Ha már a vármegye megnevezést visszaállították, akkor Zala vármegye nem kaphatná vissza a Balaton-felvidéket?
A magyar történelem nagyrészében a Balaton-felvidék Zala vármegyéhez tartozott, ez csupán a XX. század közepén változott meg, amikor a kommunisták igazságtalanúl az egész zalai Balaton-partot és a tőle északra lévő területeket Veszprém megyének adták. Ugyan később Kádár János 1979-ben a Keszthelyi járást visszacsatolta Zalához, én viszont úgy gondolom hogy ez a jóvátétel nem elegendő! Mivel a Balaton-felvidék majdnem 1000 évig Zala része volt, ezért történelmileg ez a terület Zalát illetné! Illetve mikor Rákosi Mátyás elvette Zala régi területeit az hatalmas csapást jelentett a Veszprém megyéhez került zalaiak számára, hiszen a zalai identitás erős, és sok Balaton-felvidéki most is zalainak vallja magát.
Én amúgy kiegyeznék az 1945 és 1950 között fenálló határokkal is, hogy azért Veszprém vármegyének is maradjon valami:
Meg ti mit gondoltok errő a kérdésről? Főleg a Veszprém és Zala vármegyékben élők véleménye érdekelne, különösen azoké akik a Zalához visszakerülő területen élnek. Én Zalában élek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!