Miért lehet az, hogy a feketék 150 év alatt felzárkóztak, beilleszkedtek a fehér-amerikai társadalomba, de ez a romáknak 600 éve nem sikerül?
Nagyon sok tanult és valóban értelmes feketét látni már Magyarországon is. Nem rég voltam Közép-Afrikában és egyáltalán nem az a primitív vad világ van, amit innen elképzelünk. Sokan élnek vakolatlan falú házakban sőt bódékban is, de az emberek közül sokan értik az angolt és nincs ez a primitív tempó, hogy üvöltözés, rendetlenség. Különösen feltűnt, hogy rendkívül tiszták és igényes stílusúak a ruháik, pedig kézzel mosnak az asszonyok.
Namost nem kell ragoznom talán, hogy ezzel szemben milyen kép fogad, ha az ember ellátogat (ha egyáltalán el mer) egy Durandába vagy borsodi romatelepre. Munkavégzés nincs, csak a legpitibb üzletelgetés, környezetüket nem tartják rendben, szemét mindenütt, földjeiket nem művelik, üvöltöznek, házaikat nem fejezik be, akármennyi pénzük legyen.
Mi lehet ennek az oka, hogy a romák ilyen szinten társadalmat képeznek társadalomban és ha már lát az ember egy tanult romát, akkor kb. meg kell ünnepelni, annyira ritka?
Hol olvastad? Én Londonban éltem, minden második ember fekete.
Egyébként a cigányokra visszatérve mostanában romlott ennyire a helyzet.
A kommunizmusban ők is dolgoztak. Csak olyan foglalkozásuk volt, amelyek kihaltak, elavultak, pl. kerekes, hordókészítő, vájogvető meg ilyen kétkezi munkák. Ők nem fejlődnek a korral, az ő kultúrájukban nem megszokott, hogy életed végéig tanulj. Aztán a rendszerváltáskor két kézzel szórták a segélyeket, és akkor lettek elkényeztetve. Gyakorlatilag felnőtt úgy egy generáció, hogy nem kell dolgozni, segélyből meg lehet élni.
Reagálok a kérdésed romákra vonatkozó részére is.
Egyszerűen a nem romáknak tudomásul kellene vennie, hogy a romák egy teljesen önálló, a miénktől teljesen eltérő etnikum. Amíg renitens magyarokként értelmezed őket, addig az egyszerűen diszkrimináció, mert nem veszed tudomásul hogy etnikai értelemben nem magyarok!
Én intézetben nőttem fel romák közt, börtönben is voltam jó pár évet, és ott is ők voltak túlnyomó többségében jelen. Alapszinten már cigányul is beszélek.
Kezdjük talán azzal az etnikumnak minősítésüket, hogy saját nyelvük van, aminek SEMMI köze a magyarhoz. A társadalmi hierarchiájuk felépülési módja is teljesen eltérő mint a miénk. Bár például a nőkhöz való viszonyuk nekünk megbotránkoztató, mert nem veszik emberszámba őket. Ezt szó szerint értsd. Ha cigány használja az "ember" (more) kifejezést, az egyenértékű a "férfi" jelzővel. A nő "asszony" (romnyi). A lánygyerekre sem használják a "gyerek" jelzőt, a gyerek az náluk fiúgyerek. Fiú-purdé, lány-sej.
Ha egy kicsit is tanulmányozod a társadalmukat, azonnal rájössz hogy igazam van.
13-as, ne értetlenkedj, nem ezzel van a gond.
Van saját nyelve, saját kultúrája, ezzel semmi baj nincs, ezt a magyarok elfogadják.
Azt nem fogadják el, hogy nem akarnak a mi törvényeink szerint élni, tehát nem megy el dolgozni, lop, csal, hazudik. A cigányokkal minden országnak meggyűlt a baja, nem csak a magyaroknak, sehol sem látják őket szívesen.
#14-nek:
Persze.
A magyarok ezeket elfogadják. Gondolom neked sincs ellenérzésed, ha a társaságodban cigányul beszélnek, igaz? XD
Ja. Én meg majd elhiszem.
És ha egy magyar nő elfogadja a kulturális eltéréseket, akkor egy idegen cigány férfihoz ne szóljon közvetlenül, csak a saját férfi párjának tolmácsolásával! A zárt cigány-kultúrákban ez alapvető! És nem elméleti dologról beszélek, hanem olyasmiről, ami közöttük mindennapos.
Sajnos akkorák a kulturális különbségek, hogy némely dolog ami náluk törvényszerű, az nálunk törvénybe ütköző, és viszont.
Integrálni lehetetlen őket, ha tiszteletben tartod a kultúrájukat.
Ismét #14-nek:
Egyébként pedig nem minden országnak gyűlik meg velük a baja!
A jellemzően ISZLÁM környezetben qrva jól el vannak!
Velük mutatják a legnagyobb hasonlóságot, a társadalmi felépítésük tekintetében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!