Anno a KISZ-ben lehetett jól csajozni?
Az azért izgalmas, hogy ugyanezek a "komcsik" - akik előtte családilag partizánok voltak - mára keresztény konzervatív templomjáró népek lettek. Papíron.
>Tényleg meggyőződéses kommunisták vagy inkább csak opportunisták?
-Kérdés mi a meggyőződéses definíciója, abban nem tudom hitt-e bárki is, hogy a kommunizmus megvalósul. Maga a kommunista mozgalom is úgy volt ezzel, mint a keresztények Krisztus második eljövetelével: kezdetben még közelinek érezték a dolgot ("Szocializmus+villamosítás=kommunizmus"), később az eljövetel a bizonytalan távoli jövőbe tolódott (MSZMP: "befejeztük a szocializmus alapjainak lerakását" - ez szó szerint azt jelenti, hogy ami van, az még nem is szocializmus, nemhogy kommunizmus lenne). De amúgy 56-ban se azért vonultak az utcára az emberek, hogy "Weiss Manfrédnak mindent vissza!", sőt az újraelosztó-gondoskodó állam ideája azóta is uralkodik a magyar néplélekben, rezsicsökkentés, családtámogatások, békemenet, megvéd minket a Kedves Vezető, csak most épp nem Jánosnak hívják, hanem Viktornak.
Ami meg a KISZ-titkárokat illeti, azok a mai HÖK-ösök megfelelői, némi politikai felhanggal, mint mondjuk egy Fidelitas-tag HÖK-ös. Középiskolai titkárok nem annyira, mert ott a tanárok voltak a valódi irányítók, így engedelmes lelkületű jótanulókat tettek meg KISZ-titkárnak, mint pl. Patyi András: [link]
A felsőoktatásban viszont a meggyőzés és a hatalmi játszmák virtuózai kerültek vezető pozícióba. Gyurcsány közismert példa, de hozok egy másikat. Piroska Gyulát még FEB-táborban ismertem meg (mire a katonaság után egyetemre kerültem, változott a rendszer), szuggesszív személyiség. Jelenleg scientológus "üzleti tanácsadó": [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!