Valóban összeszerelő üzem ország vagyunk, tényleg erre épül Orbán politikája, jogos az ellenzéki kritika ezzel kapcsolatban?
Nem, van ipar, ami jó dolog, de sok másban is fejlődünk, pl szoftverfejlesztés, kutatás:
És persze továbbra is erős a mezőgazdaság és a turizmus.
A legtöbb helyen informatikust, mérnököt, közgazdászt, orvost keresnek (valóban a mezőgazdaság, vendéglátás és turzimus mellett).
Ezek azért nem kifejezetten az összeszerelő szakmák.
3: gyári munkást is keresnek, fizikai munkást sokkal többet keresnek, mint diplomást
Nem arról van szó, hogy nincs jobban fizető munka, hanem hogy a fidesz nem ezekre hajt (nem az oktatást fejleszti úgy, mint a sportot pl.), hanem az olcsó össszeszerelő-üzemekre.
4. Megpróbálhatsz elképzelni egy gyárat bárhol a világon.
Mérnök vagy gyári munkás van e benne több?
Van e akadálya annak, hogy magasabb végzettséget szerezz?
Szerintem, ha akarod, nincs.
Ha szerzel el tudsz e vele ma Magyarországon helyezkedni?
Szerintem igen.
Minden tiszteletem a gyári soron dolgozóké, őszintén, de azért ezzel a lehetőséggel ők nem biztos, hogy nagyon elégedetlenek. Ismerek sok olyat, aki ebben tök jól elvan, eszébe sincs változtatni.
És, hogy lehetne dolgozni máshol is, foglalkozni mással is, azért az nem a kormánytól hanem az egyéntől kéne függjön.
Ha már felnőttek vagyunk.
Én nem tudom ki mire hajt mire a fidesz, mire az ellenzék (e szerint te bennfentes vagy a fideszben, hisz tudod), engem jobban érdekel, hogy én magam mire hajtok.
Például rengeteg helyen gyártanak Magyarországon szélturbinákhoz generátor házakat. Viszont egyetlen szélkerék gyártó magyar cég sincs. Szintén számtalan helyen gyártanak földmunkagépekhez kanalakat (amivel a földet markolja), de egyetlen ilyen munkagépet gyártó magyar cég sincs. A felsorolás vég nélkül folytatható... Igen, sajnos beszállító, összeszerelő ország vagyunk az ipar tekintetében, erősen függünk a külföldi megrendelőktől. A mezőgazdaságunkat az idei aszályos év annyira hazavágta, hogy több terményből még az önellátásra sem futja, meg is látszik az élelmiszerek látványos drágulásán.
Szóval a magyar helyzet elég elszomorító. Egyrészt nincs hazai végtermék, így mások fölözik le a hasznot. Másrészt a magyar mentalitás miatt (amit kormányunk is erősít) mindig mástól várja a megoldást, nem vagyunk képesek olyan fejlesztésekbe belefogni, ami hosszútávon saját terméket eredményezne. Egyszerűen nincs meg hozzá a képességünk. Ezen persze lehetne az oktatással változtatni (és ehhez inkább a liberálisabb beállítottságra lenne szükség), de látjuk, hogy mi folyik már most is az oktatás lejáratása körül...
Én továbbra sem gondolom, hogy a központi oktatástól kellene várni bárkinek, hogy változik a mentalitása.
Persze az 50-60 felettiek lehet hisznek ebben, olyan mélyen ivódott a zsigereikbe, hogy a kormány dönt az életükről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!