Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mekkora Gyurcsány szerepe a...

Mekkora Gyurcsány szerepe a háborús inflációban?

Figyelt kérdés
és a forint mélyrepülésében?

2022. dec. 18. 16:48
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

„Szóval hasonlítsuk össze a 2008-as gazdasági válság egy évét akármelyik orbáni évvel? Ez nem csalás? :D”

Én nem ezt mondtam. Ha engem kérdezel, akkor hasonlítsuk össze a két teljes kormányzást időarányosan.

„Mi látható a grafikonokon?...

Fidesznek csak 70 forintot sikerült gyengítenie a forinton míg Gyurcsánynak a 2008-as válságig 10 forintot. Ez lenne a sikeres gazdaságpolitika,a 10 bő esztendőben nominálisan 7-szer annyit gyengült a forint.”

Erős csúsztatás ez a 7-szerannyizás, mert nem arányosítasz sem időben, sem a kiinduló értékhez. Ha ezt megtennéd, a 7x annyi helyett mindjárt kb. 2x annyi lenne.

Lehet a békementes időben a Csutinál romlott gyorsabban a forint, de mindkét időszakban volt válság is, és az alatt a Kúró teljesítménye volt a rosszabb, és vele együtt az összteljesítmény is.

És ezt a válságozást sem értem. Igen, volt válság Gyurcsány alatt (ahogyan Orbán alatt is), de ez miért kifogás? Van pár hozzánk hasonló ország, aminek sikerült megőriznie a valutájának az árfolyamát a válsággal együtt is.

Valutaárfolyamok a Gyurcsány kormányzás idején:

- Lengyel zloty: 4,32 -> 4,34 (0,5% romlás)

- Cseh korona: 31,52 -> 25 (26% javulás)

- Horvát korona: 10,64 -> 10,56 (0,7% javulás)

- Román lei: 4,07 -> 4,19 (2,9% romlás)

A magyar forint meg: 21% romlás.

„És attól még el is tekintettünk, hogy a második Gyurcsány kormány alatt volt olyan időszak ( választások után két évvel ), ahol a forint erősebb volt 15 forinttal, mint Gyurcsány kormányzásának kezdetén. Mutass 2010 áprilisa óta egy napot, ahol az euroért 15 forinttal kevesebbett kellett fizetni, mint 265Ft. Én az egy napos 262-es rekord alacsonynál kisebbet nem látok.”

Nincs ilyen időszak, de miért olyan lényeges szempont ez? :)

„Az első 5 jövedelmi decilis nettó keresete nem nőtt annyit, amennyivel az euro árfolyam zuhant.”

Hát én ezt nem így látom. Alá tudnád támasztani matematikaliag az állításod?

2022. dec. 18. 19:40
 22/31 anonim ***** válasza:

"Én nem ezt mondtam. Ha engem kérdezel, akkor hasonlítsuk össze a két teljes kormányzást időarányosan."

Tahát akkor átlagoljunk ki 12 évet és viszonyítsuk egy 4 éves ciklus átlagához? Ez így valid?

"Erős csúsztatás ez a 7-szerannyizás"

Persze, mert te addig faragnád amíg a 70Ft az a 10Ft-nak csak a duplája lenne.

"Lehet a békementes időben a Csutinál romlott gyorsabban a forint"

Ezzel szemben az előző állításod a #11-ben:

>>Gyurcsány időarányosan nagyobb romlást idézett elő a forinton.<<

Akkor most mégsem? :D

"Valutaárfolyamok a Gyurcsány kormányzás idején"

Majd ez követően Orbán idején:

- Cseh korona: 31,52 -> 25 (26% javulás) >> 24,30

- Lengyel zloty: 4,32 -> 4,34 (0,5% romlás) >> 4,69

- Horvát korona: 10,64 -> 10,56 (0,7% javulás) ez kuna akar lenni? Ők elsejétől euróval fizetnek, puszi :D

- Román lei: 4,07 -> 4,19 (2,9% romlás) >>4,92

- magyar forint 265 -> épp 406 de volt már ennél több is

A forint az elmúlt 12 évben 53-55%-ot gyengült, míg a többiek meg nem.

"Nincs ilyen időszak, de miért olyan lényeges szempont ez? :)"

Nyilván nem lényeges, ha legalább átmetileg az alá erősödök a forint ahol a kormányzást kezdted. Cska az a lényeges, hogy az árfolyam függvény szigorúan monoton növekvő legyen és a végtelenbe tartson... :D

"Hát én ezt nem így látom. Alá tudnád támasztani matematikaliag az állításod?"

Ott a link:

[link]

A százalékszámítás csak megy :D

2022. dec. 18. 20:41
 23/31 anonim ***** válasza:

„Tahát akkor átlagoljunk ki 12 évet és viszonyítsuk egy 4 éves ciklus átlagához? Ez így valid?”

Miért ne lenne az?

„Persze, mert te addig faragnád amíg a 70Ft az a 10Ft-nak csak a duplája lenne.”

Ez nem faragás, hanem arányosítás. A 10 Ft-ot 3,5 év alatt érte el, a 70 Ft-ot meg 10 év alatt. És a kiinduló bázis sem mindegy. Nem mindegy, hogy 20-ről nő 10-zel 30-ra (33,3% romlás), vagy 300-ról 370-re (23,3% romlás).

„"Lehet a békementes időben a Csutinál romlott gyorsabban a forint"

Ezzel szemben az előző állításod a #11-ben:

>>Gyurcsány időarányosan nagyobb romlást idézett elő a forinton.<<

Akkor most mégsem? :D”

Tényleg ennyire nem érthető, vagy szándékosan teszel úgy, mintha ellentmondás lenne ott?

Értsd.: amíg Gyurcsány válságmentes időszaka alatt kevésbé romlott a forint, mint Orbán válságmentes időszaka alatt, de ha a válságos időszakokat is belevesszük, és a TELJES időszakont nézzük, akkor már Gyurcsánynál romlott gyorsabban. Tehát a teljes időszakot nézve Gyurcsány időarányosan nagyobb romlást idézett elő a forinton. :)

„ez kuna akar lenni?”

Igen. Eredetileg a szlovák koronát akartam volna nézni, de ott már nagyon régóta euro van, ezért nem találtam róla infót, hogy hogy alakult.

„A forint az elmúlt 12 évben 53-55%-ot gyengült, míg a többiek meg nem.”

Tény, és ezzel szerintem mindenki tisztában is van. De a másik részével nem, hogy az MSZP kormányzás alatti válságban is sokkal jobban romlott a Ft, mint a többi valuta. És a szándékom ezzel, hanem hogy bebizonyítsam, hogy a 2008-as válság nem lehet mentség a Ft árfolyamromlására, mert más országok meg tudták őrizni a valutájuk értékét, ahogyan a mostani energiaválság sem mentség a Ft romlására.

„Nyilván nem lényeges, ha legalább átmetileg az alá erősödök a forint ahol a kormányzást kezdted. Cska az a lényeges, hogy az árfolyam függvény szigorúan monoton növekvő legyen és a végtelenbe tartson... :D”

Nem, semmi jelentősége, de ha te fel tudsz világosítani, hogy miért olyan jelentős, hogy volt amikor 15 Ft-tal jobb volt, (de közben amúgy a kormányzás végére 21%-ot romlott), akkor hajrá. :)

„A százalékszámítás csak megy :D”

Igen, megy, és meg is történt, és nem jutottam arra a következtetésre, mint te. Ezért várom tőled, és eleve a te állításod volt, ezért neked illene alátámasztanod. :)

2022. dec. 18. 21:16
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

"Ez nem faragás, hanem arányosítás... Nem mindegy, hogy 20-ről nő 10-zel "

Valóban, nem mindegy hogy 250-ről nőptt 260-ra vagy 265-ről 420-ra. Előbbinél meg sem érzed a romlást, utóbbinál meg odabsz olyan infláció, hogy leszopod magad.

"Értsd.: amíg Gyurcsány válságmentes időszaka alatt kevésbé romlott a forint, mint Orbán válságmentes időszaka alatt"

Na, csak leírtad, köszi :D

" de ha a válságos időszakokat is belevesszük, és a TELJES időszakont nézzük, akkor már Gyurcsánynál romlott gyorsabban."

Viszont ha belevesszük akkor bele kell azt is venni, hogy Gyurcsány idejéne a válság kívülről jött, mint most a válságnak jellemzően belső okai vannak amit megelőzőtt 10 év sikeres kormányzás. Ne feledjük, hogy Gyurcsány akkor lett miniszterelnök amikor Medgyessy megbukott, őt nem választották. 2006-ban megválasztották majd 2 évre rá jött a válság. Ezzel szemben a Fidesznek volt 10 év teljhatalmú kormányzása egy nagyon jó 10 éves időszakban az első válságot megelőzően.

"És a szándékom ezzel, hanem hogy bebizonyítsam, hogy a 2008-as válság nem lehet mentség a Ft árfolyamromlására, mert más országok meg tudták őrizni a valutájuk értékét, ahogyan a mostani energiaválság sem mentség a Ft romlására."

Dehát nálunk sem ment. Ott a grafikon, a 2008-as válságot megelőző nyár előtt 25xFt-on ment az euro, Bajnai után pedig 265Ft-on. Ennél magasabb árfolyamok voltak 2006-ban is amikor semmilyen válság nem volt.

Viszoint azt ne felejtsük el, hogy válság és válság között is vna különbség. A 2008-as az egy nagy bankrendszeri lufi volt, amiből a kisemberek olyan túl sokat nem éreztek,én pl semmit. Ezzel ellentétben az elmúlt 10 év teljesen elhibázott fejlesztési és gazdaságpolitikája miatt ( ami amúgy teljesen ellentétes a Fidesz korábbi kívánalmaival! ) olyan helyzet alakult ki, ahol jellemzően a lakosság csúszott rá a fszra.

A túlfűtött gazdaság, alapból magas infláció, importra épülő gazdaságmellett gyengített valuta, a rossz covid kezelés, az elhibázott energiapolitika most állt össze egy nagy problémává.

A forint nem az energiaválság miatt romlott ennyire, hanem két tucat más gazdasági ok miatt.

"Igen, megy, és meg is történt, és nem jutottam arra a következtetésre, mint te."

Neked decilisekként milyen eredmények jöttek ki?

2022. dec. 18. 21:32
 25/31 anonim ***** válasza:

„Valóban, nem mindegy hogy 250-ről nőptt 260-ra vagy 265-ről 420-ra. Előbbinél meg sem érzed a romlást, utóbbinál meg odabsz olyan infláció, hogy leszopod magad.”

Ahogyan a 247 vs 300-nál is, főleg, hogy jóval kevesebb idő alatt ment végbe.

„Na, csak leírtad, köszi :D”

Szívesen, nem mintha ezzel az eredeti állításom hamissá vált volna. :)

Meg azért azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Fidesz szándékosan rontotta a Ft-ot, és így gyengült, az MSZP meg erölködött, hogy megőrizze az értékét.

„Viszont ha belevesszük akkor bele kell azt is venni, hogy Gyurcsány idejéne a válság kívülről jött, mint most a válságnak jellemzően belső okai vannak amit megelőzőtt 10 év sikeres kormányzás.”

Nem hiszem. Gyurcsánynál is 2006-ban kezdődtek a gondok, a világválságot megelőzően két évvel. És itt is hiába jött egy válság kívülről, annak belső okai voltak, hogy a magyar gazdaságot és valutát érzékenyebben érintette a válság, mint a többieket. Ahogyan ez igaz a mostani helyzetre is.

„ Ne feledjük, hogy Gyurcsány akkor lett miniszterelnök amikor Medgyessy megbukott, őt nem választották. 2006-ban megválasztották majd 2 évre rá jött a válság.”

Igen, de akkor már 3-4 éve kormányzott.

„Ezzel szemben a Fidesznek volt 10 év teljhatalmú kormányzása egy nagyon jó 10 éves időszakban az első válságot megelőzően.”

Nem volt az sem olyan jó, a ’10-es évek elején még érződött a válság hatása, és a 2000-es években még a válsággal együtt is nagyobb volt a konjunktúra, ez látszik az összes környező ország real GDP növekedésén.

„Dehát nálunk sem ment. Ott a grafikon, a 2008-as válságot megelőző nyár előtt 25xFt-on ment az euro, Bajnai után pedig 265Ft-on. Ennél magasabb árfolyamok voltak 2006-ban is amikor semmilyen válság nem volt.”

Igen, de azt már Bajnai rakta helyre, én meg csak a Gyurcsány időszakról beszéltem, hisz róla szólt a kérdés is, ahogyan a kommentemre érkezett válasz is.

„Viszoint azt ne felejtsük el, hogy válság és válság között is vna különbség. A 2008-as az egy nagy bankrendszeri lufi volt, amiből a kisemberek olyan túl sokat nem éreztek,én pl semmit.”

Lehet te a szerencsések közé tartoztál, nekem a környezetem és a szüleim nagyon megérezték.

„A forint nem az energiaválság miatt romlott ennyire, hanem két tucat más gazdasági ok miatt.”

Lehet, de ez a Gyurcsány-féle időszakra is igaz. Ha csak kívülről jövő ok miatt volt, akkor mások valutája és elszállt volna.

„Neked decilisekként milyen eredmények jöttek ki?”

Nem számoltam ki.

Én ennyit csináltam: megnéztem a 2010-es össznettót (947 775), és a 2018-as össznettót (1 431 983), vettem a köztük lévő szorzót (1,51x), és beszoroztam a 2010-es árfolyammal (265). 400-at kaptam eredményül, vagyis 400-ra kellett volna leromlania a forintnak, hogy igaz legyen, amit mondasz. De 2018-ban még kanyarban nem volt a 400-as euro, az alltime high 330 volt.

De most kiszámolom:

2010-ben: 947.775 / 265 = 3576 euro

2018-ban: 1.431.983 / 330 = 4339 euro

2018-ban a magasabb a jövedelem eurora váltva, ha az euro árfolyam nagyobbat zuhant volna, akkor 2010-ben lenne magasabb.

2022. dec. 18. 22:23
 26/31 anonim ***** válasza:

"Ahogyan a 247 vs 300-nál is, főleg, hogy jóval kevesebb idő alatt ment végbe."

Nana ne csalj, az a 300 az szépen visszaállt 265 (alá) egy éven belül! Az elmúlt 12 évben hányszor közelített vissza az árfolyam a 265 környékre? :D

"Én ennyit csináltam: megnéztem a 2010-es össznettót (947 775), és a 2018-as össznettót"

Ez itt megint khm.. Mit kértem? Nézd meg decilisenként. Azt az átlag nettót 2010-ben a lakosság 65%-a nem érte el, ahogy 2018-ban is csak a 7. decilisben lévők átlagkeresete tudta meghaladni. Ha decilisenként számolod akkor látni fogod, hogy a lakosság nettó keresetének bővölése nem fogja meghaladni a forint gyengülésének mértékét a 2-7 decilisben.

ha kiátlagoljuk hajléktalan Józsitól Mészárosig akkor nagyon szép és jó. Ha nem így teszünk akkor már közelsem. Ami ennél is fájdalmasabb, hogy még a 7. decilisben is havi 126 000/fős jövedelemről írt a KSH 2018-ban, ami nem volt 400 euro/fő. Ugyanez a decilis 2010ben 307 euro/fő volt. Euro alapon 29%-os jövedelembővülés. Kíváncsi leszek a 2022-es adatokra :D

2022. dec. 18. 22:58
 27/31 anonim ***** válasza:

"Nana ne csalj, az a 300 az szépen visszaállt 265 (alá) egy éven belül! Az elmúlt 12 évben hányszor közelített vissza az árfolyam a 265 környékre? :D"

Ami már nem Gyurcsány alatt történt. :)

"Ha decilisenként számolod akkor látni fogod, hogy a lakosság nettó keresetének bővölése nem fogja meghaladni a forint gyengülésének mértékét a 2-7 decilisben."

Én nem tudom te hogyan számolsz, de simán nálam meghaladja. 2010-ben 265-ös árfolyammal, 2018-ban 330-as árfolyammal számolva:

2. decilis:

- 2010: 1767 euro

- 2018: 2195 euro

3. decilis:

- 2010: 2205 euro

- 2018: 2697 euro

A többibe már bele se kezdtem. Ennél a kettőnél is magasabb a fizu 2018-ban eurora átváltva. Te hogyan számoltad, hogy nálad a forint gyengülésének mértéke lett a nagyobb???

2022. dec. 18. 23:42
 28/31 anonim ***** válasza:

"Én nem tudom te hogyan számolsz, de simán nálam meghaladja. 2010-ben 265-ös árfolyammal, 2018-ban 330-as árfolyammal számolva:"

24,52%-os árfolyamgyengülés mellett te kiszámoltál a második decilisre 24,22%-os bővülés, a harmadikra pedig 22,31%-os jövedelemnövekedést.

Mit ír irtál az előző oldalon? Idézlek:

"Beszéljél már egy kicsit akkor a fizetések emelkedéséről, ne csak a drágulásról, pubi. :)"

A te számaid alapján a fizetések növekedései a 8 bő évben nem nem haladták meg a forint árfolyamgyengülését.

2022. dec. 18. 23:51
 29/31 anonim ***** válasza:

P.S.:

"Ami már nem Gyurcsány alatt történt. :)"

Igen, ez valóban nem Gyurcsány alatt történt viszont egy év alatt stabilizálódott a forint. 2009 nyarán már majdnem ugyanott volt az árfolyam ahol 2008 tavaszán vagy őszén ( azt a nyári nagy negatív kilengést azt hagyjuk ). Ki és milyen csoda kellene ahhoz, hogy a forint árfolyama hellyel-közzel elérje azt a szintet ahol 2010 nyarán volt? Az a válság miatti 6-7 hónapos kilengés az pite ahhoz képest ahova 12 év alatt jutottunk.

2022. dec. 18. 23:55
 30/31 anonim ***** válasza:

"24,52%-os árfolyamgyengülés mellett te kiszámoltál a második decilisre 24,22%-os bővülés, a harmadikra pedig 22,31%-os jövedelemnövekedést."

:D :D :D

Az a 24,22%-os meg 22,31%-os növekedés EUROBAN a 24,52%-os árfolyamgyengülést belekalkulálva annyi.

Forintban a növekedés 2010 és 2018 között:

2. decilis: 468 328 -> 724 317

3. decilis: 584 415 -> 889 965

A 2. decilis növekedése 54,6%, a 3. decilisé 52,3%, közben a forint árfolyamgyengülése 24,52%. És emiatt az árfolyamgyengülés miatt az 54,6% és 52,3% növekedések euroba átváltva már csak 24,22% illetve 22,31%-os növekedések. :)

"A te számaid alapján a fizetések növekedései a 8 bő évben nem nem haladták meg a forint árfolyamgyengülését."

Márpedig de, a 54,6% és 52,3% növekedések nagyobbak, mint a 24,52%-os árfolyamgyengülés. És az, hogy euroba átváltva volt egyáltalán növekedés, akár 24,22%, akár 24,52%, akár 0,1% már eleve azt bizonyítják, hogy a fizetések nagyobb mértékben nőttek, mint ahogyan a forint árfolyama romlott.

2022. dec. 19. 00:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!