Ez a vármegyésdi a megnevezésen kívül jelent mást is?
"A második világháború végéig a hivatalos elnevezés a vármegye volt, de ennek szinonimájaként széles körben használták a megye szót is, sőt, ez törvények[1] és egyéb jogszabályok szövegében is előfordult. Az 1949. augusztus 18-án elfogadott 1949. évi XX. törvény, azaz a Magyar Népköztársaság új, szovjet mintára megalkotott Alkotmánya hivatalossá tette a „megye” megnevezést, és ettől kezdve csak történeti megjelölésekben fordult elő a „vármegye” szó."
A kommunisták keresztelték át a vármegyéket megyékre, most visszakapták az eredeti nevüket. Tartalmi változást nem jelent.
(Ki a csüngőhasú? Gurmai Zita, vagy a 150 kilós óbudai DK-s polgármester?) :)
Annyit jelent, hogy visszaállítottak egy hagyományos, történelmi elnevezést, amit anno a kommunisták eltöröltek "a múltat végképp eltörölni" jegyében.
Emiatt nem is értem az ellenzéki sipákolást ellene. Én sem vagyok fideszes, de véleményem szerint ez a kevés helyes döntéseik egyike, már a rendszerváltáskor meg kellett volna ezt lépni.
#6 Miért vagy olyan demagóg te is, mint amilyen a Fidesz szokott lenni?
Én írtam a 4-es választ. Az általad említett megnevezések különböznek a vármegyétől. Nézzük, miért!
(Fő)ispán: na ennek a visszahozatala azért nem okés, mert egyszerűen nem létezik már az a poszt, amit anno így hívtak. Ellentétben a vármegyével. Ugyanez igaz a jobbágyra és a királyra is, ilyen jogállások már nem léteznek. A szavakat természetesen használjuk ma is, ahogy a derest is.
Az első éjszaka joga meg egy nagy kamu eleve, abból a szempontból, hogy ez soha nem volt semmiféle írott jog része, egyes földesurak valami helyi szokásjog alapján csináltak ilyet.
Szokásos fidesz elmeroggyantság. Van sok ilyen példa, Most a vár nélküli vármegyék mennek hogy a barmok erre....
Pl.: Köztársaság nélküli ország vagyunk köztársasági elnökkel
Munka alapú kommunista társadalom ertelmes bér nélkül
Parlamentális demokrácia, demokrácia nélkül.
Akad ezer ilyen dolog amire a buta szavazó élvezkedhet amíg nem tudja kifizetni a számlákat és nem tudja mit ad másnap a gyereknek enni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!