Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért olyan világban élünk,...

Miért olyan világban élünk, ahol ha a szabályokat betartod, akkor nem kell erkölcsösnek se lenned?

Figyelt kérdés
2023. jún. 20. 10:44
 1/4 anonim ***** válasza:
31%

A szabályok, azaz írott és íratlan törvények halmaza valahol az erkölcs leképeződése, bár nem tökéletes.

Így aztán ha valaki betartja őket, akkor gyakorlatilag erkölcsös.

Szóval nem értem a kérdést.

2023. jún. 20. 11:16
 2/4 anonim ***** válasza:
77%

"Így aztán ha valaki betartja őket, akkor gyakorlatilag erkölcsös."

Ergo ha törvénybe írják, hogy mondjuk bármikor megölhetsz valakit büntetlenül, aki részegen ordibál az utcán, akkor erkölcsös lenne ha valaki látna egy másik részeget aki ordibál, és megöli? XDDDDDDD

Egy ilyen esetben tekintsünk el, hogy aki megöli ő részeg e. Meg minden minden mástól is, csak egy példa volt.

A Fidesz igazából nem is tudom, hogy mennyire működik törvényesen, vagy mennyire nem. De volt már rá példa, hogy direkt írtak törvényt, hogy innentől ez legális legyen. Na most akkor erkölcsös lett? Nyilván nem.

A Fidesz alatt az egész NER-t értem, benne az oligarchákkal, mindennel.

2023. jún. 20. 11:30
 3/4 A kérdező kommentje:

"az erkölcs leképeződése"

Helyesen az erkölcs és az egoizmus leképződése. Azaz ha az erkölcsös lét nehézségeket okoz a szavazók számára, akkor inkább kedvezzünk a szavazóknak, mint az erkölcsnek.

Pl. akkora ökológiai lábnyomon élni, amekkorán az európaiak élnek, kifejezetten erkölcstelen, mégsincs semmilyen társadalmi akarat a megváltoztatására.

2023. jún. 20. 11:36
 4/4 anonim ***** válasza:

"Ergo ha törvénybe írják, hogy mondjuk bármikor megölhetsz valakit büntetlenül, aki részegen ordibál az utcán, akkor erkölcsös lenne ha valaki látna egy másik részeget aki ordibál, és megöli? XDDDDDDD

Egy ilyen esetben tekintsünk el, hogy aki megöli ő részeg e. Meg minden minden mástól is, csak egy példa volt.

A Fidesz igazából nem is tudom, hogy mennyire működik törvényesen, vagy mennyire nem. De volt már rá példa, hogy direkt írtak törvényt, hogy innentől ez legális legyen. Na most akkor erkölcsös lett? Nyilván nem.

A Fidesz alatt az egész NER-t értem, benne az oligarchákkal, mindennel."

Akinek válaszoltál az nem ezt mondta. És te értetted félre.

A lényeg hogy a törvények alapvetően íratlan szabályok és már létező erkölcsi normák alapján kerülnek leképzésre a törvény betűin keresztül. De maga a válaszoló is hozzá tette burkoltan, hogy természetesen ezt ki lehet játszani...de attól függetlenül többnyire olyan törvényeink vannak amiket ha betartunk erkolcsösek is vagyunk. De ez sem pontosan helyes kifejezés hiszen akkor már nem vagyunk teljesen erkolcsösek ha egy törvényt csak azert tartunk be mert a be nem tartása szankciót von maga után. Összegezve : A válaszoló nem állította hogy egy nyilván valóan ingatag erkölcsi lábakon álló törvény betartasa erkölcsössé tenne.Igy a bugyuta példát alapján sem lenne erkölcsös aki abban az adott esetben a törvény betűje szerint jár el.

2023. júl. 4. 19:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!