A kisebbségi magyarság megmaradásának legfontosabb intézményei az egyházak?
Nem A legfontosabb intézményei, de játszHATnak fontos szerepet benne.
A nyelvoktatás, az iskolák a legfontosabb intézményei a kisebbségek megmaradásának.
Az a kisebbség amelyik elveszti a nyelvét az elveszti a nemzetiségét is és már nem fogja magát a kisebbség tagjának tartani.
Igen 1-es, a templomok szerencsére tömve vannak.
Bár kívülről nem látszik, ne félj benézni.
Max a múltban volt így, de jelenleg nem.
Az oktatás inkább fontosabb.
Egy kezemen megszámoltam, hogy az osztályból ki volt templomban vasárnap, pedig több mint 20-an voltunk. Mindezt úgy, hogy én is csak azért mentem, mert anyum s mamám kényszerített, amúgy ateista vagyok ovis koromtól, csak akkor meg nem ismertem ezt a szavat. Aki bérmálkozni ment, az is leginkább csak a hagyományért ment, nem azért mert vallásos, s ahogy vége volt annak, ugyanúgy a templom felé se nézett, mint elsőáldozás után.
Ellenben mind magyar tagozaton jártuk is iskolát, hiába hogy páran román oviban kezdtek magyarként, hogy "tanuljanak meg románul".
Amúgy #4-es vagyok.
Az egyházak fontos intézményeink, de valljuk be, mára inkább az idősebb generációkat és a falvak lakosságát képesek csak igazán megszólítani.
Azt gondolom, hogy a magyarság jövőbeni megmaradásának sokkal inkább zálogai a kulturális intézmények (színházak, mozik, opera, magyar házak, művelődési központok), rendezvények (magyar napok, könhyűzenei koncertek, fesztiválok), a magyar civil és ifjúsági szervezetek, és persze a magyar nyelvű sajtó és közösségi média.
Na és persze az egyetemeink, iskolahálózatunk (azaz a magyar nyelvű oktatás teljes rendszere, óvodától egyetemig).
Sajnos a könyvkiadást már nem sorolnám ide (túl kevesen olvasnak ma már), de azért az is fontos pillér még mindig (inkább a szellemi elit számára elérhető, de azért ez is a nemzeti büszkeségünket fokozza).
Fontos elem még mindig a néptánc és a hagyományőrzés, ami sok helyen virágzik (ez igazából a civil szervezetek kategóriába tartozik, de mert nagyon fontos, külön is kiemelem).
Ahol a magyarság többségben él, főleg a Székelyföldön, a sport is ilyen - mert ott vannak tisztán magyar közösségek, akik a saját identitásukba beleépítik mondjuk a helyi hoki- vagy labdarúgócsapat sikereit.
Ugyanakkor a kisebbségi magyarság számára (a valóban kisebbségben élők számára) a sport nem tud ilyen tényező lenni, mert a román többségű településeken a sportklubok is román többségűek, tehát nem tudnak a kisebbségi identitás részévé válni.
A szórványban az oktatás, a kultúra és a sajtó a fő tényező - és igen, ilyen helyeken még mindig az egyház az egyik legjelentősebb megtartó erő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!