Szerinted ha eltörölnék végre a közmunkás programot, megoldódna a mezőgazdaság helyzete végre, és megfizethetőbbek lennének az élelmiszerárak?
Az egyik indoklás a sok közül a torony magasan Európa első élelmiszerár inflációra Magyarországon: a mezőgazdaságunk versenyképtelen, importra szorulunk.
A történelem során viszont már volt, hogy mi voltunk "Európa éléskamrája", tehát nem a talaj minőségében van a baj, hanem a rendszerben és az emberekben.
Például: hallottam én olyat, vidéki rokonaimnál, hogy a faluban a közmunkások kitanulták az évek alatt, hogy direkt úgy ültetik el az uborka palántát, hogy a gyökerét teszik felfelé. Így sokkal gyérebb lesz a termés, és kevesebbet kell majd dolgozni a betakarításnál.
Ilyen emberekkel mit lehet kezdeni? Miért nem szüntetik meg a közmunkás programot, ami nem motiválja munkára az embereket, mert fix összeg. Miért nem kapnak helyette bérbe termőföldet, hogy termelniük kelljen a megélhetésért?
Utolsó.
1 mag kb 3 forint. De termel vagy 10 kiló zöldséget.
Jégeső? Azért az ritka.
A víz a földből jön. Kb csak a szivattyú villanyszámláját kell kifizetni ami minimális.
Ha piciben 100x-os haszonnal dolgozol, akkor nagyban miért nem?
Mert a parasztok (mármint földművesek, állattartók) előadják hogy mennyire bonyolult nézni ahogy nő a fű. Nélkülük az élet is megáll.
A valóság meg az hogy a termőföldek 90%-a parlagon hever.
Van helyette stadion meg templom.
11: nagyon naiív vagy!
Aki professzionálisan csinálja, az nem három forintos magot vesz, mert nem pálya, hogy csak minden ötödik kel ki.
Plusz: növényvédőszerek, őrült drága... Ha nekem az öt tő paradicsomomat elviszi a paradicsomvész, akkr legyintek egyet. De ha valakinek egy hektáron az egészet elviszi, az már kemény veszteség. űű
Néhány 260m2-es kertem van:
-szántás + boronálás 14eFt
-8m3 komposzt 40eFt, 4-5 évente van csak
-20eFt-ot költöttem csak a borsó vetőmagjára és nem kelt ki semmi, pedig 3 alkalommal vetettem el
-2400Ft ment zöldségre és répára, 6 kg lett, de satnya és 2 hét után penészedett, rohadt, így ami még menthető volt ment a fagyasztóba max. 2kg
-11eFt paprikapalántára + 4 bokor óriásparadicsom, 5-6 lecsó lett belőle
-cékla 0Ft (ingyen mag volt) pici volt és belerohadt a földbe, mivel valami féreg megrágta
-krumpli 2020-ban 480kg lett, de vetési időig nem bírta ki, így idén vettünk bolti vetőt, 45-48db/csomag 1750Ft, ezt szorozd be 5-el, 52kg volt csak és már elfogyott
-cukkini és tökfélék 3000Ft, 2 hónapig minden nap volt belőle valami + 40kg a fagyasztóban, de már senkinek nincs hozzá kedve. Ez volt az első év, hogy nem 8-10kg lett összesen
-bab 40-60kg szokott lenni télre elrakva, most még vetőnek való sem termett, 2023-ban már ezt is venni kell
-uborka 7200Ft, 4-er lett újravetve, de így sem lett elég pl. elrakáshoz
-hagymára 11e-et költöttünk (3200Ft/kg a vető), de már elfogyott a termés, idén sikerült 8kg dughagymát termelnem, majd kiderül, hogy teljesít a boltival szemben
-4eFt káposztafélékre, de nem lett rajta semmi
-5 fajta volti salátamag, ebből 3 újravetve 4eFt, valami féreg megrágta, termés nulla VS 10 éve minden éven fogott mag kinőtt, de 8-9 nap alatt letermett, felmagzott, erről 3 generáció jött le 1 szezonban, hátránya, hogy keserű
-csemegekukorica 650Ft-oson semmi sem lett, a 550Ft-oson meg 5 cső
Valamit nagyon rosszul csinálsz utolsó. Itt úgy búrjánzanak a növények hogy menni nem tudsz tőlük.
"260m2-es" az elég pici.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!