Hogy fog kinézni ez a megtakarítási adó?
Amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra!
-Nagyjából így.
Nem értem.
Eddig az volt a baj, hogy bezzeg aki tőzsdézik meg sok pénze van a bankban azokat nem adóztatja meg a kormány úgy mint a dolgozó emberek jövedelmét. Most hogy megadóztatják, most meg ez a baj?
Kérdező! 2006. óta van megtakarítási adód, kamatadó a neve (15%), tudhatod, hogy néz ki. Most hozzátesznek 13% szociális hozzájárulást.
Példával: az Erste banknál a 12 havi ismétlődő forint betétlekötés éves kamata 0,01%.
Ha valaki 1 millió forintot köt le így egy évre, akkor 100 Ft kamatot kap.
2023. július 1. előtt 15% kamatadót vonnak le, azaz 15 Ft-ot, így az ügyfél 100 Ft helyett 85 Ft kamatot kap; ez így van sok év óta.
2023. július 1-től 13% szociális hozzájárulást is levonnak, így az ügyfél 100 Ft helyett nem 85 Ft, hanem csak 72 Ft kamatot fog kapni.
Az 5. válaszra beküldtem a zöldet, - nagyon korrekt.
Ami csücskös - és erről nem a választ beküldő tehet, - hogy ebben az országban még a matematikai képletek sem úgy működnek, mint bárhol máshol a világon. Az ember azt hinné, hogy "2+2" a világ összes országában "4", de itt még ez sem igaz!
Ha az egykulcsos adót nézzük, ami egységesen annyi mindenkinek - állítólag - amennyi, engem úgy érintett, hogy nagyjából az adó felével kaptam volna a világon használt képletek alapján magasabb jövedelmet, mint amennyit addig kaptam. Nos, "örömmel" jelenthetem, hogy az "adócsökkentést" követően egyetlen árva buznyákkal sem fizettem kevesebb adót, járulékot, mint a "csökkentést" megelőzően!
Erről szokott eszembe jutni az általam joggal átírt, tipikusan magyar dal:
"100 forintnak 80 a fele!..."
Ezt értem, az nem volt egyértelmű mi számít megtakarításnak, azt hittem a számlán lévő pénz is, ami nincs lekötve.
És mondjuk készpénz felvételnél többet vonnának le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!