Talán ezért magasak az árak?
Ha megnézzük mindig azoknak magasak az áraik amik fidesz/oligarha kézben vannak.
Üzemanyag, MOL: más országokhoz képest drága, rossz minőségű benzin. Osztrákoknál olcsóbb és többet megy vele az autó. De még a magyar omw is jobb benzint ad olcsóbban mint akik MOL üzemanyagot árulnak.
Élelmiszer ipar: Szintén fidesz érdekeltség, mesterségesen fennt tartva az árakat, a szabad piac már szinte teljesen megszűnt az ársapkák és az oligarhák nyereség éhsége miatt. A fidesz miatt természetesen beszáll a külföldi is a magas árak fenntartásába mert nekik is jó ez a rendszer. De ha a kész étel árát nézzük, az nem ment fel 50-100%-al mert a nagyker ár az max 15%-ot emelkedett.
Építőipar: Azt hiszem nem kell megmagyarázni kinek a kezében van, itt is jól látható a fidesz érdekeltség és akár a törvények változtatása hogy még nagyobb nyereségük legyen. (Napelemek, újépítésű lakások minimum elvárásai)
Energiaszektor: Teljesen fidesz kézben van, annyit kérnek mindenért amit akarnak. Külföldi szolgáltatók már nincsenek, a beszerzési árak titkosítva vannak, drágább az energia mint máshol európában. A fidesz letiltott minden megújúló energiaforrást és erőlteti paks2-őt amj mégnagyobb orosz kitettséget és függést jelent.
GDP: A magyar gdp 50%-a külföldi cégektől jön, kb 30% az építőiparból amkt az oligarhák állami pénzből csinálnak. Tehát az önellátás fogalma nem létezik nálunk semmilyen szinten, mivel mindenből importra szorulunk, kivéve a tanulatlan munkaerőt.
És természetesen erre jönnek a 200 milliós szarvas szobrok, többszázmilliárdos vodafone felvásárlások és 80 milliárdos akkumulátor gyár vissza nem térítendő támogatás.
Szóval vajon miért ekkora az infláció?
Nagyon ellenzéki beállítottsággal mondom: nem értek egyet. Én nem látom a magas árakban a szándékos Fidesz érdekeltséget, pláne hogy a világi trendekkel is összefügg. Sokkal inkább reális megközelítés, hogy Orbánék hibái miatt, akaratuk ellenére szarabb egy kicsit nálunk a helyzet, mint másol.
"De még a magyar omw is jobb benzint ad olcsóbban mint akik MOL üzemanyagot árulnak."
Laikus vagyok, de nekem még évekkel ezelőtt az volt a tapasztalatom, hogy a MOL-t és a Shellt találtam itthon legjobb minőségűnek. Az OMW-t kifejezetten nem kedveltem. Persze lehet, hogy én vagyok hülye, nem tudom.
" a szabad piac már szinte teljesen megszűnt az ársapkák és az oligarhák nyereség éhsége miatt"
Ez hülyeség, nem szűnt meg a szabad piac, pláne nem a 8 db ársapkás termék miatt...
" drágább az energia mint máshol európában"
Ez sem igaz. Az ársapkás, rezsicsökkentett ár kb a legolcsóbb. Nem mondom, hogy ez jó, vagy rossz lenne, de az állításod nem igaz. És ezt a különbözetet egyébként nagy pénzéhségükben benyeletik a szolgáltatóval, ami szerinted az ő tulajdonuk - csak mondom.
"Tehát az önellátás fogalma nem létezik nálunk semmilyen szinten, mivel mindenből importra szorulunk, kivéve a tanulatlan munkaerőt."
Na ez igaz, de ez meg nem újdonság.
"Szóval vajon miért ekkora az infláció?"
Van neki egy csomó oka, a Fidesz valóban rontott rajta, de nem ők csinálják.
"drága, rossz minőségű benzin. Osztrákoknál olcsóbb és többet megy vele az autó."
Egyetlen egy féle benzin létezik és autó ugyanannyit megy vele, bárhol tankolod.
"Ha megnézzük mindig azoknak magasak az áraik amik fidesz/oligarha kézben vannak."
Akkor ideje lenne megnézned jobban, mert ez nem igaz.
Vagy akkor valami fura módon "fidesz oligarcha" minden bolt tulajdonosa, Az OMW is, hiszen ott ugyanúgy drága az üzemanyag. Nyilván "fidesz oligarcha" lehet az összes autógyár tulajdonosa is, akkor is ha azok németek meg franciák.
Miért kell ilyen ostoba kérdéseket kiírni?
"AZ EU LEGNAGYOBB DRÁGULÁSÁÉRT ELSŐSORBAN ORBÁN KORMÁNYÁNAK GAZDASÁGPOLITIKÁJA A FELELŐS, KÜLÖNÖSEN AZ ÉLELMISZEREK ESETÉBEN
– jelentik ki".
Nagyon jó nem🤣🤣
Kijelenti, Orbán Viktor gazdaságpolitikája a hibás...de arról egy szót sem lehet olvasni, hogy MIÉRT!!??????
Kezdődött a magas energiaárakkal az vitt mindent"
Ausztriában fele annyiért megveszed ugyanazt, ugyanabban a boltban.
Benzinre: Van különbség, gondolj csak egy frissen facsart narancslére és egy 12%-os cukrozottra. A benzinnél is kb így működnek az adalékok, mesterséges anyagok amit belekevernek.
Oligarhák: Fidesz megvette a vodafone-t, figyeljétek meg milyen áremelkedések lesznek. Az egyetlen külföldi cég, a telecom is húzni fogjs az árakat mert a másik szolgáltatók is így tesznek. (Ha jól tudom a yettel is fidesz kézben van a vodafonnal együtt).
Energia: osztrákoknál havi 400 euró segélyt kaptak az emberek és azt hiszem három hónapot átvállalt az állam, tehát kb 2000 euró lesz az év végéig a rezsicsökkentésük. Ha ti úgy érzitek egy télre 750 ezer segélyt kaptok viktortól, akkor rendben van. De a vicc az hogy ha kiszámolod egy értelmes ember fogyasztását - nem a spórolós mennyiséget aminél lekapcsolod a fagyasztót és nem fűtesz csak 16 fokra - akkor jobbak ott az árak.
Hasonló árak pedig nincsenek, számtalan videó van ami összehasonlítja őket és van ami nálunk a duplája. De statisztika szerint is EU-ban kb 15% élelmiszer infláció van.
A szabad piac pedig megszűnt, ugyanis extra profit adó van, ársapkás termékek vannak, ársapkás üzemanyag volt, a napelemeket leállították, mesterségesen rontották le a forintot ami szintén inflációhoz vezetett. Innentől a piac nem saját magát szabályozta hanem beavatkoztak. (Például nem szállítottak nekünk benzint külföldről és pár nap híján megállt az ország).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!