Az összes akkori hibájával együtt, a Kádár rendszer élhetőbb volt mint ez a mostani?
Figyelt kérdés
Sokan az mondják nosztalgiából gondolunk vissza arra a korszakra. De aki nem "ugrált" azt békén hagyták.Most meg láthatjuk mi van, nagyon sok a szegény és aki gazdag az meg piszok gazdag. Közbiztonság, oktatás, egészségügy is eléggé lepukkant finoman fogalmazva. A társadalom sem volt ennyire megosztva mint most. Dolgoztak éltek az emberek, hatalmas nagy anyagi különbségek nélkül. Mint az elején is írtam, voltak hibák akkor is persze a pártállam sem volt "szent" de mégis szívesebben gondolok arra az időre, mert ami most van az sokunknak nem világa szerintem.2023. febr. 15. 17:00
11/24 anonim válasza:
Élhetőbb a fenét, kidolgozhattad a beledet másodállásba ha valóban jól akartál élni.
12/24 anonim válasza:
Régen minden jobb volt.
Viszont ennél az orbáni terrornál még a nyilasok is jobbak voltak.
13/24 mindentudó99 válasza:
Nem. A semmirekellők és a pártkatonák visszasírják. A többiek nem.
14/24 anonim válasza:
"De aki nem "ugrált" azt békén hagyták"
Majd talán egyszer megtapasztalod még a saját bőrödön is, hogy mi is ez a "nem ugrálás", és eszedbe se jut majd a Kádár rendszert visszasírni.
Én megéltem, és azt mondom, hogy az elmúlt 30 év bármelyik "rendszere", beleértve a mait is, élhetőbb volt, mint a szocializmus.
15/24 anonim válasza:
Szerintem igen. Akkoriban elég könnyű volt pl. saját ingatlanhoz jutni, ami ma kb. álom.
16/24 anonim válasza:
Attól függ mit és hogy nézel. Nem volt déligyümölcs csak ritkán, nem utazhattál nyugatra, látványosan nem tudtál vagyont szerezni és hasonlók. Viszont én 72-ben vizsgáztam szakmunkásnak. A fizuból hetente 3-4 alkalommal étterem, taxival jártam, szoc országokat sokszor bejártam, farsangi és egyéb bulik végett. 18 évesen kocsim volt. 24 évesen kijózanodtam és megnősültem. 27 évesen már saját építésű kertes házamba laktam. Viszont 100 millám nem lehetett, vagy is ismertem úgymond gazdagokat, csak nem mutathatták feltűnően. Persze kiskapuval akkor is volt akiknek 4-5 házuk, autójuk volt. 80-as évek eleje, átlag fizu kb 3000 forint volt és voltak akik lazán megvettek 100 ezres ékszereket. Egy biztos, ügyeskedni kellett.Aki bejárt a gyárba 8 órába és kész, az nem is haladt.Egy a sok közül, ismeretséget alakítottál ruszki katonákkal, a fizu 4-5-szörösét meglehetett keresni.Ja és kis utánajárás és a 70-es évektől már vehettél nyugati cuccokat.
18/24 anonim válasza:
" és voltak akik lazán megvettek 100 ezres ékszereket." Azok valami nagyon magas párttitkárok voltak.
19/24 anonim válasza:
Sok szempontból jobb volt, sok szempontból rosszabb. Nézőpont kérdése is. Viszont gazdaságilag nem volt fenntartható.
20/24 mindentudó99 válasza:
#16 Akiket te leírtál gazdagnak azok a rendszer kiszolgálói voltak. Tsz elnök pártelnök . Spiclik verőemberek stb. Hétköznapi ember nem vett drága ékszert
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!