Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A pedagógusok miért nem...

A pedagógusok miért nem hagyjak ott a szakmát?

Figyelt kérdés

Ma van a státusztörvény szavazása. Azt mondják a tanárok, hogy nagyon rossz pedagógusnak lenni. Ha valakinek rossz az állása fel kell állni. A pedagógusok miért nem teszik ezt?

Nem kell ugyanabban a szakmában lehúzni folyamatosan 15-25 éveket. Állítólag el is tudnának menni. Hát?

2023. jún. 16. 18:02
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
5%

Még nem tartunk ott. Amíg az emberek bíznak a változásban addig nem lépnek, mert a többség szereti az állandóságot.

Ha utána sem fognak akkor meg is érdemlik a sorsukat.

2023. jún. 17. 06:49
 32/44 anonim ***** válasza:
100%

Elég egyszerű belátni, szerintem már írták is, csak nem olvastam végig a válaszokat.

A tanárok túlnyomó része 50+os. Hova váltson pár évvel a nyugdíj előtt? Nem fognak felmondani. A fiatalok jó része már felmondott vagy diploma után el se kezdte ezt a pályát.

Ezt a kormány is pontosan tudja, ezért tojik bele nagy ívben.

2023. jún. 17. 14:22
 33/44 anonim ***** válasza:
29%
Mondjuk tényleg érdekes, hogy ezt az elhúzódó, soha véget nem érő sztrájkfolyamot más "iparágban" nem lehetne megcsinálni.
2023. jún. 29. 18:36
 34/44 anonim ***** válasza:
94%
Nem ertenek mashoz, felnek valtani es amugy szeretik csinalni a tanitast.
2023. júl. 1. 03:56
 35/44 anonim válasza:
Nem a tanár kevés, hanem a gyerek. 8 kerben egy körzetben 3 első osztály is indult, nálunk a belvárosban nem volt annyi gyerek, hogy egy osztály elinduljon, így nem lesz első osztály szeptembertől.
2023. júl. 12. 10:03
 36/44 anonim ***** válasza:
100%

Szomorú, ahogy vélekedsz a tanárokról, a megadott válaszlehetőségek is csak provokáció. Ha valaki értelmes választ ad, az meg le van pontozva.

1. A statisztikák szerint a tanárok átlag életkora 55 év. Hová menjen? 40 év felett a versenyszférában már nem kellesz. Nem azért, mert értéktelen a tanár, hanem azért, mert ez a sztereotípia.

Valószínűleg ha eddig kibírta, kibírja már azt a pár évet nyugdíjig. A gyerekei már felnőttek, rájuk nem kell költeni, és valószínűleg jól keres a férje, ezért is maradt eddig is. A fizetésük már 20 éve is siralmas volt.

2. A fiatalok, akik nem mentek még el, ők az idealisták. Azért csinálják, mert szeretik csinálni. De hamar rá fognak jönni, hogy hivatástudatból nem lehet megélni.

A többi maszlag, hogy lusták meg hasonlók elég sértő, és elfogult. Nem gondolnám, hogy egy tanár, aki lead napi 30-40 órát ne bírná az irodai tempót. Mert ennyit ad le manapság egy tanár, akkora tanárhiány van.

Én magam pályaelhagyó tanár vagyok. 20 éve, amikor elkezdtem tanítani, arcul csapott a dolog, hogy 54 ezer forint volt a fizetésem, és a havi gázszámlám meg 60 ezer. Szerintem amúgy most jobb a helyzet ebből a szempontból. Társadalmi megbecsülés szempontjából meg sokkal rosszabb.

Én 4 évet tanítottam. A tanári kar 2 részből állt, az öregekből, akik utálták csinálni, de nem tudtak váltani, és a lelkes fiatalokból, akik viszont jórészt ott is hagyták pár éven belül. Akik maradtak, mindegyiknek volt másodállása, jórészt a nyelvtanárok, meg a matekosok, nyelviskolában meg magántanítványok. Egy magyar-törisnek nem sok lehetősége van.

Én pénzügyre mentem az iskolából. Napi 8 óra, néha több. És akármennyire hihetetlen nap végére sokkal kevésbé voltam kipurcanva. Napi 5-6 órát tartottam előtte, nem 8-at, de a laikusok mindig azzal jönnek, hogy hát egy tanár nem dolgozik napi 8 órát. Pályakezdőként napi 12 órákat dolgoztam! És teljesen kifárasztott az, hogy 30 embert kellett napi 6 órában túlbeszélnem. Az irodában meg a 8 óra meg sem kottyant, és 4-kor hazamentem, és nem kellett még másnapra készülni, dolgozatot javítani. Aki annyira mondja, hogy a tanárnak milyen könnyű, kívánom, hogy próbálja ki!

2023. júl. 12. 19:23
 37/44 anonim ***** válasza:
100%
Havi gázszámla 60 ezer?? Húsz éve??
2023. júl. 12. 19:47
 38/44 anonim ***** válasza:
100%
Mi most általányban 14 ezret fizetünk gázszámlát egy kocka családi házban.
2023. júl. 12. 19:48
 39/44 anonim ***** válasza:
Ez az elszámoló számla volt, de mindegy. Akkor is aránytalan a rezsi, meg a fizetések.
2023. júl. 12. 21:27
 40/44 anonim ***** válasza:

Rengeteg pedagógus azért nem hagyja el a pályáját, mivel vagy csak pár évük van a nyugdíjig, vagy nem tudnának váltani, vagy teljesen elhivatottak a szakmájukat illetően.

De már most hatalmas tanárhiány van, ez pedig 3-5-10 év múlva hatalmas méreteket fog majd ölteni.

2023. júl. 31. 13:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!