Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A távhős fűtést miért nem...

A távhős fűtést miért nem tudják szabályozni?

Figyelt kérdés
Egyszer az a baj, hogy meg miért nem fűtenek, utána pedig, hogy minek fűtenek, ha melegebb van. A helyzet nagyon egyszerű, szabályozót kell beépíteni. Mi sem fűtünk el melegebb napon egy talicska fát azért, mert előtte nap 2 talicska fa is kellett. Ehhez nyilván jó szakemberek kellenének, akik ezt tudják értelmezni és átlátni. Az energia válság nagyrészt az emberi butaság miatt van.
2022. okt. 9. 06:54
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
95%
Mire gondolsz konkrrtan, hogy az egy csoves lakasokban nincs szabalyzo vagy mire?
2022. okt. 9. 07:07
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Nincs párhuzamos cső sok helyen, vagyis ha elzárod magadnál, akkor a szomszédnál is elzárod. Az egyes lakások hőmérséklete is különbözik, attól függően, hogy melyik emeleten van.
2022. okt. 9. 08:17
 3/18 anonim ***** válasza:
86%

Tudják szabályozni. Szabályozzák is. Már legalábbis a viszonylag új távfűtéses lakásoknál.

Csak amikor indult a távfűtéses fejlesztés sok évtizeddel ezelőtt, akkor valakinek ötletei támadtak és van egy csomó olyan ház ahol sorbakötött radiátorokat szereltek, ahol ha egyetlen szelepet is elzárnak, az egész házban működésképtelen a fűtés. Aztán ezek a házak úgy maradtak.

Aztán elkezdték beépíteni az átkötő csöveket, hogy akár egyesével is le lehessen szabályozni a radiátorokat, de azt várták az alvállalkozóktól, hogy szinte ingyen csinálják meg a munkát, így az egy idő után kevéssé lett népszerű. Magyarán lassan haladt a dolog, mert nem volt aki elvállalja. (A nemzet csőszerelője is inkább elment oligarchának)

Hivatalosan szeptember 15-én indul a távfűtés szezon, de pl. a mi házunkon van pár kültéri szenzor és ha a külső hőmérséklet 20 fok körül van, akkor gyakorlatilag hidegek a radiátorok.

A hőközpont működik, mivel ott készül a melegvíz is, de potyára nem fűtik a házat.

2022. okt. 9. 08:20
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz dolog ez, és nehéz is igazságosan megcsinálni.

Az enyém pl. egy kis középső lakás, nyílaszáró csere is megvolt. A 6 oldalból 5-nél körbefűtenek a szomszédok. (Csak egy fal érintkezik a külvilággal)

Ha lenne szabályozó, elzárnám, és kb ugyanilyen meleg lenne a szomszédok fűtése miatt, a számlám meg kb nulla lenne, a szomszéd "fizetné" az én fűtésem is.

2022. okt. 9. 08:59
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

És még egy kis kiegészítés ahhoz, amit a 3. válaszoló egész jól felvázolt:

A szelepes-átkötőcsöves megoldás azért sem működött, mert ez a fűtési rendszer továbbra sem volt alkalmas arra, hogy a lakásokat egyéni mérőórával szereljék fel. A szelepek lecsavarásával a lakóközösség csak közösen tud spórolni, ami a hőközpontban lévő főmérőn, és a közös számlában jelenik meg. Ezt a megtakarítást lehet visszaosztani a lakásokra.

Ez mind szép, és jó, viszont egy 60-70 lakásból álló tömbben mindig lesz olyan lakó, aki azt mondja hogy:

- „Én idős vagyok, fázom, és nem fogok fagyoskodni.”

- „Én kisgyereket nevelek, nem fogunk fagyoskodni.”

- „Én jól keresek, ki tudom fizetni a magasabb számlát, nem fogok fagyoskodni."

….stb.

Ezért ha egy 60-70 lakásból álló lakóközösségben csak 8-10 lakó fogja egy kicsit lejjebb csavarni a fűtést, azt fogja tapasztalni, hogy számottevően nem fog csökkenni a számlája. Vagyis nem a vártnak megfelelő, ezért ők sem fognak tovább fagyoskodni. A megoldás az lenne, ha mindenki magának tudna spórolni, amennyit ki tud fizetni. Erre lenne megoldás az egyéni mérőóra.

Ehhez az egész fűtési rendszert kellene átalakítani, az viszont olyan hatalmas költséggel járna, ami csak hosszú évek során térülne meg. Ez a hosszú távú megtérülés már nem fogja érdekelni az időseket, mert lehet, hogy meg sem élik. Nem fogja érdekelni azt a fiatalabb korosztályt, akik nem egy panelban készülnek leélni az életüket, csak pár évre terveznek, mert utána úgyis kertesházba szeretnének költözni. És szerintem a mai háborús, válságos időszakban mást sem nagyon fog érdekelni egy hosszútávú megtérülés, mert azt sem tudjuk, hogy holnap mi lesz, nemhogy évek múlva.

Tehát ahogy a hármas írta, ezek a lakások így maradtak. Lehet kozmetikázni az átkötő csövekkel, de ez nem megoldás a problémára.

2022. okt. 9. 09:17
 6/18 anonim ***** válasza:
87%

Az érvelésed egy helyen hibádzik. Egyfelől hiába lenne lakásonként egyedi mérő, a ház a hőközpontjában lévő hőmennyiségmérő alapján fizetne továbbra is, csak a lakók másként osztoznának az elhasznált hőmennyiségen. Az egyedi lakás hőközpontok működhetnének, de lakott soklakásos házak komplett víz és fűtésrendszerét működés közben átépíteni, az embert és pénztárcát próbáló feladat lenne...és akkor még a házban felmerülő hőmennyiség veszteséget ami a fő hőközpont és a lakás hőközpontok között merül fel, még mindíg a háznak kellene fizetnie.

Pont úgy mint a víznél. Hiába van mellékvízmérő minden lakásban, aminek alapján a lakóknak közvetlenül is számláz a vízmű, a háznak van egy fő vízmérője és a ház az azon mért fogyasztást tartozik megfizetni. És a fővízmérőn mért mennyiség soha nem egyezik meg a mellékvízmérőkön mért és összeadott mennyiséggel. Pedig minden óra hiteles. Csak a fővízmérő hitelesebb. :D

2022. okt. 9. 09:48
 7/18 anonim ***** válasza:
78%

Az egyedi fűtésmérők is viccesek.

Ugye egy folyadék párolgásából számolják ki mennyit fűtöttél.

Tehát ha te egy ilyen mérővel felszerelt panel lakásba laksz és tegyük fel a lakást felfűtöd pl villannyal 30 fokra akkor elszámoláskor a távhő szolgáltató kifizetteti veled mintha a távfűttést vetted volna igénybe.

Az egyedi fűtésmérős lakásokba nem a távfűtésért fizetsz hanem a lakásban lévő hőmérséklet után. Hidd el tapasztalatból tudom. 0 fűtéssel tízezreket fizetek, leszereltetni nem lehet mondván a lakás nincsen külön hőszigetelve a többi lakástól és nem engedik meg hogy mentesüljek a fölösleges indokolatlan sarc alól.

2022. okt. 9. 10:50
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
A közös csövet akkor sem tudod elzárni, ha a radiátorokon van szelep.
2022. okt. 9. 11:16
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Igen ez így van, ahogy írod, csak ennyire részletesen már nem mentem bele. Az nem lenne mindegy, hogy csak ez a különbözet menne bele a közös költségbe, vagy az egész fogyasztás. Erre pont jó példa a vízmérő.

Annak idején még a lakás méretének megfelelő átalány alapján fizettük a vizet, de az évek során bebizonyosodott, hogy ez egy igazságtalan, és fenntarthatatlan megoldás. Azért, mert egy egyedül élő idős ember nyilván nem fogyasztott annyi vizet, mint egy ugyanolyan méretű lakásban élő négytagú család, mégis ugyanannyit fizettek mindketten. Azért, mert csak főmérő volt, és valahogy szét kellett osztani a fogyasztást. Úgy, mint most a hődíj esetében. A víznél meg lehetett valósítani a mellékvízmérős korszerűsítést, így valóban annyit fizet mindenki, amennyit elfogyaszt. A különbözet pedig megy a közös költségbe, ami ellen már nem ágál senki.

Ha ezt a hődíj esetében is meg lehetne csinálni, mindjárt szembetűnőbb lenne a megtakarítás, mivel jobban meggondolná az ember, hogy mennyit fogyaszt. Ott is csak egy különbözet épülne be a közös költségbe. Nálunk viszont a szolgáltató minden lakásra kiszámlázza a főmérőn mért hőmennyiséget, a lakás légköbméterére visszavetítve. Lépcsőházat nem fűtünk, így a fűtés tekintetében nem merül fel közös költség.

Ezért írtam az átkötőcsöves megoldásra, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Ha csak kevesen takarékoskodnak, akkor annak az lesz a következménye, hogy ők fagyoskodni fognak, de a számlájuk nem sokkal lesz kevesebb. Tehát nem sok értelme van. Ez egy lakóközösség, ahány ember, annyi féle. Az egyik fázik, a másik nem. Az egyiknek muszáj lenne spórolni, a másik meg megengedheti magának a magasabb számlát. Hát ennyi a gond a főmérővel. Az egyedi mellékmérő lenne a megoldás, de az sokba kerül.

2022. okt. 9. 11:26
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

Én nem panaszkodom a távfűtésrs, imádom! Nincs egyedi mérő, egycsöves rendszer.

2006-ban 20 ezer volt a havi díj, most meg (igaz kisebb lakásba költöztem) 12 ezer/hó a fűtési szezonban. Az semmi. Mindig meleg van, nem kell vele kínlódni, és szerintem még így is az egyik leggazdaságosabb rendszer, hogy sokszor tényleg az utcara fűtünk (nálam is sokszor bukón van az ablak olyan meleg van). Ha a tàvfűtő cégnek nem érné meg ennyiért adni a "meleget", nyilván emelne. Nekem megéri, nem is vágyom hőfokszabályzóra meg egyéni mérőre.

2022. okt. 9. 11:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!