Valaki árulja el nekem légyszi, hogy hogy a fenébe van még mindig ekkora infláció, ha 400 alatt van az euro már?
Emelkednek a bérek, rengeteg a bérköltség. Az infláció miatt nehéz megtartani az embereket, emelni kell, minden forint emelés három forint plusz költséget jelent.
Közben irtózatos magasak az energiaárak. A cégek, termelők nem rezsicsökkentett áron kapnak, hanem 10-15x áron, férjemék ipari létesítményében az új szerződésben pontosan duplája az előző évinek a gázszámlájuk, pedig előtte is piaci árat fizettek (25 millió helyett havi 40+ millió). Nyilván megjelenik az árakban.
Az import cikkek egy jó része már korábban beszerzésre került, azokban sem mutatkozik meg pár hetes erősödés, főleg hogy egyáltalán nem bíznak a kereskedők tartós erősödésben. Ahol én dolgozom, hónapok óta nem kapunk árajánlatot csak euróban vagy dollárban, annyira nem bíznak bennünk és a forintban a külföldi cégek. Jogosan, a január és az év eleje mindig az erősödésről szól, aztán kezdődik a lejtmenet szokás szerint.
És persze pszichológiai oka is van. Ha az emberek megszoktak egy árat és kifizetik, pontosan miért kéne csökkenteni? Lásd 5% áfás termékek, ahol pillanatok alatt a 27% áfás árak szintjén volt a dolog megint. Ez volt a tavalyi jóslat is, hogy az inflációt egy dolog fogja megállítani: a fizetőképes kereslet drasztikus csökkenése...
16: nálunk emelkednek a családban, több helyen is. Nem azt mondtam hogy mindenhol, de vannak helyek ahol igen, és ott beépül ez a termékek árába.
A jelzőket tartogasd, amikor édesanyáddal diskurálsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!