Mi a véleményed a magyar állam, és a történelmi egyházak viszonyáról Magyarországon?
Attól függ melyik egyház (más ugyebár az egyházszerkezet és ez erősen befolyásolja az állammal való kapcsolatot is). Meg az sem mindegy, hogy milyen téren. Így ez elég tág téma.
Mivel elég sok egyházi ismerősöm van (egyházi hivatalokban dolgozók is), így én ezt egy kicsit másképp látom, mint ami a médáiban megjelenik. Ott ez elég egyoldalú: a fidesz propaganda szerint mint "kiváló keresztény" kormány ők kiváló kapcsolatot ápolnak az egyházakkal és rengeteg támogatást adnak. Az ellenzéki média meg ezt átvéve: fúj le vele, az egyház a politika bábja. És itt nagyjából ki is fulladt a dolog.
A poltika oldaláról megközelítve: a fidesz nagyjából a kádárista pártállam egyházpolitikáját űzi. A Katolikus Egyház esetében óriási szerencse (újból), hogy a katolikus hierarchia úgymond kívülről vezérelt, egy szuverén állam, a Vatikán alatt működve. Protestáns egyházaknál - ahogy régen is - most is gond, hogy az egyház alulról szerveződik, a püspököket választják, így a választást befolyásolva a pártállam a saját embereit tudja odaültetni. Amúgy meg ha valami nem tetszik, akkor a jól bevált Állami Egyháziügyi Hivatali módszerekkel félreteszik a "zavaró" személyt. Nálunk is tették félre az egyik plébánosunkat, aki nem volt hajlandó a fideszes városvezetést kiszolgálni. A püspök meg nem állt a sarkára, hogy a poltika ne szóljon bele a dispozícióba. És ez a püspök egy (az ellenzéki médiában is) pozitív figura (egyébként én is kedveltem, csak ezt a döntését hibásnak ítélem), holott tudom, hogy más "fideszesnek elkönyvelt" püspök/érsek hasonló helyzetben karakánabban szembemegy a ner-vezérelt döntésekkel. Csak annak nincs médiavisszhangja.
A párt egyházaknak nyújtott anyagi támogatását nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani, mintha az állam egy kórháznak az udvarát letérkövezné, ami "hurrá", és aládnák, hogy ők milyen csodálatosan sokat tesznek, de mondjuk elegendő ágy, lélegeztetőgép nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!