Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A kisebbségi magyarság megmara...

A kisebbségi magyarság megmaradásának legfontosabb intézményei az egyházak?

Figyelt kérdés
Igazából Reményik Sándor, erdélyi költő "Templom és iskola" című verse foglalmazza meg a legjobban ezt a problémát, mert egy kisebbségi közösség identitását csak akkor őrízheti meg, ha van egy megfelelő intézményrendszer. Ennek pedig legfontosabb pillérei az egyházak és az anyanyelvű oktatás. Ezek nélkül a közösség egyszerűen beolvad, sok helyen pedig a magyar nyelvű oktatást is az egyházak működtették, mert az idegen államhatalomnak nem állt érdekében ezt megtartani. Sokhelyen falvakon meg igazából az egyházak látnak el állami feladatokat is, mint az idősgondozás, szociálisan rászoruló emberek segítése, stb.

2022. nov. 18. 11:22
 1/6 anonim ***** válasza:
16%
Ja, a templomok csak úgy tömve vannak. Oh, wait...
2022. nov. 18. 11:41
 2/6 anonim ***** válasza:
95%

Nem A legfontosabb intézményei, de játszHATnak fontos szerepet benne.

A nyelvoktatás, az iskolák a legfontosabb intézményei a kisebbségek megmaradásának.

Az a kisebbség amelyik elveszti a nyelvét az elveszti a nemzetiségét is és már nem fogja magát a kisebbség tagjának tartani.

2022. nov. 18. 12:41
 3/6 anonim ***** válasza:
55%

Igen 1-es, a templomok szerencsére tömve vannak.

Bár kívülről nem látszik, ne félj benézni.

2022. nov. 18. 13:26
 4/6 anonim ***** válasza:
62%

Max a múltban volt így, de jelenleg nem.

Az oktatás inkább fontosabb.

2022. nov. 18. 13:51
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Egy kezemen megszámoltam, hogy az osztályból ki volt templomban vasárnap, pedig több mint 20-an voltunk. Mindezt úgy, hogy én is csak azért mentem, mert anyum s mamám kényszerített, amúgy ateista vagyok ovis koromtól, csak akkor meg nem ismertem ezt a szavat. Aki bérmálkozni ment, az is leginkább csak a hagyományért ment, nem azért mert vallásos, s ahogy vége volt annak, ugyanúgy a templom felé se nézett, mint elsőáldozás után.

Ellenben mind magyar tagozaton jártuk is iskolát, hiába hogy páran román oviban kezdtek magyarként, hogy "tanuljanak meg románul".

Amúgy #4-es vagyok.

2022. nov. 21. 09:51
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Az egyházak fontos intézményeink, de valljuk be, mára inkább az idősebb generációkat és a falvak lakosságát képesek csak igazán megszólítani.

Azt gondolom, hogy a magyarság jövőbeni megmaradásának sokkal inkább zálogai a kulturális intézmények (színházak, mozik, opera, magyar házak, művelődési központok), rendezvények (magyar napok, könhyűzenei koncertek, fesztiválok), a magyar civil és ifjúsági szervezetek, és persze a magyar nyelvű sajtó és közösségi média.

Na és persze az egyetemeink, iskolahálózatunk (azaz a magyar nyelvű oktatás teljes rendszere, óvodától egyetemig).

Sajnos a könyvkiadást már nem sorolnám ide (túl kevesen olvasnak ma már), de azért az is fontos pillér még mindig (inkább a szellemi elit számára elérhető, de azért ez is a nemzeti büszkeségünket fokozza).

Fontos elem még mindig a néptánc és a hagyományőrzés, ami sok helyen virágzik (ez igazából a civil szervezetek kategóriába tartozik, de mert nagyon fontos, külön is kiemelem).

Ahol a magyarság többségben él, főleg a Székelyföldön, a sport is ilyen - mert ott vannak tisztán magyar közösségek, akik a saját identitásukba beleépítik mondjuk a helyi hoki- vagy labdarúgócsapat sikereit.

Ugyanakkor a kisebbségi magyarság számára (a valóban kisebbségben élők számára) a sport nem tud ilyen tényező lenni, mert a román többségű településeken a sportklubok is román többségűek, tehát nem tudnak a kisebbségi identitás részévé válni.

A szórványban az oktatás, a kultúra és a sajtó a fő tényező - és igen, ilyen helyeken még mindig az egyház az egyik legjelentősebb megtartó erő.

2022. nov. 22. 10:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!