Tippek a jövő évi örkonymáztati választásokra?
Kormánypárt 40%
Mi Hazánk 10%
Egyéb ellenzék 30%
Független 20%
"Kormánypárt 40%"
Csak? Szerintem több lesz az.
Tetszik a kérdés, majd jövőre remélem újranézem:
BP: ha együtt indul teljesen az ellenzék, mint az OGY választásokon, akkor szerintem behúzza, de necces lesz. (bár nagyon kiváncsi vagyok, a fidesz kit indít, abban még lehet (számomra) nagy meglepetés.
Nagyvárosok: szerintem több lesz az ellenzéki győzelem, mint 4 éve
Országosan általában: kistelepüléseken viszonylag sok Mi Hazánkos győzelem, de tarol a fidesz.
És szerintem főleg kisebb városokban, de akár nagyvárosban is érdekes harcok lesznek az ellenzékiek között már az indulásért is. Lesznek nagy összeveszések, vicces összefogások.
Budapest: győz az ellenzék, és megnyerik a főpolgármesteri széket, és a kerületek többségét is.
Nagyvárosok: több ellenzéki mint Fideszes, de viszonylag egyenlő megoszlást tippelek.
Kisebb városokban inkább Fideszes polgármesterek.
Falvakban sokszor nyernek független jelöltek, mert itt már inkább a személyt nézik mint a pártlogót mögötte (legalábbis a polgármesterek esetében). De néhány olyan is lesz, ahol valami kis párt nyer, stb.
2019-ben 3177 polgármester kerül megválasztásra.
Ha a mostani országgyűlésben szereplő pártokat nézem, akkor
- a DK, Jobbik, LMP, Mi Hazánk, Momentum, MSZP, Párbeszéd különböző kombinációkban (egyedül, több együtt, illetve más pártokkal, civil szervezetekkel együtt) a 3177-ből 158 polgármestert jelölt, közülük 38-an kerültek megválasztásra.
- a Fidesz, KDNP (külön-külön, illetve együtt) a 3177-ből 832 polgármestert jelölt, közülük 581-en kerültek megválasztásra.
És ezt az ellenzék nagy győzelemnek könyvelte el, elsősorban a főpolgármesterség és budapesti kerületek megnyerése miatt.
Szerintem az arány, „többségében lesznek az ellenzéki győzelmű polgármesterek, vagy sem?”, most sem lesz fényes az ellenzék szempontjából.
Az összes polgármester létszámát tekintve, most is eleve kis részben várhatók pártjelölések. Most is inkább nagyobb településeken várhatók pártvetélkedések, és nem látszik, hogy vidéken – egyáltalán nem falvakra szűkítve gondolom - egy tapodtat is előrelépett volna az ellenzék. Egymás rovására történő párttag átlépésektől összességében nem lesz több szavazójuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!