Ellenzékiek szerint miért nincs köze az inflációnak a Magyarországra kivetett, politikai alapú Brüsszeli szankcióknak?
Sokszor előkerült a téma, és mindig felmerült a kérdés, az, hogy Magyarország évi 600mrd forint felett járul hozzá az EU-s költségvetéshez, és hogy a mi terhünkre is vesznek fel hiteleket, amiből idén nem sokat kaptunk vissza, annak miért ne lenne köze az inflációhoz? 1000 mrd forint nagyságrendű, általunk befizetett adó tűnt el. Lölő vagyonának a duplája. Egy ilyen szegény ország, mint mi, egy ekkora NULLA megtérülésű kiadástól térdre rogyik.
Ilyenkor az ellenzékiek (szokásukhoz híven) ingerült lepontozással, a kérdés ignorálásával, mellébeszéléssel, személyeskedéssel reagáltak, mert nem tudják rá a választ, hisz ez nem volt része a 444 cikk főcímének, ahonnan tájékozódnak.
Ott azt olvasták, hogy ezek "ingyen" pénzek, segélyek. Arról nem szólnak ezek a cikkek, hogy Magyarország is fizet be pénzt, és nem csak kapja.
8, több gyárról tudok, ahol csak és kizárólag orosz energiával működik a termelés, orosz technológiát, beszállitókat használnak a gyártásnál és nem EUs standardet. Sok esetben még a felvásárlók is oroszok voltak, amig tudtak.
Az EUs standardnél jóval több befektetése volt a ruszkiknak itt, elég csak a kémbank néven elhiresült befektetési bankra gondolni. De voltak itt olyan finomságok is, hogy az EUn belül több helyen is bizonyitották, hogy magyar letelepedési kötvénnyel bejött ruszkik követtek el EUn belül bűncselekményeket. Ki-be járnak az orosz titkosszolgálatok magyar iratokkal.
Úgy értem hogy még most is.
Csak a kohéziós pénzek 1/3-át fagyasztották be, meg a helyreállítási alapot.
A maradék még mindíg sokkal több mint amit befizetünk.
És ha az alkalmatlan kormányunk nem ragaszkodna annyira a konchoz, és ahhoz hogy senki ne ellenőrizze hogyan lopnak, már az a pénz is itt volna.
Kicsit elemezgessük a kérdező érvelési technikáit
1: szalmabáb érvelés: senki nem állított olyat, hogy ezeknek 0 köze van az inflációhoz. Olyan módon abszolút lehet köze hozzá, hogy a devizamérlegünk rosszabb, és ez rontja a Forintot, ami miatt nőnek az árak. Másrészt viszont az a pénz hiányzik a piacokról, ami éppen fékezi az inflációt.
Amit mi - legalábbis én - valójában állítok, hogy az infláció sok összetevőből áll össze, de a legnagyobb komponens maga a kormány tevékenysége. Nevezetesen, hogy miközben tesz inflációletörő intézkedéseket, a másik kezével továbbra is tolja a gazdasági növekedést, mert fél attól, hogy a munkenélküliség növekedése, az emberek elégedetlensége népszerűségvesztéssel járna.
2: állító kérdés: azt állítod, hogy az EU pusztán önös érdekből szankcionálja Magyarországot. Ha ezzel egyetértenék, valóban hülyeség lenne a részemről, hogy a kormányt dobálom az inflációért. Csakhogy ez nem tény, hanem vélemény, és én nem értek vele egyet. Szerintem az Orbán-kormány 13 éve visszaél az EU-s pénzekkel, és eközben kibeszél az EU-ból, szabotálja és akadályozza a rendszert. Ezt Orbánék pont annyira politikai célból teszik, és ha ők élnek az eszközeikkel, az EU miért ne tehetné meg? Csak akkor rossz, ha ők teszik?
3: mazsolázgatás: kiemeled, hogy mennyit fizet be Magyarország, és ezzel cáfolod az ingyen pénz kijelentést, de közben kihagyod azt, hogy 600-1000mrd Forint befizetése mellett 3000mrd kifizetésről beszélünk csak most. A különbözet igenis plusz pénz, akárhogy is latolgatjuk.
4: személyeskedés és szintén mazsolázás: hivatkozol azokra a - kétségtelenül létező - ellenzékiekről, akik elolvassák a 444-en a főcímet, és az alapján fröcsögnek, meg személyeskednek, és ez alapján lehúzol minden érvet, ami érkezik. Közben meg itt vagyok én is, aki mint látod, ennél kicsit jobban átgondolom a véleményemet, de tapasztalatom szerint 3 kimenetel lehetséges:
1: nem is reagálsz, és csak azoknak válaszolsz, akik megfelelnek a "hülye ellenzéki" képednek, és lehet velük anyázni egymást, vagy akár teljesen le el is tűnsz
2: kiemeled azokat az állításaimat, amiket tudsz árnyalni, vagy cáfolni, és azokra rárepülsz, de amikbe nem tudsz belekötni, azokat szimplán átléped
3: explicit kijelented, hogy amiket leírok mind-mind hazugság, színtiszta nyugati propaganda, amit én, a csökkent értelmi képességű ellenzéki, megkajálok
Nem pontos a következtetésed. 2003 óta a bruttó átlagkereset EURÓBAN mérve megháromszorozódott. A GDP szintén. Azok az EU-s pénzek beépültek a gazdaságunkba és nem tűntek el. Nem 20 évet estünk vissza, az életszínvonal mérhetetlenül jobb lett.
Most megtorpant a gazdaság, mert Covid után nem részesültünk a helyreállítási alapból, háború van a szomszédunkban és mindezek mellett nem fizetik ki azokat a pénzeket, amikre eddig épült a gazdasági növekedésünk.
És megtorpant a növekedés, nyílván annak, hogy egyik pillanatról a másikra vagy 6 mrd euró kiesik a gazdaságból HATÁSA van. A leghülyébbek is beláthatnák ezt, hogy egy ilyen szegény országnál az, hogy egyik pillanatról a másikra nem 6 mrd euró jön, hanem 2 mrd euró elmegy, ami szignifikáns része a tervezett költségvetésnek, annak ez a hatása.
"senki nem állított olyat, hogy ezeknek 0 köze van az inflációhoz."
Hát, én lépten-nyomon olyan emberekbe botlok, akik konkrétan ezt állítják, szóról-szóra, hogy 0 köze van.
"azt állítod, hogy az EU pusztán önös érdekből szankcionálja Magyarországot"
Ilyet nem állítottam, hogy semmi köze nincs. Viszont abban nem értek egyet veled, hogy az EU-s pénzekkel való visszaélés miatt történt ez. Nem akarok hosszabban belemenni ebbe, de: szerintem is voltak visszaélések, viszont ha nincs az EU ellenes Fidesz kampány, akkor elnézték volna a tolvajlást is.
"A különbözet igenis plusz pénz"
Amit befizetünk, az a része nem plusz pénz. Ami azon felül jön be, azt esetleg plusz pénznek lehet nevezni, de olyan szinten segélyként kezelni, mint ahogy azt sokan teszik, nem. Egy kölcsönös megállapodásról van szó, amiből mindkét fél profitál.
Azt állítom, hogy egy akkora összegű pénzt, amiből minden pedagógus havi 1 millát kereshetne, azt nem tudja nélkülözni a gazdaságunk, és ez teljesen normális, az inflációval együtt. És az infláció IGENIS emiatt volt nálunk nagyobb mértékű.
#15, nem értem a logikád két szemponbtól sem.
1: Tegyük fel, én vagyok Orbán Viktor, és a gazdasági növekedésem arra építem, hogy az EU-ból jönnek a pénzek. Ilyen helyzetben én kicsit óvatosabban politizálnék, mert józanul belátom, hogy a gazdasági növekedést etető kezet mégsem kéne nagyon harapdálni. Orbán Viktor nem így gondolta, azt hitte, mindent szabad, mert az EU töketlen. Tévedett, és most ennek fizetjük az árát.
2: az infláicót emlegeted, de az infláció letörése éppen a gazdaság fékezésével lehetséges. Ha kevesebb pénz van a piacon, az a kereslet, majd a termelés visszaeséséhez, ezáltal inflációcsökkenéshez vezet. A hiányzó EU pénzek nem felelősek az inflációért, és ha a kormány gazdaság-élénkítő intézkedéseket vezet be az EU pénzeken keresztül, akkor az tovább gerjeszti majd az inflációt.
Az alkalmatlan kormányunk azt gondolta, hogy az EU csak jártatja a száját és a végén úgyis engednek mindenben.
Tévedtek. Az csak a körülmények szerencsétlen összejátszása, hogy pont most lett elegük a padlóra köpködő, sáros gumicsellóban a szőnyegen glasszáló követelőző kormányunkból.
Tévedtek, mert a bruttó befizető országok vezetőinek a saját választóikkal is foglalkozniuk kell, akiknek elég nehéz lehet lenyomni a torkán, hogy nekik azért kell többet befizetniük, hogy egy magyar család és a vazallusai szemérmetlenül gazdagodhassanak, és hogy a pénzükért még fikázzuk is őket.
Annyi pénz meg nem esett ki a költségvetésből, hogy ne tudtak volna 8 év alatt 450 milliárd forintot (az mai árfolyamon 1,22 milliárd EUR) propagandára, vagy 700 milliárdot (kb 2 milliárd euro) Vodafonra költeni. Hogy csak két olyan tételt említsek ami a Holdról is látszik.
Na, #14, itt van a te embered.
"A hiányzó EU pénzek nem felelősek az inflációért"
Nem csak azt állítja, hogy inflációt nem okoz, de még sugallja, hogy deflációt kellett volna okozzon az, hogy nincsenek EU-s pénzek.
Az 1.-nél pontosan megfogalmaztad. Elqurták azzal, hogy "Állísuk meg Brüsszel" plakátokkal teleszórták az országot, ez valami megmagyarázhatatlan idiotizmus volt. De ez nem változtat azon, hogy az EU-s pénzek okozzák a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet. El lehet terelni a beszélgetést arra, hogy kinek hány % felelőssége van a kialakult politikai helyzetre nézve.
Szerintem, amit 1.-ben írtál, azt kellene kommunikálni, amit 2.-ban írtál, az pedig nevetséges hazugság. Ez esetleg segít megérteni, mit gondolok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!