Milyen hasonlóságok és különbségek vannak Kádár János és Orbán Viktor politikája között?
Hasonlóság: kb a Orbán politikájának a fele Kádártól származik
Különbség: Még Kádárnak is több gerince volt, de az is lehet, hogy tükre is volt otthon
- autoriter, centralizált berendezkedés
- a mindent kontrolláló, erős állam képe
- az állam jelenléte a piacon
- nem átlátható döntések, korrupció
- a politika jelenléte mindenben
- atyáskodó, "te ne agyalj, csak csináld a dolgod, mi meg vigyázunk rád" mentalitás
- a rendszer stabilitásának túlbiztosítása, paranoia
- erősen ideológiacentrikus, álszent propaganda
- ellenségkép és félelemkeltés
- orosz kötődés, nyugatellenesség
És, hogy ilyen is legyen, szerintem a két legfőbb különbség:
- a Kádár-rendszer és úgy általában a szovjet blokk akkoriban egy elég progresszív valaminek számított, a tervgazdaság eleinte egy modern, előremutató, jól teljesítő valami volt. Ezzel szemben az Orbán-rendszer egy nosztalgia alapú, konzervatív, múltba révedő rendszer nemzetállamokkal, vármegyékke, ispánokkal.
- A Kádár-rendszer egy felkaroló, baloldali berendezkedés volt, míg Orbánék erősebben szelektálnak a támogatottak körében, és inkább nyitják a társadalmi ollót.
Viccesek az ilyen kérdések meg a rá adott néhány válasz.
Ezekből egyértelműen látszik:
1. fogalmatok sincsen arról milyen volt Kádár és mit csinált
2. fogalmatok sincsen arról milyen Orbán
3. nagyon szánalmasan próbáltok valami hergelő kérdést kiírni, gondolom kell a pénz érte
4. fogalmatok sincsen arról, hogy a jóléti társadalmak nyugaton pont azokat az intézkedéseket tartják jónak, követendőnek, amiket ti Kádár és Orbán azonos döntéseinek hisztek
én is kíváncsi vagyok, eröltesd meg magad. Föleg azt fejthetnéd ki, hogy mit akarsz a nyugat vs. Kádár-Orbán dologgal elmondani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!