A pedagógusok miért nem hagyjak ott a szakmát?
Ma van a státusztörvény szavazása. Azt mondják a tanárok, hogy nagyon rossz pedagógusnak lenni. Ha valakinek rossz az állása fel kell állni. A pedagógusok miért nem teszik ezt?
Nem kell ugyanabban a szakmában lehúzni folyamatosan 15-25 éveket. Állítólag el is tudnának menni. Hát?
Még nem tartunk ott. Amíg az emberek bíznak a változásban addig nem lépnek, mert a többség szereti az állandóságot.
Ha utána sem fognak akkor meg is érdemlik a sorsukat.
Elég egyszerű belátni, szerintem már írták is, csak nem olvastam végig a válaszokat.
A tanárok túlnyomó része 50+os. Hova váltson pár évvel a nyugdíj előtt? Nem fognak felmondani. A fiatalok jó része már felmondott vagy diploma után el se kezdte ezt a pályát.
Ezt a kormány is pontosan tudja, ezért tojik bele nagy ívben.
Szomorú, ahogy vélekedsz a tanárokról, a megadott válaszlehetőségek is csak provokáció. Ha valaki értelmes választ ad, az meg le van pontozva.
1. A statisztikák szerint a tanárok átlag életkora 55 év. Hová menjen? 40 év felett a versenyszférában már nem kellesz. Nem azért, mert értéktelen a tanár, hanem azért, mert ez a sztereotípia.
Valószínűleg ha eddig kibírta, kibírja már azt a pár évet nyugdíjig. A gyerekei már felnőttek, rájuk nem kell költeni, és valószínűleg jól keres a férje, ezért is maradt eddig is. A fizetésük már 20 éve is siralmas volt.
2. A fiatalok, akik nem mentek még el, ők az idealisták. Azért csinálják, mert szeretik csinálni. De hamar rá fognak jönni, hogy hivatástudatból nem lehet megélni.
A többi maszlag, hogy lusták meg hasonlók elég sértő, és elfogult. Nem gondolnám, hogy egy tanár, aki lead napi 30-40 órát ne bírná az irodai tempót. Mert ennyit ad le manapság egy tanár, akkora tanárhiány van.
Én magam pályaelhagyó tanár vagyok. 20 éve, amikor elkezdtem tanítani, arcul csapott a dolog, hogy 54 ezer forint volt a fizetésem, és a havi gázszámlám meg 60 ezer. Szerintem amúgy most jobb a helyzet ebből a szempontból. Társadalmi megbecsülés szempontjából meg sokkal rosszabb.
Én 4 évet tanítottam. A tanári kar 2 részből állt, az öregekből, akik utálták csinálni, de nem tudtak váltani, és a lelkes fiatalokból, akik viszont jórészt ott is hagyták pár éven belül. Akik maradtak, mindegyiknek volt másodállása, jórészt a nyelvtanárok, meg a matekosok, nyelviskolában meg magántanítványok. Egy magyar-törisnek nem sok lehetősége van.
Én pénzügyre mentem az iskolából. Napi 8 óra, néha több. És akármennyire hihetetlen nap végére sokkal kevésbé voltam kipurcanva. Napi 5-6 órát tartottam előtte, nem 8-at, de a laikusok mindig azzal jönnek, hogy hát egy tanár nem dolgozik napi 8 órát. Pályakezdőként napi 12 órákat dolgoztam! És teljesen kifárasztott az, hogy 30 embert kellett napi 6 órában túlbeszélnem. Az irodában meg a 8 óra meg sem kottyant, és 4-kor hazamentem, és nem kellett még másnapra készülni, dolgozatot javítani. Aki annyira mondja, hogy a tanárnak milyen könnyű, kívánom, hogy próbálja ki!
Rengeteg pedagógus azért nem hagyja el a pályáját, mivel vagy csak pár évük van a nyugdíjig, vagy nem tudnának váltani, vagy teljesen elhivatottak a szakmájukat illetően.
De már most hatalmas tanárhiány van, ez pedig 3-5-10 év múlva hatalmas méreteket fog majd ölteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!