Ha 1920-ban népszavazást rendeztek volna trianon előtt, akkor az elcsatolt területek hány százaléka döntött volna úgy hogy marad az anyaországgal?
Valószínűleg a többség, de 70 vagy 80% alatt szerintem. A kisebbségben maradt népesség megközelítette az 50%-ot, plusz a ruszinok nem, a tótok harmada-fele biztosan nem, a románok, szerbek, egyebek egy része maradt volna. Jelentősen 50% fölött lett volna.
Csak propaganda, hogy nagyon el akart szakadni mindenki, a szlovákok pl. sokkal jobban utálták a cseheket, mint minket, sok helyen tiltakoztak az elcsatolás ellen (számukra nem is lett volna sok értelme). A ruszinokról nem beszélve. Nekik sem volt sok beleszólásuk az ügybe.
"a ruszinok nem, a tótok harmada-fele biztosan nem"
Miért, nekik olyan rossz dolguk volt, amíg Magyarországhoz tartoztak azok a területek, ahol éltek?
A nemzeti függetlenség megélése alapvetően nem anyagi kérdés. Ez önazonossági kérdés.
Már az ilyen kérdésfeltevés “mé, nincs itt elég jó dógod nálam, he?” önmagában elég indok a függetlenedésre.
5, úgy értettem, a ruszinok nem akartak függetlenedni, és a tótok jó része sem, talán a többsége.
6, ennél jóval bonyolultabb a kérdés. Moldova pl. rohadtul nem akarja "megélni" a nemzeti függetlenségét, és egyesülni Romániával, pedig nagyrészt románok lakják, románul beszélnek, anyagilag jól járnának, sőt most az oroszok is fenyegetik őket. De vehetjük az osztrákokat is.
7:
Nem tudom mire alapozod, hogy a szlovákok többsége ne akart volna függetlenedni. Mai értelemben vett közvéleménykutatások ugyan nem nagyon ismertek a korból a témában, az azonban beszédes tény, hogy a monarchia végnapjaiban egyetlen jelentős szlovák politikus sem állt ki a Magyarország részeként való maradás mellett.
A cseh államhoz csatlakozásnak is voltak ellenzői szlovák körökben bőven, de ha úgy merült fel a kérdés, hogy inkább Magyarország részeként vagy inkább Csehszlovákia részeként folytassák, nem volt kérdéses a szlovák lakosság elsöprő többségének a válasza.
Az osztrák és a moldáv példa rossz, mert ők függetlenek. Az egy teljesen más kérdés, hogy egy független önálló ország miért nem akar csatlakozni egy másik országhoz.
9:
Egy része biztosan. Kérdés, hogy mennyire jelentős része. Ha jelentős részük nem akart volna függetlenedni Mo-tól, akkor olyan politikai vezetőket bíztak volna meg, akik ezt képviselik a háború végén. De valahogy nem igazán tudunk jelentős politikusról aki ezt képviselte volna, erről nagyjából történészi konszenzus van. Vagy te tudsz komolyabb antiszeparatista szlovák mozgalomról abból az időből?
A köztudottságra vonatkozó anekdotikus érvedet forrásmegjeloles nélkül nem tudom komolyan venni, hacsak nem 110 éves elmúltál és a felvidéki szlovákság között mozogtál akkoriban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!