A diákokat tényleg a baloldal hergelte fel, vagy saját elhatározásukból vannak az utcán?
#17 "Azt elképzelhetetlennek tartod, hogy a tanárokban és a diákokban maguktól keletkezzen feszültség?"
Mivel konkrétan egy iskolában, a többi tanár között tanárként dolgozva és több gyerek szülőjeként az ő tanáraiktól, iskolájuktól és az osztálytársaik szüleitől első kézből tapasztalom a valóságot - igen, konkrétan kijelentem, hogy nem a diákokban keletkezett maguktól a feszültség, nem is a szülők mindegyikében, hanem a tanárok egy részének és a szülők egy részének az agresszív hergelése az oka, mert a korábban is meglevő erős kormányellenes érzéseiknek most próbálnak kifejezést találni és ebben a problémában egy balhét csinálni.
A diákokat nem érdekli, hogy a tanár mennyit keres - és nincs is hozzá semmi köze. Éppen úgy semmi köze ahhoz, hogy a tankerülettel milyen problémák vannak vagy éppen az oktatási elvekben miről kivel vitáznak a tanáraik. Mert nem értenek hozzá és ki vannak szolgáltatva a tanáraiknak, nem is fogalmazhatnak meg ellentétes véleményt anélkül hogy ebből konfrontáció lenne köztük és az adott tanár között, mindegy hogy mit tartanának amúgy helyesnek.
A gyerekem osztályában van pár szülő aki agresszíven, a tanári karnak csontig beny@lva próbál szervezkedni, hangulatot kelteni, és hiába próbáltak meg érvelni a kezdeményezésük ellen más szülők (nem én, nem voltam ott azon a gyűlésen), azokat lesöpörték és a támadó hangvétel miatt inkább utána már nem is mondták akik nem értettek egyet a szándékaikkal. Ami levelet ezek a szülők az összes szülő nevében megfogalmaztak az egy nevetségesen talpnyaló és agresszíven kormányellenes szöveg, amivel már csak azért sem ért egyet értelmes ember, mert így körbeudvarolni tanárokat nevetséges. Miközben azzal a tanári karral éppen olyan sok probléma van, mint bármelyik másik iskolában, hiszen ők is csak emberek és nem szentek.
Az iskolában konkrétan a diákok agymosása folyik a témában - gyerekem iskolájában még valótlan dolgokat is állítanak, majd velem van vitája amikor én szintén tanárként elmondom, hogy nem igaz amit neki mondtak.
21:
Hat nem tudom hogy a te gyerekeid hanyadikosak, de az értelmesebb 7-8-adokosok már képesek átlátni azt, hogy ha a tanáraiknak évtizedes oktatási tapasztalattal láthatóan olcsóbb mobiltelefonra és ruhákra futja, mint nekik, ott valami nincs rendben. Továbbá a kedvelt tanáraikért abszolút képesek kiállni, akár harcolni is. Maguktol. Emlékszem mi is csináltunk ilyet, gimiben, mikor az egyik tanárt betámadták.
Na de arra a kérdésre nem tértél ki, hogy azt is elképzelhetetlennek tartod, hogy a tanároknak maguktól, kormánygyűlölő szülők, baloldali agitátorok és CIA-ügynökök nélkül legyen elege a megalázó helyzetükből? Ennyire birkának gondolod a tanárokat, hogy ők csak hergelésre képesek megmozdulni?
#23 Nem azt mondtam, hogy nem képesek átlátni, azt mondtam hogy nem értenek hozzá és nincs is közük hozzá.
A diákok többsége a saját szüleinek fizetésével sincsen tisztában, ebben az életkorban - a felnőtté válás részeként még tanulják a pénz értékét, de mivel nem dolgoznak, nem kaptak még fizetést a saját teljes havi munkájukért, így azt sem tudják jól megítélni mi az amit a tanár bérek érnek a munkaerőpiac többi fizetéséhez képest.
Csak konkrét példaként, hogy értsd mire gondolok: a saját gyerekemnek - középiskolás - nekem kellett arról szólnom, hogy OK ha bizonyos összeget jónak tart mint befizetendő tandíjat havonta, hogy színvonalasabb oktatást kaphasson és az ott dolgozó tanárok jövedelme emelkedhessen, na de azt a pénzt az ő tanár szülőjének a fizetéséből kellene odatenni a másik tanár jövedelmének emelésére. Mivel az iskolában ahogy neki a tanárok, a társai szülei beszéltek, abban fel sem merült, hogy akitől pénzt szeretnének éppen beszedni azok vajon mennyit keresnek és mivel. Neki pedig diákként még nem is kell hogy ez magától eszébe jusson, mint fontos kérdés.
Persze tudom, a felnőttek többségében sem merül fel hogy valamiből ki is kell fizetni, hogy ehhez nekik kell többet befizetni majd adóba, egyébbe, de egy diáknak még tanulnia is kell az élet ezen részeit ahhoz, hogy elvárható legyen tőle az ilyen szintű összefüggések felvetése, átgondolása.
"Továbbá a kedvelt tanáraikért abszolút képesek kiállni, akár harcolni is."
Na de miért kellenek ehhez a diákok?
Te tényleg nem érted mi a baj azzal ha gyerekeket vonnak be felnőttek a saját küzdelmükbe? Hogy ezeknek a gyerekeknek szüleik is vannak és ha egy tanár iránti kiállás nem egyezik azzal amit a szülő szeretne akkor ezzel pont a tanár gerjeszt megoldhatatlan konfliktust a gyerek és szülője között? Hogy sok szülő viszont hiába nem ért egyet a tanárok melletti ilyen kiállással nem meri mondani, pont mert ő meg nem akar konfliktusba kerülni azzal a tanárral akitől a gyereke a jegyeit fogja majd kapni?
"Emlékszem mi is csináltunk ilyet, gimiben, mikor az egyik tanárt betámadták."
Igen, egyetemistaként én is csináltam olyat első lendületből, a többiek által is gerjesztett hullámmal sodorva amit akkor nagyon helyesnek, jogosnak tartottam, majd nem sokkal utána amikor lecsendesedett a felháborodási hullám rájöttem, hogy irgalmatlan butaság volt, csak akkor abban a pillanatban vitt engem is a lendület és nem gondoltam át a hátterét, következményeit. Pont ez a lényeg! A diákok számára az a tanár a fontos és nem fognak gondolkodni azon ami körülötte van, csak mennek, viszi őket a lendület. Aki pedig esetleg nem akarja ezt az nem fogja kimondani, mutatni, mert hát ha mindenki más azt teszi akkor neki kilógni ciki, szembefordulni meg lehetetlen. Csak egy percig gondold át, hogy akkor a t múltadban ha egy társad azt mondja ő nem szeretné ezt csinálni, mi lett volna vele szemben a te reakciód, a társaidé és a tanáré? Tényleg szabad döntése ilyenkor minden diáknak amit tesz? Nem az. Ezért nem használhatnak gyerekeket a politikában sem, hiszen az nem a gyerek valódi döntése. És akkor is gyerek még a diák ha már közel 18 éves, hisz középiskolásként még nem állt a saját lábán, nem kellett a döntéseinek a következményeit magának viselnie az életben. És ne kezdj most bele abba, hogy hát én biztos gyerekként kezelem és nem fiatal felnőttként a saját gyerekeimet, mert ez nem igaz, szimplán vannak még területek ahol ilyen döntési kényszert nem szabad rájuk tenni - mert mint írtam, még nem értenek hozzá és így nem tudnak a maguk saját szempontjai szerint sem jól dönteni. Pláne ha ez nem is valós döntési helyzet, mint ebben az esetben.
"Emlékszem mi is csináltunk ilyet, gimiben, mikor az egyik tanárt betámadták...."
Nem hogy kitértem, erről szólt a válaszom. Olvasd el akkor rendesen!
24:
Sajnos a terjedelem növelésével csak tovább hígult a mondanivalód.
A lényeg ez a becsípődésed:
“Te tényleg nem érted mi a baj azzal ha gyerekeket vonnak be felnőttek a saját
küzdelmükbe?”
Azt értsd meg, hogy ez alapvetően nincs így! Biztos lehet anekdotikus példákat felhozni meg találni az ellenkezőjére is, de hidd el, ezeket a gyerekeket nem a tanáraik vonták be a küzdelmükbe. A tanárok még magukat is nagyon nehezen vonták be, nemhogy másokat.
Itt inkább arról volt szó, hogy most már a diákok eléglték meg azt, hogy kutyába vannak véve a tanáraik és ezáltal ők maguk is.
Hogy a diákok között vannak hangadók, sokan mások pedig csak sodródnak? Persze. De ez nem azt jelenti, hogy őket a tanáraik vonták be. Ha te tényleg ezt hiszed, akkor nem ismered a tanárok személyiségét. Alapvetően gyűlölnek a pénzről beszélni, értelmiségiként megalázónak tartják, hogy több pénzt kérjenek. Nem ők vonták be a diákokat, hanem lényegében a diákok vontàk be őket.
Pusztán kormányimádatból ne csapd be magad.
Ettől a kérdésről pedig továbbra is kitértél:
“elképzelhetetlennek tartod, hogy a tanároknak maguktól, kormánygyűlölő szülők, baloldali agitátorok és CIA-ügynökök nélkül legyen elege a megalázó helyzetükből? “
#25 " de hidd el, ezeket a gyerekeket nem a tanáraik vonták be a küzdelmükbe."
Nem hiszem el mivel átéltem, tapasztaltam, hogy konkrétan a tanárok vonták bele a diákokat, nm maguktól tették.
Eleve hogyan jut el a diákhoz az, hogy gond van a tanára fizetésével?
Úgy véled otthon a szülők leülnek a diákkal és beszélgetnek, hogy jaj milyen keveset is keresnek a tanáraid, milyen igazságtalan hogy nem emelik a bérüket, a tankerülettől nyomják az újabb és újabb buta adminisztrációs elvárásokat, emelik a kötelező tanóráik számát és még a túlórájukat sem fizetik ki, mint tavaly még fizették?
Tényleg azt hiszed hogy a diákok ezekkel tisztában vannak és ezért mennek ki tüntizni?
Mert a valóság az, hogy a tanárok közölték, hogy a következő héten sztrájk lesz. A szülők közül akik ebben a maguk ellenérzését látták megtestesülni, azok nekiálltak szervezkedni, levelet írni a többi szülőnek és utána a tanárok felé az összes szülő nevében, mintha így éreznék, majd a saját gyerekeiken keresztül ment a hergelés, hogy bizony, ki kell állni a tanárok mellett. A tanárok meg akik sztrájkoltak, már kész tényként kezelték, hogy a diákok is beszállnak.
Nekem nem kell feltételeznem a diákokról ezt vagy azt, mivel benne vagyok az iskolai életben és tapasztalom mi történik valójában.
#26-ra meg válaszoltam. Pont ez a lényeg amit most is leírtam, hogy itt nem arról van szó mit tartanék elképzelhetőnek, mert azt is el tudom képzelni, hogy az étteremben Gordon Ramsey főzi nekem a babfőzeléket, de ha egyszer látom a szakácsokat és nincs köztük, akkor tudom, hogy nem ő volt. Láttam mi történik az iskolában.
Amúgy egy szóval sem írtam olyat hogy gyűlölködő szülőkről lenne szó vagy baloldali agitátorokról. Nagyon pontosan leírtam, hogy olyanokról akik nem értenek egyet a kormánnyal, nem kedvelik,. Ettől még semmi rossz nincs bennük sem, abban sem amit tesznek. csak letagadni nem kellene, hogy ők is ott vannak az egészben és ez nem a diákok saját ötlete, kiállása, kezdeményezése.
25:
Szóval akár lehetnének is elégedetlenek a tanárok, de esetünkben nem erről van szó? Abból, hogy neked van két túlmozgásos szülő-ismerősöd, azt gondolod, hogy ez az általános? Nekem viszont éppen ellentétes személyes tapasztalatom van, így, mint mondtam, ezek az egyéni, anekdotikus tapasztalatok nem mérvadók.
Azt hiszem súlyosan és tévesen lenézed diákok közéleti érdeklődését és szellemi képességeit, ha azt hiszed, hogy őket csak felhasználni lehet, nincsenek saját tapasztalásaik és azok alapján hajlamuk a vélemény-nyilvánításra.
Ez a kérdés és az arra adott válaszok aránya épp arra való, hogy elgondolkodj azon, nem téves valóságértelmezésbe lovalltad-e bele magad a nagy Fidesz-lojalitásod ködében úszva. Nincsenek persze illúzióim, de hátha, hiszen nem vagy te hülye gyerek.
#28 Látom nem megy neked a szövegértés. Akkor segítek kicsit.
Nem mondtam semmi ilyet amiket állítasz.
Nem tudom miért olyan nehéz felfogni, hogy nem arról van szó, hogy ne lenne oka a tanároknak az elégedetlenségre.
A te hibás állításod az, hogy a diákok teljesen maguktól mentek ki tüntetni és ez nem igaz. Ahogy az sem igaz, hogy nincsenek a háttérben olyanok akik gerjesztik a feszültséget és csak és kizárólag a tanárok a szervezők.
Ez egy olyan elégedetlenség aminél még a kormányzat is elmondta, hogy igen, a tanárok keveset keresnek, jogosan kérnek sokkal magasabb fizetésemelést. Még kormányzati oldalról sem állítanak olyat amit te most megpróbálsz nekem tulajdonítani és én sem mondtam semmi ilyet.
Olvasd el rendesen a szöveget, ne azt lásd bele amit akarsz hanem ami le van írva!
29:
Ha elismered, hogy a tanároknak van oka az elégedetlenségre, miből gondolod, hogy nem adnak hangot neki saját elhatározásukból? Miből gondolod, hogy ez egy valakik által gerjesztett feszültség? Tényleg azt gondolod, hogy a tanárok birkatürelme végtelen?
És nehogy megint a te egyéni személyes tapasztalatoddal gyere, mert az egyrészt nem ellenőrizhető, másrészt ha igaz is, nem extrapolálható az országos viszonyokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!