Hogyan kell érteni azt, hogy "Nem jut el hozzájuk más, csak a kormánypropaganda"?
A vidékieket lebecsülő ellenzékiek azért is tévednek a becsmérlő általánosítással, mert a választási eredmény becsapja őket: hatalmas a különbség a megválasztott budapesti és vidéki egyéni országgyűlési képviselők politikai hozzátartozásainak arányában.
Ugyanakkor a valóság az, hogy egyik területen sem ekkora az erre vagy arra szavazók aránya.
A budapesti lakóhellyel rendelkező szavazók 40,86%-a Fidesz, KDNP közös jelöltjeire szavazott, míg a vidéki lakóhellyel rendelkező szavazók 44,97%-a nem a Fidesz, KDNP közös jelöltjeire szavazott. Még a falusi lakóhellyel rendelkező szavazók 37,10%-a sem a Fidesz, KDNP közös jelöltjeire szavazott.
Úgyhogy, ellenzéki mérce szerint sem olyan egyöntetű a tájékozottságon alapuló világosság Budapesten, és vidéken a sötétség.
Lehet, hogy jólesik okolni és lenézni valakiket, de ezzel csak fenntartják a helyzetet, sőt, tovább rontják.
Én sosem értettem, hogy is képzelik ezt a buta vidék-értelmes főváros felosztást a pesti liberális "értelmiségiek". Olyan, mintha azt hinnék, a Budapest táblán (esetleg Pest megye táblán) túl hirtelen a középkorba cseppennénk. Nem látták még Pécset, Győrt, Szegedet? Nem hallottak a vidéki nagyvárosok egyetemeiről? Professzorairól, hallgatóiról? A megyei kórházak orvosairól, jól képzett ápolóiról? A gyerekeket oktató pedagógusokról? Százmilliós villákban lakó vállalkozókról? Vagy a különféle irodákban, üzemekben, vállalatoknál dolgozó, a legkülönfélébb végzettséggel rendelkező, a legkülönfélébb pozíciókat betöltő alkalmazottakról?
Akik éppúgy élik az életüket, mint a "tisztelt" fővárosiak, dolgoznak, szórakoznak, buliba, moziba, színházba járnak, síelni mennek meg wellness-hétvégére, Horvátországba és a Kanári szigetekre, vagy csak a Balatonra meg a Tisza-tóhoz, pötyögnek a mobiljukon a buszon meg várakozás közben az orvosnál, görgetik a hírfolyamot meg videochatelnek a rokonokkal, bosszankodnak a drágaságon, szidják a kormányt, az ellenzéket, vagy a főnöküket, bosszankodnak hívásvárakoztatás közbeni zenét hallgatva, szörfölnek este otthon a többtucat tévécsatorna között, kibeszélik a szomszédot, nevelik a gyerkőcöket, veszekszenek-kibékülnek a párjukkal, kávézni járnak a barátnőjükkel, söröznek a haverokkal munka után, felugranak Pestre koncertre vagy fesztiválozni, vagy csak a szomszéd városba plázázni, Mekibe járnak meg Frei cafe-ba, kutyát sétáltatva trécselnek, kocognak hajnalonta vagy este, konditerembe járnak, fogyóznak, fagyiznak... és értetlenkednek, HOGY NEM LÁTSZIK MINDEZ BUDAPESTRŐL???
Miféle hályog van a fővárosi libsik szemén, hogy ehelyett valami alternatív valóságot látnak, csibukos parasztokkal, képcsöves tévével, zsíros napilapokba tekert szalonnával, sörszagú-sörhasú proletárokkal, krumpliföldekkel, birkákkal, romos putriban meztelen pulyákkal?
Ki vetíti a retinájukra ezt a képet?
És főleg, miért?
És egyáltalán, miért hiszik ők ezt el?
🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
Totális rejtély.
23-as, teljesen igazad van.
Én vidékiként jártam egyetemre Budapesten és bp-i évfolyamtársaim közül sokakon tapasztaltam ezt a mentalitást.
Kb. mint amikor a falusi, idős nagymamának vannak tévképzetei a budapesti életről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!