Mit rontott el ennyire a magyar kormány, ami miatt nálunk a legmagasabb az infláció?
„Szóval GDP 2012-ben 128.9 milliárd USD.
Foglalkoztatottak száma: 3 827,2 ezer fő.
Ugyanezek 2021-ben: 182,3 milliárd USD és 4 634,6 fő.
21%-os foglalkoztatottság növekedés és ezen időszak alatt kb. 45 milliárd USD-t kaptunk az EU-tól.
Szóval vonjuk ki először az EU-s pénzeket: 182.3-45= 137.2. Ez azt jelenti, hogy önerőből 6%-os növekedést értünk el.”
Teljesen nonszensz, amit itt az EU-s pénzekkel próbálasz előadni. Miért kellene kivonni 45 milliárd USD-t a jelenlegi év GDP-jéből? Az EU-s pénzek nem all-time GDP, ahogy te azt a fejedben elképzeled. Gyakran infrastrukturális fejlesztésekre megy.
Pl.: tegyük fel, hogy 2011-ben kapunk 5 milliárd USD-t autópályaépítésre. A munkálatok egy évig tartanak, és ez alatt pörgetik a magyar GDP-t. 2011 év végére megvalósul a projekt, és a 2012-es, és attól felmenő évek GDP-jét már nem pörgetik. Kész, lezárul. Akkor miért kellene ezt az 5 milliárdot kivonni még 10 évvel később is, a 2021-es GDP-ből?
Ha következetes lennél, akkor csak azokat az EU-s pénzeket vonnád ki, amik a jelenleg is folyamatban lévő beruházásokhoz köthetők, vagyis még jelenleg is pörgetik a GDP-t.
„De várj, most még levesszük a foglalkoztatottságból adódó növekedést és kb. -15%-nál járunk.”
És a foglalkoztatottságból adódó növekedést miért is kell levonni? De örülök, hogy felhoztad, mert az már önmagában is nagy eredmény, hogy ennyivel sikerült növelni a foglalkoztatottságot.
És arról sincs szó, hogy a GDP növekedés csak a foglalkoztatottak száma miatt nőtt, hisz a foglalkoztatottak száma 21%-kal, a GDP 37%-kal emelkedett.
„Vagyis minden összevetve a fidesz kb. 15%-os visszaesést ért volna el önerőből.
Szép eredmény.”
Ahogyan te azt az álmaidban és csúsztatásaidban elképzeled. :)
“De, mivel a válság mutatja meg igazán, hogy ki tud kormányozni és ki nem, mivel válságban nehezebb kormányozni.”
Igen, és te egy másik országhoz viszonyítasz, ami szintén válságban kormányzott.
Te azt mondod az MSZP-nek nehezebb dolga volt Ausztriához képest nőni, mert válságban kellett kormányozniuk. Én meg azt mondom, hogy az MSZP-nek könnyebb dolga volt, hisz Ausztria világválságban kormányzott. És akkor a két nézőpont ki is oltja egymást, vagyis a világválság nem játszik.
“Ha válsággal együtt az MSZP jobban teljesített, mint a fidesz, akkor az annyit jelent, hogy ennyivel is jobb kormányunk volt.”
De az a bökkenő, hogy még csak nem is teljesített jobban. Te most itt előadod, hogy “felcsapod a statisztikákat” és pont az osztrák GDP jön veled szembe. Miért pont az osztrákokhoz kell viszonyítani? Valószínűleg azért, mert az osztrák GDP-vel tudod demozni azt, amit akarsz.
Nézzük a környező uniós országokat!
Csehországhoz viszonyítva a GDP-nk:
2002: 82,25%
2010: 63,22%
2018: 64,5%
Amint látod az MSZP 8 éve alatt Csehországhoz viszonyatva 19,03%-ot romlottunk, a Fidesz alatt 1,27%-ot javultunk. És mielőtt a válsággal jönnél: 2008-cal összevetve sem sokkal jobb a kép, és ez igaz az alább felsorolt országokra is:
Lengyelország MSZP alatt -6,4%; Fidesz alatt: -0,51%
Szlovákia MSZP alatt -45,94%; Fidesz alatt: +6,49%
Románia MSZP alatt -67,26%; Fidesz alatt: -12,99%
Bulgária MSZP alatt: -151,4%; Fidesz alatt: -18,84%
Horvátország MSZP alatt: -31%; Fidesz alatt: +39,23%
Szlovénia MSZP alatt: -13,61%; Fidesz alatt: +22,31%
Ezek alapján a régiónkhoz képest az MSZP kormányzás átlagteljesítménye 48% romlás, a Fideszé 5,3% javulás.
“Igen, egyébként jó mutató, mivel azt jelzi, hogy mit tud megvenni a lakosság.
Meg tudja venni az új autót, vagy megveszi tizedannyiért a húsz éves roncsot.“
Én szerintem meg az a jobb mutató, hogy mennyi autó van forgalomban mivel azt jelzi, hogy mennyien tudnak fenntartani egy autót.
“Ha egy társadalomban hatalmas lecsúszás van 10 év alatt, akkor bizony ilyen mutatók jól mutatják, hogy mi történt.”
Kb semmilyen mutató szerint nem vagyunk hatalmas lecsúszásban.
De ezek szerint hatalmas lecsúszásban van az Európai Unió is.
Magyarországon 2008 és 2020 között az autók átlagéletkora 41%-ot romlott (10,4 -> 14,7)
Az Uniós átlag meg 44%-ot (8,2 -> 11,8)
“Bocs, amit te néztél az használt autókat is figyelembe vesz. Én új autók vásárlásáról beszéltem. Ehhez pedig az új autókat kellene figyelembe venni.
2002 és 2010 között 1369503 db új autót vettek.
Míg 2010 és - jó arc leszek - 2019 között 892512 darabot.
Ahogy látszik az MSZP alatt sokkal több új autót vettek, több, mint 50%-kal.”
Nem gondolom, hogy túl nagy jelentősége lenne ennek. Amint látod, a trend mindenhol az, hogy öregszenek a forgalomban lévő autók. Ismétlem, én úgy gondolom, hogy az autók száma a mérvadóbb.
Az, hogy nem vesznek annyi új autót, a következők miatt lehet:
- 12-15 évvel ezelőtt nem volt ekkora választák használtautók terén.
- Általában véve kevesebb embernek volt autója. Pl.: én biztos vagyok benne, hogy 2005-2010 között jóval több helyre kötötték be az internetet (mivel akkor kezdett Magyarországon elterjedni). Ez azt jelenti, hogy akkoriban több ember engedhette meg magának?
- Az új autóknak nincs jó híre, általában az az álláspont, hogy a régiek strapabíróbbak, az újak meg pár éven belül tönkremennek (tervezett avulás). Nem mondom, hogy így van, de sokan ezen a véleményen vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!