)
Érdekes kérdés.
Mondjuk nézzünk konkrét példát.
Nekem két diplomám van, egyik jogász. Van két középfokú nyelvvizsgám, angol és német.
A nettó kerestem bónuszokkal nettó 650-700 ezer körül van/ hó.
Elég sok ismerősöm/ barátom van, akik autószerelők, fodrászok, burkolók, vagy éppen klímaszerelők, elektromos garázskapu beszerelést végzők, ja és van gázszerelő is.
Sokukról tudom, hogy kb annyit keresnek nettóban, mint én, egy kettő még többet is...
Szerintem is elsősorban az a helyzet, hogy hiány van ezekből a szakemberekből, ráadásul ha valaki tényleg " mester" a szakmájában, az "hülyére" keresheti magát.
"jó esetben kb 24 napot dolgozik. Az kb 840 plusz a minimálbér. Így megvan a millió feletti bér. De ez még nagyon ritka. 8-900 körül el lehet keresni legtöbb helyen."
Jó legyen 8-900 a legtöbb helyen. De van akinek nincs családja és egész hónapban kint van ráadásul ha ADR-el nyomja már rögtön 1.2 millióról indul. Ne kezdjünk már azon vitázni, hogy adott munkakörön belül is van aki így vagy úgy csinálja és ki többet, ki kevesebbet keres. Lényeg hogy egymillió körüli összeget kapnak, aztán van aki 700 ezret, van aki meg másfél milliót. 700 alatt nem nagyon fizetnek már sehol, legfeljebb ha töredék hónapot dolgozik, vannak pl a két hét kint, két hét otthon munkahelyek. Így már meg bírunk egyezni?
"Nekem két diplomám van, egyik jogász. Van két középfokú nyelvvizsgám, angol és német.
A nettó kerestem bónuszokkal nettó 650-700 ezer körül van/ hó.
Elég sok ismerősöm/ barátom van, akik autószerelők, fodrászok, burkolók, vagy éppen klímaszerelők, elektromos garázskapu beszerelést végzők, ja és van gázszerelő is.
Sokukról tudom, hogy kb annyit keresnek nettóban, mint én, egy kettő még többet is..."
Na látjátok! Még maga a diplomás ember is, ha őszinte akar lenni és nem melldöngetni akar, leírja, hogy a szakmunkás legalább annyit megkeres mint ő és van aki még többet is. Hiába linkeltek statisztikákat, mert életben teljesen más a helyzet. A valóság mást mutat.
Amúgy vicces, hogy "diplomaőrületnek" hívják azt, ha az emberek tanulnak annak érdekében, hogy Magyarország ne egy automatizálható összeszerelőüzem legyen, hanem valami értéket is tudjon teremteni.
Gondolom a kérdező lenézi azokat is, akik nem isznak, nem gyújtanak rá, akik betartják a sebességhatárokat, nem pisilnek a medencébe, meg a többi urizáló "őrületet" is :D
Targoncás voltam itthon, 300 ezret kerestem. Minimálbérre bejelentve, többi zsebbe. Aztán jött egy lehetőség, kimenni Ausztriába targoncázni, kinn 2100 eurót kerestem ugyanannyi munkával, plusz 13. 14. havi fizu.
Szóval azért, mert az a baromarcú Gulyás Gergely bekamuzta, hogy hamarosan utolétjük Ausztriát, attól ez még csak egy szép álom marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!