Miért nem megy ki az összes tanár tüntetni?
A te gondolatmeneteddel meg az a baj, hogy csak azt akarod ezzel elérni, hogy lássam be, hogy a saját gyerekemmel tolok ki, mert ez róla szól végső soron. Azaz még én érezzem magam rosszul a ti tehetetlenségetekért...
A taxisok is annak idején mondhatták volna, hogy az ő ügyük mindenkinek az ügye, mert "ki fogja kivinni a nagymamádat a kórházba, ha én nem vagyok"? De valljuk be, ezzel össztársadalmi szolidaritást nem lehet elérni, amíg nincs meg közöttetek az egység és az a látszat, hogy kompetensek vagytok és magatokért is tudtok tenni valamit, képesek vagytok erőt felmutatni.
Én csak annyit látok a tanárokból, hogy dumálnak, dumálnak, másoknak a lelkiismeretére próbálnak hatni, de igazából egymással sem tudnak összefogni, egy rendes sztrájkot nem bírnak "minden mindegy" alapon véghez vinni. Pedig ez lenne az egyetlen megoldás, mert ez úgy nem fog menni, hogy mindenki a kis szar egzisztenciáját félti. Kényelmesen, úgy, hogy nincs benne kockázat, ez nem megy. Valamit itt mindenkinek be kell dobni közös erővel a kockázatba, és tennie kell valamit. Mások nem fogják helyettetek megoldani, ez a ti szakmátok.
Én be tudom magániskolába is íratni a gyerekemet, úgyhogy az én sajnálatomra vagy lelkiismeretemre ne apelláljatok, nálam ne kuncsorogjatok. Pont azért kapott vérszemet is a kormány, mert látja, hogy ilyenek vagytok. :D
De lefordítom magyarra, hogy mivel van bajom.
Jössz itt nekem, hogy ez valójában a gyerekekről szól. Apa, persze...
Láttam magam előtt a kis tancinénit, ahogy festegeti a körmét, trécsel a kolleginákkal az udvaron, éli a kis kényelmes életét, nagy hangon méltatlankodik a kormányon, de tulajdonképpen el van ő a kis privát világában.
A tanárok 80%-a ilyen, azt lássuk be. A 20% az, aki tényleg tenni is akar valamit, aki tényleg megy tüntetni, de amíg ezek tüntetnek, a kis kényelmes kolleginák kávézgatnak és okoskodnak, hogy ők ugyan az állásukat nem fogják kockáztatni stb.
De azért az orvosok, postások, taxisok álljanak már ki ugyan a kis drága mellett, hiszen ez az ő gyerekükről szól valójában.
Fuj, nem, köszi. Majd ha azt látom, hogy a kis tanárnéni szakadt ruhában ordít a barikádon, akkor meggondolom magam, de amíg csak ezt a kávézgatást és életlen okoskodást látom a tanároktól, miközben elvárják, hogy mások értsék meg őket, mások kaparják ki nekik a gesztenyét, addig engem nem érdekelnek.
"én érezzem magam rosszul a ti tehetetlenségetekért..."
Nem vagyok tanár. De szépen felépítetted erre a mondókádat.
Tehát azért mert vannak ostoba tanárok vagy mert vannak akiknek van mit veszteniük ezért mehet a levesbe rengeteg gyerek akinek a szülei majd nem tudják kifizetni a magánsulit.
Egyébként direkt nem úgy írtam, hogy a te gyerekednek mert azt se tudtam, hogy van és ha van is akkor sem csak neked van gyereked nem is csak ő szívhatja meg ezzel.
De rendben van akkor a tanárok nem tudnak összefognia akkor mehet a levesbe az ország. Érdekes logika. Talán jobban összetudnának fogni ha kapnának egyébként egy kis támogatást és nem mindig csak az bullshit támadásokat. Így még ha ki is állnak az akkor még másoktól is csak támadásokat kapnak nem csak a kormánytól. Ellenkező esetben azonban egy védő hálót adna ha mások is kiállnának értük.
Csak a lényeget nem értetted meg abból, amit írtam.
Többször is leírtam, hogy ha látnám bennük az erőt és tenni akarást, én személy szerint támogatnám őket.
Éppen azért nem érdekelnek, mert pont az ellenkezőjét látom. Nem tudom, miért kellene olyanokkal közösséget vállalnom, akik magukért sem tudnak semmit tenni. Az ilyenből mindig az sül ki, hogy ha segítesz a tanároknak, akkor az egyik fele örül neki, de a másik fele, akik már nem értenek egyet, még téged fognak hibáztatni, ha sikerül vagy nem sikerül valami. Ennek a jelenségnek ez az oka. Az emberek mindig olyanok mellett állnak ki, akik önmagukért tesznek. De ha az emberek azt látják, hogy van egy csoport, amelyik nem egységes és tehetetlen, csak a belső meghasonlás van jelen közöttük, azokért mások sem fognak kiállni. Ez nem bullshit duma, ez nem is az én dumám, hanem ez egy valós jelenség, a valóságban is így van, mint ahogy láthatod is.
Őszintén szólva, nem is szeretném, hogy ilyenek tanítsák a gyerekemet...
És folytatnám még a gondolatmenetemet. Azzal fejeztem be, hogy nem akarom, hogy ilyenek tanítsák a gyerekemet.
De itt nem csak a mai állapotokról beszélek. Már hosszú ideje komoly válságban van a tanári társadalom, és ezzel az oktatás, amit könnyű a legújabb fejlemények miatt a kormányra kenni, de valójában ez egy sokkal komplexebb dolog ennél, és a válság oka, hogy az oktatás ide jutott, ahol most van, az igazából a tanárok hibája. (És a kormány hibája is, én most nem a kormányt akarom mentegetni, mert a kormány elcseszte a saját dolgát. Azt akarom mondani, hogy a tanárok is elcseszték ugyanúgy a saját dolgukat, vagyis nem egy egyoldalú dolog ez, hogy mindent a kormányra lehessen kenni. És amíg ezt a tanárok sem látják be, addig itt semmi nem fog változni.)
Már hosszú évek óta van egy nagyon mély minőségi válság az iskolákban, és ennek a minőségromlásnak a tanárok is az okai. Pl. én szülőként látom, hogy a szemem előtt a gyerekek lazán visszabeszélnek nekik, és semmit nem reagálnak erre, tulajdonképpen hozzá vannak szokva. A gyerekek nem köszönnek nekik a folyosón, ha egy szülő bemegy patáliát csapni, fülüket-farkukat behúzzák, mindenkihez ők igazodnak. Egy gyerek simán konfliktusba keveredhet egy tanárral, és mindig a gyereknek van igaza, mert hazamegy, elmondja a szüleinek, a szülő bemegy az igazgatóhoz, és máris a gyerek akarata győzött. Ez az impotens, másokhoz való igazodás és önfeladás megy, amit én nem neveznék nevelésnek. Ami ma az iskolában van, a teljes antipedagógia, a teljes önfeladás, tulajdonképpen gyermekmegőrzés, és semmi más. Azt látom, hogy nincs is egység közöttük, az igazgató az nem a tanárai érdekeit védi, csak az intézményét. Ezért sokszor az igazgatóhoz lehet menni szülőként, és az igazgató igazítja a szülő handabandázása alapján helyre a tanárt. Ezt külső szemlélőként hányinger látni.
Az, hogy konfliktusba keveredtek a kormánnyal, és az történik, ami történik, ragyogóan példázza a mai tanári társadalom minőségét, a tehetetlenségük, önmeghasonlottságuk és meghunyászkodásuk ugyanis teljes mértékben kiütközik és felszínre kerül.
Ezért van az, hogy én azt mondom, hogy igen, tenni kell valamit az oktatásért. De ez addig nem megy, amíg a tanárok nem tesznek EZ ELLEN valamit, amit eddig leírtam, és ez csakis rajtuk áll, és amíg ezt a tehtetlenségüket és minőségromlást nem szüntetik meg, és nem néznek magukba, addig más sem tehet értük semmit.
A tehetetlenségükre, és önmaguk érdekeiért való kiállás teljes képtelenségére példa, hogy ahol megjelenik egy tanártüntetés, rögtön megjelennek az ellenzéki pártok, és mint a piócák (ahogy írta előttem valaki), rögtön rájuk tapadnak, és gyakorlatilag aktuálpolitikai síkra terelik az egészet. És ez baj, és nem érdeke a tanároknak, mert onnantól kezdve, hogy ez egy aktuálpolitikai problémaként lép fel, 1. a Fidesz rögtön mozgósítja a médiája hadát és úgy tematizálja az egészet, ahogy akarja, a nép nagy része pedig ugye ez alapján tájékozódik és lát. 2. ez az egész nem aktuálpolitikai kérdés, hanem ahogy a vitapartnerem írja: ez nagyon is össztársadalmi kérdés, és éppen ezért az aktuálpolitikánál fontosabb, mélyrehatóbb és komolyabb, mert ténylegesen az ország jövőjéről van szó. Ez nem olyan szintű dolog, hogy Soros György, és Magyarország előre megy, nem hátra, és hogy a mai napon 200 migránst fogtak el a határon. De azzal, hogy politikai pártok vesznek részt a tüntetéseken, automatikusan így tematizálódik, egy lapon lesz ezekkel emlegetve a híradóban, és ez baj.
Szóval mit árul ez el a tanárokról? Impotensen, lagymatagon összeszerveznek egy tüntetést, és arra sincs erejük, hogy ne tematizálódjon ez az egész aktuálpolitikai kérdéssé? Ez ugyanolyan, mint amikor bemegy hozzájuk ugatni a szülő, és ők állnak szemlesütve és csak hebegnek-habognak, hogy jót akartak. De aztán mégis csak a szülő/gyerek akarata győzött.
Nem. A tanár mondja megy a gyereknek, hogy mi a házi, és mi a követelmény. Ha a gyerek nem teljesíti, egyes. Nincs olyan, hogy a szülő bejön és leordítja a tanárt. A tanár tematizálja a saját problémáját. Rosszul működik az oktatási rendszer? Működésképtelen? Így nem lehet dolgozni? Oké, akkor álljanak fel, és mutassák meg, hogy ez rossz, mutassák meg, hogy ez össztársadalmat érintő, a jövőre nézve, az ország sorsát illetően súlyos probléma. De a probléma súlyának megfelelően, komoly és igazi kiállást kell tanúsítani! Az ellenzéki pártokat meg el kell zavarni, mert ez nem aktuálpolitika, és nem azért vannak tüntetések, hogy ezzel az ellenzéki pártoknak alkalmuk legyen "fideszezni" és O1G-zni egyet. De amíg ezt a tematikát maguk a tanárok nem képesek a saját ügyükről leszedni, addig nincs miről beszélni! Én azt akarom látni, hogy a tanárok úgy lépnek fel, hogy abban nincs aktuálpolitika, hanem a mondanivaló van mögötte, hogy ha az oktatási rendszer összeomlik nincs jövője az országnak. Ennek a súlyát, ennek a mondanivalóját, a komolyságát akarom látni a kiállásukban, mert ez méltó a tanárokhoz. Nem pedig slam poetriket akarok látni, és hogy az egyik politikai oldal ócsárolja, hogy csúnyán beszélt, a másik meg magasztalja, hogy megmondta a magáét, o1g.
Kiállást, mondanivalót, tőlük jövő, a tanárokból fakadó tematikát, a "tanári magatartást" szeretném látni, ami önmagában erőt mutat, önmagában van mondanivalója, és önmagában edukálja a társadalmat.
Ne mások álljanak ki értük, ne mások akarják őket felkarolni, ne másoknak kelljen már jelezni a társadalom felé, hogy itt baj van! A tanároknak kell az oktatás problémájára felhívni a társadalom érzékenységét!
És amíg erre nem képesek kényelmi, egzisztenciális és mindenféle problémák miatt, amiket leírtam, addig én nem fogok mellettük kiállni, mert igenis itt van egy próba, amit ki kell állniuk, itt van egy minőségi küszöb, amit át kell lépniük, és ezt maguknak kell megtenniük magukért első körben, és utána jöhet minden más. Az oktatás minőségéért, működéséért ők felelősek, nekik kell ezért tenni, mert amíg nem tesznek, az oktatás vissza-vissza fog hullni a posványba, ahová már évekkel ezelőtt, a Fidesz nélkül is belehullott.
Nem a mostani kormány okozta az oktatás válságát, szerintem ami most történik, csak annyi, hogy felszínre került itt a tanári társadalom valós minőségtelensége, működésképtelensége és tehetetlensége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!