A balosok azért utálják az egyházat, mert szembesíti őket milyen erkölcstelenek?
A kereszténység adja az európai kultúra legfontosabb alapját, de az utóbbi pár évszázadban sajnos eléggé kikopott a vallásosság. Igazából valódi morális értékekre nagy szüksége volna a világnak és az Egyház sokáig el is látta ezt a feladatot, de mostanában annyira sokan és méltatlan stílusban támadják, hogy mindig védekező pozícióba kényszerül, ahelyett hogy irányt mutatna.
A balosok járnak ebben az élen, nem tudom szerintük nincs szükség erkölcsi szabályokra? Miért rossz a keresztény etika, csak ez a hedonizmus jó? Bár ha megnézzük a társadalmat az embereket lassan csak a fogyasztás és az élvezetek érdeklik. Nemsokára már csak ilyen össze-vissza családok lesznek, mert az emberek olyan lazán válnak mintha cipőt cserélnének, önzőek, nem törődnek azzal mi történik a közösséggel. Az LMBTQ propagandával való villogás is nettó társadalmi bomlasztás. Ha az egyház meg valamit szólni mer csak kinevetik, pedig kéne a morál nagyon is.
Persze, hogy a Fidesz is ugyanúgy támadja az egyházat, ha neki nem tetsző irányvonalat mutat és az is igaz, hogy Orbán maga is keményen egyházellenes volt 30 évvel ezelőtt míg aztán rájött, hogy többet hoz neki a konyhára, ha felhagy ezzel.
Viszont a baloldal kvázi mindent kritizál, amit az egyház tanít és valahogy bagatellizálja azt a sok hasznos törekvést (oktatás, idősgondozás, családvédelem, pasztoráció, stb) amiket csinál és mindig azt teszi kirakatba mennyi korrupciós pénz megy oda vagy melyik pap milyen magánéleti botrányba keveredett.
Mélyen hívő, a szentségekkel rendszeresen élő, egyházadót is fizető emberként engem az botránkoztat meg, hogy az egyház befeküdt a pártállamnak, és ma már sokkal inkább orbán viktort szolgálja mintsem Istent!
Nem azt akarom mondani, hogy az egyház ne politizáljon - de Isten igéjével politizáljon, ahogy a próféták tették!
Ha fellapozzuk a Szentírást, azt látjuk, hogy éppen a próféta az, aki felszólítja a királyt és a világi vezetőket, hogy TÉRJENEK VISSZA ISTEN ÚTJÁRA!
A próféta figyelmezteti Sault, hogy bűnt követett el, a próféta figyelmezteti a népet, ha bálványokat kezd imádni!
Most hallod, hogy az egyház akár minimális szinten is ellátná a prófétikus feladatát???
Vajon figyelmeztetik orbán viktort, hogy lopni, hazudni, alaptalanul rágalmazni, felbarátod ellen hamis tanúbizonyságot tenni HALÁLOS BŰN???
Figyelmeztetik Mélysáros Lőrincet, vagy a fidesz-maffia bármely tagját, hogy a közösből lopás is lopás, és a gazdag ember olyan nehezen megy át a Mennybe, mint teve (vagy kötél) a tű fokán???
Az egyház még csak finom üzeneteket sem mer küldeni a mai politikának, nemhogy prófétálni merné, bátran, Isten ígéjét és parancsolatait!
Hol vannak ma az Ó- és Újszövetség bátor prófétái, akik a hatalom szemébe is el merik mondani, hogy Isten igéjével ellentétesen cselekednek?
Pedig most igazán volna mit szembesíteni, hiszen olyan hatalom alatt élünk, amelyik Jézus Krisztus jövendölését juttatja eszünkbe:
"Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok.
Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e tövisek közül szőlőt vagy bogáncsról fügét?
Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt.
Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa jó gyümölcsöt.
Kivágnak és tűzre vetnek minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt.
Tehát gyümölcseikről ismeritek fel őket.
Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: - Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem azon a napon:
Uram, Uram, hát nem a te nevedben jövendöltünk? Nem a te nevedben űztünk ördögöt? Nem a te nevedben tettünk annyi csodát? -
Jegyzetek Fordítások
Akkor kijelentem nekik: Sosem ismertelek benneteket. Távozzatok színem elől, ti gonosztevők!"
Szerintem a baloldaliaknak is az a bajuk az egyházakkal, hogy sokan közülük 30 ezüstpénzért elárulták Krisztust és némi egyháztámogatásért egy sokféle gyűlöletet hirdető, hazug, velejéig korrupt és Tízparancsolat majd' minden lényeges pontját megszegő, ráadásul autokrata és álszent hatalom szolgálatába álltak - vagy, ami még szánalmasabb: gyáván hallgatnak, mert félnek ettől a rezsimtől. Így némán asszisztálnak ahhoz, hogy egy ilyen elvtelen, ezer korábbi elvét is megtagadó megélhetési politikust bálványozzon az egyszerű nép...
Kedves kérdező, picit bekeverted a fogalmakat.
Léteznek balos és jobbos gondolkodású keresztény emberek is. Sőt, vannak akik szerint a baloldali hozzáállás inkább követi a keresztény értékrendet. De ebben én nem kívánok véleményt nyilvánítani.
Másodsorban, amikor moralitásról beszélünk, a keresztény erkölcsön túl több más is akad, ami jobban működő társadalmat biztosít. Például a humanizmus. Nézz utána, megéri. A modern keresztény erkölcs sem véletlenül vette át a humanizmus értékeinek egy részét.
14-es, a történelem nem a humanizmussal kezdődött! Érdemes megjegyezni, hogy fordítva méginkább igaz a megállapítás: a humanizmus vette át a keresztény etika alapvetéseit (a görög-római kultúrkör elmélyült tanulmányozása melett az alapvetések nem a görög vagy római hitvilágból, hanem a keresztény etikából táplálkoztak valójában).
Az első humanisták majdnem mind mélyen hívő keresztények voltak, a humanizmus egyik atyjának egy KATOLIKUS SZENTET, MORUS TAMÁST tekintjük, de a legnagyobb humanista is mélyen keresztény volt, Rotterdami Erasmus személyében.
A humanizmus talaján született meg az egész protestantizmus, a lutheri és a kálvini ága egyaránt - a reneszánsz egész keresztény egyházi irányzatokat adott tehát a világnak.
A humanizmust szembehelyezni, vagy akár csak elválasztani a vallástól és a keresztény etikától, filozófiatörténeti értelemben badarság.
Az más kérdés, hogy a humanista filozófia fősodra, de legalábbis jelentős ágai ateistává váltak utóbb, de attól függetlenül, a keresztény humanizmus tovább élt - és él mind a mai napig.
A szekularizáció Európában pont azért tudott ilyen zavartalanul megtörténni, a kontinens többségi lakosságát alkotó keresztény közösségek bármiféle ellenállása nélkül, mert gyakorlatilag a keresztény etikából származik és azzal egyetlen ponton sem ütközik.
És éppen azért bukik el az iszlám országokban sorra, mert az iszlám valláserkölcsből viszont nem származik, és nem is összeegyeztethető vele.
#12 hogy a 12-es valóban volt e már templomban, imaházban, zsinagógában vagy bármely hasonló helyen, azt nem tudtuk meg sajnos.
Hogy melyik egyházról ír, az nem derül ki sajnos.
Hogy egy baloldali provokátor, az mondjuk kiderül :) Sajnos
#16 12-es vagyok, és a felsoroltak mindenikében jártam már, de vallásgyakorlóként református vagyok. Nyugodtan levizsgáztathatsz bibliaismeretből, egyháztörténetből, kátéból, egyházi tanulmányokat is folytattam.
Meggyőződésem, hogy a mai kormány nem keresztény, sőt, a legnagyobb veszélyt jelenti az őszintén hívő kereszténységre nézve - mert sajnos sok jószándékú keresztény embert vezetnek félre (olyanokat, akik utánuk mennek, az Evangélium olvasása és a valósággal való összvetése helyett).
Mélyen hívő katolikus barátaim is így gondolják - akiknek külön fájt, hogy Ferenc pápával (aki protestáns létemre, szerintem is az elmúlt évszázad távlatában is leginkább az Evangélium szellemében prédikáló pápa) milyen módon szálltak szembe...
Sokakkal elhitetik, hogy a kereszténység gyűlölködő, ítélkező és intoleráns vallás, amelyikben nincs részvét az emberi szenvedés, a szegények, a nélkülözők iránt. Pöffeszkednek a templomokban a gucci táskáikkal és rolex óráikkal, az első sorokban, mint azok a farizeusok, akiket Jézus megszólt a magamutogató bigottságukért - közben gyűlöletkeltő politikát folytatnak és uralmuk alatt a társadalmi szakadékok soha nem látott mértékben mélyülnek el, nemcsak jobb- és baloldal között, de szociálisan is: aki már eddig is erkölcstelenül gazdag volt, az még tovább hízott, aki szegény, annak esélye sincs kitörni a rabszolgasorból!
És miközben álkeresztény szövegekkel tetszelegnek a társadalom előtt, ők maguk mérhetetlen romlottságban élnek, mit aki vizet prédikál és bort iszik, vagy mint aki - Krisztus tanításával élve - a más szemében úgy keresi a szálkát, hogy az övéből gerenda lóg ki!
Egymás után buknak le a mélrtéktelen lopásokkal, az erkölcstelen életmóddal, a hazugsággal, de senki rájuk nem pirít - az egyházak sem, inkább hallgatnak, hogy ne legyen bántódásuk és kapjanak támogatást - hogy kezdjék végre önmagukon a kritikát és az önvizsgálatot!
De az álszentségük, a képmutatásuk a legfelháborítóbb! Hogy keresztényt mímelve korbácsolnak gyűlöletet, az Evangélium betűjével és szellemével egyaránt szembe menve.
Erre figyelmeztet az ige:
"Mindenekelőtt oltalmazzátok meg magatokat a farizeusok kovászától, mely a képmutatás;
Mert nincs oly rejtett dolog, mely napfényre ne jőne; és oly titok, mely ki ne tudódnék.
Annakokáért a mit a sötétben mondtatok, a világosságban fog meghallatszani; és a mit fülbe sugtatok a rejtekházakban, azt a házak tetején fogják hirdetni."
#18 Eszembe sincs vizsgáztatni, kevés vagyok én ahhoz.
De mivel keveset tudok a református egyházról, viszont érdekel, segíts kérlek, ha van időd:
Mit jelent a "szentségekkel rendszeresen élő"?
Milyen szentségek vannak a református egyházban amelyekkel rendszeresen élsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!